Έφτασαν… περπατώντας στο ΚΥΤ


Ακόμη 8 άτομα εμφανίστηκαν… αυτοβούλως κατά ομάδες στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, την Κυριακή, για να καταγραφούν και να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Οι μετανάστες είναι αφρικανικής καταγωγής, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν πρόκειται για άτομα που έφτασαν στη Λέσβο τα προηγούμενα 24ωρα ή αν είναι εκείνοι που έφθασαν στο νησί μας πριν από δέκα ημέρες περίπου, οι οποίοι έκτοτε αγνοούνταν.

Όπως αναφέραμε στο χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ μας, τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Νοεμβρίου έφτασαν στη Λέσβο 34 (κατά δήλωσή τους) μετανάστες αφρικανικής καταγωγής. Αν και επικοινώνησαν με οργανώσεις ενημερώνοντάς τες για την τοποθεσία που βρίσκονται καθώς και την επιθυμία τους να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, με τις πληροφορίες αυτές να προωθούνται στις αρμόδιες αρχές, οι αλλοδαποί δεν εντοπίστηκαν, παρά μόνο περιφέρονταν στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλής κι ανά ομάδες έφταναν στο ΚΥΤ περπατώντας. Έως την προηγούμενη Τετάρτη είχαν εμφανιστεί και καταγραφεί στη δομή στο Μαυροβούνι 26 άτομα, και 8 ήταν αυτοί που αγνοούνταν, εφόσον φυσικά ισχύει ο συνολικός αριθμός επιβαινόντων που ανέφεραν οι ίδιοι. 

Σύμπτωση ή όχι, ο αριθμός των ατόμων που εμφανίστηκαν την Κυριακή στο ΚΥΤ ήταν 8, όσοι και οι μετανάστες που «αγνοούνταν» από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η οργάνωση, η οποία δημοσίευσε τις πληροφορίες για την άφιξη της 20ής Νοεμβρίου, αναφέρθηκε σε νέα άφιξη προχθές τα ξημερώματα. Ωστόσο οι φωτογραφίες που έστειλαν οι μετανάστες είναι από τα νότια της Μυτιλήνης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Κρατήγου, ενώ σε αυτές αποτυπώνονται και πολύ χαρακτηριστικά σημεία ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία πως τραβήχτηκαν στη Λέσβο. Πρόκειται, δηλαδή, για την ίδια περιοχή, που λίγο-πολύ κινήθηκαν και όσοι επέβαιναν στη βάρκα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων άφιξης των προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο τους τελευταίους μήνες, και αυτή πέρασε κάτω από το ραντάρ των αρχών. Είναι σύνηθες όχι μόνο εδώ, αλλά και στη Χίο και στη Σάμο οι μετανάστες να φτάνουν στα νησιά και να διαφεύγουν στα βουνά, καθώς φοβούνται πως αν εντοπιστούν θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Έχουμε επισημάνει ξανά πως υπάρχει αντικειμενική αδυναμία των αρχών, με την υπάρχουσα στελέχωση σε προσωπικό και σκάφη, να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες του μεταναστευτικού, όταν πρακτικά θα πρέπει να καλύψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, παραμένει μεγάλο ερωτηματικό γιατί δεν εντοπίστηκαν οι μετανάστες εφόσον φέρονται να έχουν ενημερωθεί από την πρώτη ημέρα της άφιξής τους και έπρεπε να φτάσουν οι ίδιοι περπατώντας στο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, ώστε η παρουσία τους στη Λέσβο να καταγραφεί και επίσημα.