Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος το 1974

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δύο νεκροί και ένας αγνοούμενος, ήταν ο φόρος αίματος που πλήρωσε η Λέσβος στην Κύπρο, κατά την εισβολή του Αττίλα που ξεκίνησε σαν χθες το 1974, όπως μας θυμίζει το Θήτα της Θερμής. Στον αγώνα κατά των εισβολέων, που ποτίστηκε με το αίμα 2.500 νεκρών και 1.619 αγνοουμένων, πολέμησαν 39 Λέσβιοι, από τους οποίους γύρισαν πίσω οι 36. 

Γιώργος Ζερβομανώλης

Ο Γιώργος Ζερβομανώλης, από οικογένεια ψαράδων-Μικρασιατών προσφύγων, υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Κατάφερε και βγήκε ζωντανός από τον Αττίλα, αλλά έπεσε νεκρός στις μάχες του Αττίλα Β΄ στις 16 Αυγούστου 1974, αμυνόμενος, κατά την απαγκίστρωση των υπερασπιστών της ΕΛΔΥΚ στα περίχωρα της Λευκωσίας. Ετάφη σε ομαδικό τάφο, που βρέθηκε 1.200 μέτρα βόρεια του στρατοπέδου, μαζί με άλλα 11 άτομα. Αυτός ο τάφος ανασκάφτηκε, ενώ 10 από τους 12 θαμμένους εκεί ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Παραμονές της εισβολής του Αττίλα Β’ κατάφερε και έστειλε ένα συγκινητικό γράμμα στην οικογένειά του, στο οποίο ανέφερε: «Δεν θέλω να στεναχωριέστε καθόλου για μένα, αλλά να κοιτάτε τον εαυτό σας και να περνάτε καλά. Τι κάνει ο πατέρας μου, πηγαίνει στη θάλασσα, βγάζει καμιά σαρδέλα; Δώστε χαιρετισμούς σε όλη τη γειτονιά…». Ήταν αγνοούμενος για 43 χρόνια και το όνομά του έχει δοθεί στην πλατεία του χωριού του τα Παράκοιλα.

Ασημάκης Μπουρέκας
Κώστας Πατσανάς

Στην Κύπρο είχαν εξαφανιστεί άλλοι δυο Λέσβιοι. Ο ένας ήταν ο ηλικίας 22 ετών Ασημάκης Μπουρέκας από τη Μόρια, τα λείψανα του οποίου ταυτοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο χωριό του το 2001, ενώ στη μνήμη του έχει στηθεί προτομή στην πλατεία στην είσοδο του χωριού. Ο δεύτερος, που ακόμα φέρεται ως αγνοούμενος, ήταν ο λοχίας Κώστας Πατσανάς, από τον Γαβαθά, που εξαφανίστηκε κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, στις 16 Αυγούστου 1974.

- Advertisement -

More articles

spot_img