Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Έφτασαν στη Λέσβο και τους κρύβει ΜΚΟ;

Μια πλαστική βάρκα και σωσίβια έκαναν την εμφάνισή τους στις ακτές νότια της Μυτιλήνης, στο ύψος του κλειστού Γυμναστηρίου της Νεάπολης, χωρίς όμως να έχει καταγραφεί από τις Αρχές η άφιξη κάποιων μεταναστών στο νησί το συγκεκριμένο εικοσιτετράωρο. Και αυτό, καθώς όπως φάνηκε αρκετές ώρες αργότερα, οι 26 επιβαίνοντες στη βάρκα διέφυγαν τα ξημερώματα σε κοντινή δασική έκταση φοβούμενοι πως αν τους εντοπίσουν θα τους προωθήσουν ξανά στην Τουρκία, επικοινωνώντας μόνο με συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία… αρνείται να ενημερώσει την Αστυνομία για το πού βρίσκονται!

Η βάρκα και τα σωσίβια στην παραλία στην Ε.Ο. Μυτιλήνης – Κρατήγου

Πιο συγκεκριμένα, η βάρκα και τα σωσίβια εντοπίστηκαν ήδη στην παραλία του δρόμου του αεροδρομίου από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μαρτυρώντας την άφιξη των προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο σε συνεχείς επικοινωνίες μας με τη Λιμενική Αρχή, σημείωσαν στα «ΝΕΑ της Λέσβου» πως δεν υπάρχει κάποια άφιξη, τουλάχιστον όχι κάποια που να είχαν εντοπίσει. Πιθανολογούσαν, επίσης, ότι η συγκεκριμένη βάρκα μπορεί να βρισκόταν εκεί από προηγούμενο περιστατικό, κάτι που ωστόσο ήταν εξαιρετικά απίθανο με δεδομένη τη σπανιότητα των αφίξεων τους τελευταίους μήνες. 

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένα 24ωρο μέχρι οι αλλοδαποί, που έφτασαν στη Μυτιλήνη, να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με την οργάνωση και (σύμφωνα με τα όσα η ίδια ανακοίνωσε στα κοινωνικά δίκτυα) να ενημερώσουν ότι έχουν χωριστεί σε ομάδες και κρύβονται στο δάσος για να διαφύγουν τη σύλληψη, στέλνοντας μάλιστα και φωτογραφίες τους. Ο λόγος που κρύβονται είναι γιατί φοβούνται πως θα προωθηθούν ξανά στην Τουρκία, ενώ περιμένουν κάποιον να τους βοηθήσει… αλλά όχι τις αρχές.

 

Τους κρύβουν

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η οργάνωση που έλαβε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, παραδέχεται σαφώς ότι δεν πρόκειται να τις προωθήσει στην Αστυνομία, καθώς όπως υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο θα συμμετείχε στην παραβίαση των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κάνουν οι ελληνικές αρχές. Ελπίζει δε, πως… μόνοι τους ή με τη βοήθεια άγνωστων τρίτων θα βρουν τον δρόμο τους προς το καμπ, αφού αλλιώς θεωρούν πως θα τους ρίξουν ξανά στη θάλασσα.

Σημειωτέον πως το όνομα της συγκεκριμένης οργάνωσης και μέλη της έχουν εμπλακεί στις υποθέσεις κυκλώματος διευκόλυνσης της δράσης διακινητών, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων βαριές κατηγορίες, ενώ δυσχεραίνουν το έργο των Ελληνικών Αρχών.

 

Ερωτηματικά

Φυσικά είναι αρκετά τα ερωτηματικά που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Το πρώτο είναι το πώς ακριβώς οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί με το που έφτασαν στη Λέσβο έμαθαν τον τρόπο και τα κανάλια επικοινωνίας με την συγκεκριμένη οργάνωση για να μοιραστούν μαζί της τις συγκεκριμένες πληροφορίες για την κατάστασή τους και το πού βρίσκονται. Υπήρχε από πριν κάποια ενημέρωση ή συνέδραμαν σε αυτό κάποιοι από το νησί;

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ποια είναι η κατάστασή τους, τι γίνεται τώρα και το πώς θα χειριστούν το σοβαρό αυτό ζήτημα οι αρχές στη συνέχεια. Εν μέσω πανδημίας αντιλαμβανόμαστε πως αυτοί οι άνθρωποι και για τη δική τους ασφάλεια μεταξύ άλλων, θα έπρεπε να εξεταστούν και να μπουν σε καραντίνα, πριν μεταφερθούν σε δομές, που με τα όποια προβλήματά τους, τα οποία ουκ ολίγες φορές έχουμε επισημάνει, είναι σίγουρα ασφαλέστερες από την ερημιά στο δάσος, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και πιθανόν χωρίς φαγητό και νερό. Φανταζόμαστε πως οι ελληνικές αρχές θα κάνουν ήδη ενέργειες εντοπισμού τους και σύντομα θα οδηγηθούν με ασφάλεια εκεί που πρέπει.

Είναι ένα θέμα όμως και το ποια θα είναι η συνέχεια με τις οργανώσεις, που συστηματικά αντί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, όπως είναι το μεταναστευτικό, δυσχεραίνουν το έργο των ελληνικών αρχών, αμαυρώνουν το έργο άλλων οργανώσεων και επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσων ανθρώπων, με πρόσχημα την αλληλεγγύη.