Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εφεύρεση Λέσβιου ερευνητή πολεμά τον κορονοϊό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η συσκευή προσφέρει αποτελεσματικότητα και πολύ γρήγορη αποστείρωση του αέρα κλειστών χώρων
  • Κατατέθηκε αίτηση για κατοχύρωση πατέντας, ενώ το έργο υποστηρίζει ενεργά και το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ

Σε μια εξαιρετικά χρήσιμη εφεύρεση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της παρατεταμένης πανδημίας του COVID-19 αλλά και με προεκτάσεις στον περιορισμό της μετάδοσης και άλλων ασθενειών, όπως ο ιός της γρίπης, προχώρησε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης, ο οποίος κατάγεται από τον Σκουτάρο της Λέσβου! Η εφεύρεση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μάλιστα πριν από ένα μήνα περίπου, έγινε και η κατάθεση αίτησης για έκδοση διπλώματος ευρεσιτεχνίας γι’ αυτή, ενώ σχεδιάζονται και τα επόμενα βήματα για την αξιοποίησή της στη μάχη ενάντια στις μεταδιδόμενες από τον αέρα ασθένειες!

Η εφεύρεση έχει τίτλο «Νέος UVC Αποστειρωτής αέρα εστιασμένης ανάκλασης και πολλαπλής περίθλασης (UVC-RFMDI) με φίλτρο HEPA ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΩΝΙΑΣ (WIDE ANGLE HEPA)» και με απλά λόγια αφορά πρωτοποριακή συσκευή εξαιρετικά γρήγορης αποστείρωσης αέρα κλειστών χώρων, η οποία κυρίως βασίζεται στη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, που μετά από πολλαπλές ανακλάσεις ενισχύεται με την δίοδό της μέσα από ειδικό οπτικό πέτασμα χαλαζία, το οποίο είναι οπτικά διαπερατό από την UV ακτινοβολία.

Η ενίσχυση της ακτινοβολίας και η περαιτέρω εστίασή της επιτυγχάνεται μέσω του φαινομένου της περίθλασης του φωτός, όπου εμφανίζονται εξαιρετικά ενισχυμένοι κροσσοί συμβολής σε μια διαδικασία που έχει σαν αποτέλεσμα το μεν φίλτρο να κατακρατεί όλους τους παθογόνους αερομεταφερόμενους μικροοργανισμούς (βακτήρια, μύκητες, ιοί κλπ.) σε ποσοστό 99,97%, η δε συνεχής έκθεση όλης της ενεργού επιφάνειας του φίλτρου στην UVC ακτινοβολία να οδηγεί στην γρήγορη ολική αδρανοποίηση – εξόντωση των παθογόνων αυτών μικροοργανισμών.

Από την πραγματοποίηση πειραμάτων στο Μετρό της Αθήνας

Τι προσφέρει

Ουσιαστικά, η εφεύρεση του κ. Νικολαΐδη και της ομάδας του έρχεται να προσφέρει μια σημαντικά πιο αποτελεσματική λύση για την αποστείρωση του αέρα. Και αυτό, καθώς όπως υποστηρίζει η ομάδα, σήμερα οι συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά ως αποστειρωτές αέρα σε διεθνές επίπεδο δυστυχώς χρησιμοποιούν τεχνολογίες οι οποίες στην πράξη αδυνατούν να επιφέρουν ένα καλό αποτέλεσμα. Παράλληλα οι συσκευές που χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως αυτές των ηλεκτροστατικών φίλτρων, ιονισμού, πλάσματος κλπ., μπορεί να είναι και περισσότερο επικίνδυνες, λόγω της αρχής λειτουργίας τους. Επιπλέον, λόγω της εγνωσμένης εδώ και δεκαετίες ικανότητας της υπεριώδους ακτινοβολίας σε μικρά μήκη κύματος να καταστρέφει το DNA και RNA των μικροοργανισμών και ιών, η διεθνής αγορά έχει κατακλυστεί από συσκευές – αποστειρωτές που χρησιμοποιούν την UV ως το κύριο μέσο αποστείρωσης του αέρα. 

«Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, έχει αποδειχθεί ότι η αδρανοποίηση του ιού SARS COV 2 απαιτεί ισχυρή ακτινοβόληση με UVC για 10 έως 40 δευτερόλεπτα. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι επειδή ο χρόνος διέλευσης του παθογόνου μικροοργανισμού μέσα από την συσκευή είναι της τάξεως χιλιοστών του δευτερολέπτου, η UVC δεν έχει τον χρόνο να τον εξουδετερώσει» σχολιάζει ο κ. Νικολαΐδης, σημειώνοντας πως η συσκευή που έρχεται να προτείνει επιλύει όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Ειδικότερα, η εφεύρεση αναμένεται να προστατεύσει την δημόσια υγεία σε κλειστούς χώρους, όπως μαζικά μέσα μεταφοράς, νοσοκομειακούς χώρους (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις), αίθουσες διδασκαλίας, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα. Η προστασία, που θα προσφέρει μάλιστα, δεν είναι μόνον έναντι του κορονοϊού, αλλά και των ιών της γρίπης, ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κ.ά., ενώ τυγχάνει της ιδιαίτερα κομβικής σημασίας στήριξης του Ελληνικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ.

Μάλιστα, με το Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου του ινστιτούτου, εκτελέστηκαν πειράματα απολύμανσης του αέρα σε μικρή αίθουσα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σε ένα βαγόνι του Μετρό, σε λεωφορείο της ΟΣΥ, καθώς και στην ΜΕΘ/COVID του Νοσοκομείου «ΛΑΪΚΟ». «Από τις εκθέσεις ελέγχου βγαίνει το συμπέρασμα  ότι η συσκευή στο «στατικό» πείραμα (με απουσία επιβατών) στο μεν μετρό υπήρξε ελάττωση του μικροβιακού φορτίου κατά 90% εντός 15 λεπτών λειτουργίας, στο δε δυναμικό πείραμα (με παρουσία ασθενών) στο ΛΑΪΚΟ, εντός 1 ώρας το μικροβιακό φορτίο ελαττώθηκε κατά 70%», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. 

Από την ερευνητική και τεχνική πλευρά υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Δρ. Γεώργιος Νικολαΐδης, στην αξιολόγηση υπεύθυνος ήταν ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου του ΠΑΣΤΕΡ, Δρ. Ιωάννης Ράμπιας, ενώ στην εκτέλεση των πειραμάτων συμμετείχαν και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Χαρίτων Παυλίδης και Παναγιώτης Τζέκος.

Από την παρουσίαση της εφεύρεσης τον περασμένο Δεκέμβριο. Από αριστερά Δρόσος Κουρούνης, Π. Τζέκος, Χ. Παυλίδης, Δρ. Γ. Νικολαΐδης, Δρ. Ι. Ράμπιας, Δρ. Ε. Γκόνος (Γενικός Διευθυντής Παστέρ), Δρ. Σίσυ Κολυβά, Δρ. Γ. Ατανάσοβα

Τα επόμενα βήματα

Στα επόμενα βήματα εντάσσεται βέβαια η αξιοποίηση της συσκευής, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα από την ίδρυση μιας εταιρείας – τεχνοβλαστού, όπου θα συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ. 

Το πρότζεκτ αυτό είχε την ένθερμη υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών του ΠΑΔΑ, του ΕΛΚΕ ΠΑΔΑ καθώς και του Γενικού Διευθυντού του ΠΑΣΤΕΡ, ιδιαίτερη δε συμβολή είχαν και τα γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΠΑΔΑ με υπεύθυνη την Αντιπρύτανη Δρ. Κλειώ Σγουροπούλου μαζί με την Νομικό Ηλιάνα Κωστή και την Οικονομική Σύμβουλο Δέσποινα Μπουλογιώργου αλλά και του ΠΑΣΤΕΡ, με μέλη τη Δρ. Σίσσυ Κολυβά, την Δήμητρα Τουμπάνη και την Ελένη Ντότσικα.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img