Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Δράση για τη μόλυνση της θάλασσας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ένα πολύ όμορφο μήνυμα κατά της μόλυνσης της θάλασσας και των ακτών έστειλαν με την δράση που υλοποίησαν χθες το πρωί, στην αρχή της Ερμού, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης. Εκεί οι συντελεστές της δράσης είχαν φτιάξει έναν μπλε πίνακα ο οποίος συμβόλιζε την θάλασσα, ενώ δίπλα είχαν τοποθετήσει μικρά πλαστικά τα οποία ο κόσμος που περνούσε τα καρφίτσωνε στον πίνακα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο παραθέτοντας τις εντυπώσεις τους. 

Την συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση επιμελήθηκαν με επιτυχία οι δύο εκπαιδευτικοί του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ραλλού Σπανέλλη και Ιωάννα Τρύπατζη, ενώ συνέβαλαν και μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου, οι οποίοι ενημέρωναν τον κόσμο για τους κινδύνους που υπάρχουν από την μόλυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η κ. Σπανέλλη μιλώντας στα Νέα της Λέσβου για την πρωτότυπη δράση που σχεδίασαν μαζί με την κ. Τρύπατζη τόνισε την σημαντικότητα και την σπουδαιότητα να υλοποιούνται τέτοιου είδους δραστηριότητες, οι οποίες στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιούμε ήταν να κάνουμε δύο δράσεις σχετικά με το θέμα. Η πρώτη ήταν να κάνουμε μια ερευνητική εργασία με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για το βιοδιασπώμενο πλαστικό», αν δηλαδή διασπάται το πλαστικό μέσα στη θάλασσα. Καταλήξαμε ότι το πλαστικό δεν διασπάται μέσα στη θάλασσα, ούτε στη στεριά. Μέσα στα πλαστικά αυτά εντάσσονται και οι σακούλες που παίρνουμε από τα σούπερ-μάρκετ. Η δεύτερη δράση που αποφασίσαμε να κάνουμε και την υλοποιούμε σήμερα ήταν να ενημερώσουμε τον κόσμο για το πόσο κακό κάνουν τα πλαστικά στην θάλασσα. Είπαμε να κάνουμε μια πιο πρωτότυπη δράση που θα ενδιαφέρει και τους μαθητές και θα τους δώσει ένα κίνητρο να συμμετέχουν, όπως και έγινε.

Τα πλαστικά υλικά που μπορούσε ο κόσμος να καρφιτσώσει στον πίνακα

Κατά την διάρκεια της δράσης ο κόσμος παίρνει ένα κομμάτι πλαστικό που έχουμε ετοιμάσει και το κολλάει στον πίνακα που έχουμε επίσης ετοιμάσει, ο οποίος συμβολίζει την θάλασσα. Στο τέλος αυτός ο πίνακας θα απεικονίζει την θάλασσα με τα πλαστικά. Και στην συνέχεια ο κόσμος που συμμετέχει, μπορεί να σκανάρει στο QR code που έχουν φτιάξει οι μαθητές του σχολείου, το οποίο τους παραπέμπει σε ιστοσελίδα που υπάρχει ένα ερωτηματολόγιο. Εκεί ο κόσμος μπορεί να συμπληρώσει πώς του φάνηκε η δράση, καθώς και τις εντυπώσεις του. Στη δράση συμμετέχουν μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου μας».

Με QR Code ο κόσμος που συμμετείχε στη δράση συμπλήρωνε το ερωτηματολόγιο που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές

Η μαθήτρια του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Αμάντα Στεφάνου, η οποία φοιτά στην Α’ τάξη, ήταν μια από τις μαθήτριες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην υλοποίηση της δράσης. «Έχουμε κατασκευάσει έναν πίνακα ο οποίος συμβολίζει την θάλασσα. Επίσης έχουμε φτιάξει και διάφορα υλικά από πλαστικά τα οποία ο κόσμος μπορεί να καρφιτσώνει πάνω στον πίνακα. Έχουμε ετοιμάσει και ένα ερωτηματολόγιο για να μας πει ο κόσμος πώς ένιωσε με αυτήν την δράση γιατί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις απόψεις που έχουν για την μόλυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση, θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα για καθαρές θάλασσες και παραλίες. Και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για το συγκεκριμένο θέμα», μας είπε η Αμάντα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img