Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έφτασε ο εξοπλισμός για τα διπλώματα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ξεκινά η εγκατάσταση και η δοκιμή του νέου εξοπλισμού για τις θεωρητικές εξετάσεις των οδηγών
  • Πού έχει φτάσει η Περιφέρεια για το ζήτημα της πίστας των δικύκλων μετά την αποχή των Σχολών και από τις πρακτικές εξετάσεις

Τη λύτρωση για εκατοντάδες υποψήφιους που περιμένουν να εξεταστούν στις θεωρητικές εξετάσεις ώστε να ακολουθήσει η πρακτική τους εξέταση για να αποκτήσουν δίπλωμα αυτοκινήτου και δικύκλου φέρνει η παραλαβή του ψηφιακού εξοπλισμού, ώστε η Περιφέρεια να προσαρμόσει τα εξεταστικά της κέντρα σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο στα νέα δεδομένα που προβλέπονται και ισχύουν σε όλη την Ελλάδα.  

Ακριβώς ένα μήνα μετά το πάγωμα των θεωρητικών εξετάσεων η Περιφέρεια παρέλαβε την Παρασκευή για όλο το Βόρειο Αιγαίο τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ώστε να ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα η εγκατάσταση τόσο στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών στη Μυτιλήνη για όλη τη Λέσβο, όσο και στις αντίστοιχες υπηρεσίες που λειτουργούν στις έδρες των άλλων δυο Νομών του Βορείου Αιγαίου. Με αυτό το δεδομένο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να βγουν από το αδιέξοδο οι μαθητές των Σχολών Οδηγών και οι ίδιες οι επιχειρήσεις που βρίσκονται χωρίς οικονομικό αντικείμενο και αυτό είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της περιοχής μας.

Ο Κώστας Αστυρακάκης

 Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, από σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση και θα ακολουθήσουν αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη οι δοκιμές, ώστε αν όχι και αυτήν την Πέμπτη που είναι πιθανό, το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα να διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν με το νέο σύστημα στη θεωρητική εξέταση, που είναι αυστηροποιημένο και εστιασμένο στην κατεύθυνση αποτροπής διαρροών και υποβοήθησης των υποψηφίων που εξετάζονται, από κινητά τηλέφωνα ή άλλα ψηφιακά μέσα.

Όπως είπε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο κ. Αστυρακάκης «ελπίζαμε  στα τέλη Ιανουαρίου ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα έδινε μία τελευταία μικρή παράταση στις Περιφέρειες που δεν ήταν έτοιμες λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών των διαγωνισμών για να μην προκύψουν αρρυθμίες στις εξετάσεις των οδηγών. Ωστόσο καθώς αυτό δεν έγινε, εκ των πραγμάτων για ένα μικρό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων η διαδικασία των θεωρητικών εξετάσεων σταμάτησε. Υλοποιώντας τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο τη βούληση του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη για περιορισμό αυτού του κενού στο ελάχιστο, καταφέραμε μέσα σε ένα μήνα να έχουμε παραλαβή του νέου εξοπλισμού, ο οποίος θα αρχίσει να εγκαθίσταται και θα γίνουν οι δοκιμές. Ελπίζω μέχρι και την Πέμπτη ότι θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε θεωρητικές εξετάσεις ή λίγες μέρες αργότερα». 

Ο κ. Αστυρακάκης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ήρθε αντιμέτωπος μ’ αυτές τις καταστάσεις που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της υπηρεσίας, πολύ δε περισσότερο στην εξυπηρέτηση των υποψηφίων για την απόκτηση διπλώματος.

Υπενθυμίζουμε ότι με το τέλος Ιανουαρίου εξέπνευσε η προθεσμία διενέργειας των θεωρητικών εξετάσεων στις Διευθύνσεις Μεταφορών με το παλαιό σύστημα και απαγορεύτηκαν οι εξετάσεις στο Βόρειο Αιγαίο, τη Δυτική Μακεδονία, την Πάτρα και την Κρήτη που δεν είχαν προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα και δεν δόθηκε άλλη παράταση από το Υπουργείο, καθώς είχαν δοθεί ήδη τρεις παρατάσεις το διάστημα που μεσολάβησε.

Ο νέος εξοπλισμός

Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στο σύστημα των θεωρητικών εξετάσεων για διπλώματα οδήγησης προβλέφθηκαν το 2021 με το νόμο 4850 και το πρώτο μεταβατικό διάστημα για την προσαρμογή των περιφερειών ήταν μέχρι 5 Μαρτίου του 2022. Ωστόσο από τότε χρειάστηκε να περάσουν 2 χρόνια για να καταφέρουν να εγκαταστήσουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό όλες οι Περιφέρειες.

Με το νέο εξοπλισμό προβλέπεται φορητή συσκευή με την οποία ανιχνεύεται οποιαδήποτε μορφή ασύρματης επικοινωνίας και χρησιμοποιείται από τους επιτηρητές κατά την είσοδο των υποψηφίων στην αίθουσα των εξετάσεων, καθώς και κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Επίσης φορητή κάμερα με αποσπώμενη κάρτα μνήμης, με την οποία πραγματοποιείται στιγμιαία λήψη φωτογραφίας κάθε υποψηφίου κατά την είσοδό του στο εξεταστικό κέντρο, πριν από την έναρξη της διαδικασίας θεωρητικής εξέτασης.

Ουσιαστικά στον εξεταστικό χώρο θα λειτουργεί ο λεγόμενος κλωβός, που θα αποτρέπει τη λήψη σήματος από τα κινητά τηλέφωνα των υποψηφίων, ώστε να μην μπορούν να δέχονται πληροφορίες, ενώ από οθόνη με οπτικοακουστικό υλικό θα ενημερώνονται για την διαδικασία της θεωρητικής εξέτασης, τις απαγορεύσεις και τις κυρώσεις.

Η πίστα για τα δίκυκλα

Την ίδια ώρα στο τελικό στάδιο βρίσκεται η Περιφέρεια και για την διαμόρφωση της νέας πίστας όπου θα γίνεται η πρακτική εξέταση των οδηγών για την απόκτηση διπλώματος δικύκλου. Χρόνια τώρα οι εξετάσεις αυτές γίνονταν στην αφετηρία των Αστικών Λεωφορείων στο πάρκινγκ της Μυτιλήνης. Ωστόσο από τις 15 Δεκεμβρίου οι Σχολές Οδηγών απέχουν από τις εξετάσεις θεωρώντας ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, καθώς την ώρα που δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάποιοι υποψήφιοι μπορεί να περάσει ένας πεζός κατευθυνόμενος στο πάρκινγκ ή να μπουν και μέσα στο χώρο λεωφορεία έχοντας ολοκληρώσει τα δρομολόγιά τους.  

Εδώ και χρόνια οι σχολές οδηγών ζητούσαν έναν αυτόνομο χώρο για τις εξετάσεις και καθώς το αίτημά τους δεν είχε γίνει αποδεκτό, στις 15 Δεκεμβρίου «τα βρόντηξαν» προχωρώντας σε αποχή που συνεχίζεται μέχρι τώρα. Η Περιφέρεια κατά τους τελευταίους 2,5 μήνες της αποχής  προχώρησε τελικά στη δέσμευση χώρου ακριβώς δίπλα από την αφετηρία των Αστικών λεωφορείων  στον οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση αυτοκίνητα, μένουν όμως οι εργασίες ασφαλτόστρωσης και διαμόρφωσής του για να μπορούν να γίνονται οι εξετάσεις.  

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αστυρακάκης μιλώντας στην εφημερίδα μας εξέφρασε την ελπίδα οι Σχολές Οδηγών να επανέλθουν με τις εξετάσεις των δικυκλιστών για την απόκτηση διπλώματος, ώστε να μην περιμένουν άλλο οι οδηγοί έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στη νέα πίστα που δεν θα καθυστερήσουν, όπως ανέφερε.

spot_img

More articles

spot_img