Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Δύο συλλήψεις επ’ αυτοφώρω

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δύο συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω συμβάντων που προκλήθηκαν από το κάψιμο κλαδιών. Η πρώτη φωτιά που ξέφυγε από τον έλεγχο αγρότη ήταν στη Νυφίδα, όπου 76χρονος έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών σε κτήμα με αμπέλια και οι φλόγες επεκτάθηκαν σε δύο διπλανά οικόπεδα. Από την φωτιά κάηκαν 5 στρέμματα γης και ο ηλικιωμένος συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εντολή Εισαγγελέα. Παράλληλα του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για την μη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης επέκτασης της φωτιάς.

Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε στα Πάμφιλα, σε ελαιόκτημα, όπου ο 72χρονος ιδιοκτήτης έκαιγε κλαδιά και η φωτιά εξαπλώθηκε στο υπόλοιπο κτήμα καίγοντας 15 ελιές. Η Πυροσβεστική επενέβη για την κατάσβεση της φωτιάς και συνέλαβε με την διαδικασία του αυτοφώρου τον 72χρονο, ο οποίος, και σε αυτή την περίπτωση, αφέθηκε ελεύθερος με εντολή Εισαγγελέα, αλλά θα κληθεί να πληρώσει το ίδιο πρόστιμο. 

Μόλις έληξε η ισχύς της απόφασης παράτασης της απαγόρευσης που είχε εκδώσει η Υπηρεσία λόγω των καιρικών συνθηκών, οι αγρότες ξεκίνησαν να καθαρίζουν τα κτήματά τους, αλλά, όπως προκύπτει από τα παραπάνω συμβάντα, δεν λαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπουν οι πυροσβεστικές διατάξεις, με συνέπεια οι φωτιές να παίρνουν διαστάσεις και να καταστρέφουν περιουσίες. Με αφορμή τις δύο συλλήψεις, ο Διοικητής Νομού Λέσβου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Χρήστος Σάσσαρης, τόνισε στα “Νέα της Λέσβου” ότι τα προβλεπόμενα μέτρα ισχύουν καθ’ όλη την διάρκεια της χειμερινής περιόδου και πρέπει να τηρούνται από όλους τους αγρότες: «Δεν έχει σημασία αν μια φωτιά προξενεί ζημιά στην περιουσία μόνο του ίδιου του αγρότη ή σε ξένη ιδιοκτησία. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και η νομοθεσία προβλέπει μέτρα, αλλά και ποινές σε όσους δεν την εφαρμόζουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε το νόμο σε όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις».

 

Τα μέτρα προστασίας

Ο Διοικητής υπενθύμισε επίσης τις οδηγίες για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών, με τους πολίτες να παρακαλούνται να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας.

  • Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.
  • Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς.
  • Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κλπ.
  • Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες, μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.
  • Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών μέτρων.
  • Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
  • Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.
  • Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.
  • Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον 200 λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.
  • Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img