Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

“Έφυγε” στα 79 ο πατριάρχης της τυροκομίας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε από τη ζωή τη νύχτα στην Αθήνα από ανακοπή καρδιάς ο πατριάρχης της τυροκομίας της Λέσβου Δημήτρης Ρόδος, ενας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα και την πορεία του με την άνθηση και την ανάδειξη των Λεσβιακών τυροκομικών προϊόντων και με την ταυτότητα που απέκτησαν ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ο Δημήτρης Ρόδος γεννήθηκε στα Χύδηρα από κτηνοτροφική πολύτεκνη οικογένεια και παρά τις δύσκολες τότε εποχές ο ίδιος ήταν οξυδερκής και διορατικός χαρίσματα που τον βοήθησαν ώστε να αναπτύξει σταδιακά με τον αδελφό του Φάνη την τυροκομική επιχειρηματική του δραστηριότητα ξεκινώντας αρχικά από ένα μικρό παραδοσιακό τυροκομείο φτάνοντας σήμερα που συνεχίζουν τα παιδιά του με εκπρόσωπο τον Γρηγόρη Ρόδο, η οικογένεια να διατηρεί τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στο Αιγαίο που είναι η ΛΕΣΒΙΓΑΛ τροφοδοτώντας με παραδοσιακά προϊόντα την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τις μεγάλες αλυσίδες super market.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάπτυξης που έχει η επιχείρηση ο ίδιος πηγαινοερχόταν  μεταξύ Λέσβου και Αθήνας έχοντας όμως παραδώσει τα ηνία στα παιδιά του. Πάντα όμως με την εμπειρία του συμμετείχε μέχρι τη δύση της ζωής του ενεργά.

Ο Δημήτρης Ρόδος ήταν αυτός που οργάνωσε και τους τυροκόμους στη Λέσβο δημιουργώντας τον ομώνυμο Σύλλογο στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος για πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ζωής του  δημιούργησε ισχυρές φιλίες και επιρροές και από τους προσωπικούς καλούς του φίλους ήταν και ο πρώην Νομάρχης και Βουλευτής Παύλος Βογιατζής και ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής τον οποίο εμπιστευόταν όσο ελάχιστους. Μάλιστα ήταν και από τους τελευταίους που του μίλησαν την περασμένη Δευτέρα όταν επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά στην Αθήνα από το Σκαλοχώρι για τον ενημερώσει για την απώλεια του τυροκόμου Ευριπίδη Θυμέλη.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παιχνίδι της μοίρας ο θάνατος του Ευριπίδη Θυμέλη (σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία 97 ετών), ο οποίος κηδεύτηκε την Τρίτη στην Άντισσα θαρρείς και ο Δημητρός Ρόδος τον ακολούθησε για να μην κάνει μόνος του το μακρύ ταξίδι.

Από τα τρία αδέλφια  του Δημήτρη Ρόδου τα δύο, ο Γιώργος και ο Πολύδωρος δεν βρίσκονται στη ζωή ενώ πριν από 1 χρονο είχε χάσει  και την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία.

Η σορός του Δημήτρη Ρόδου θα μεταφερθεί από την Αθήνα στη Λέσβο ώστε την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι που είναι προγραμματισμένη η κηδεία στα Χύδηρα να τον αγκαλιάσει η γη του αγαπημένου του χωριού που τοσο βοήθησε.

Η ΛΕΣΒΙΓΑΛ

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ΛΕΣΒΙΓΑΛ αποχαιρετά τον πατριάρχη της τυροκομίας με ένα λιτό κείμενο αναφέροντας:

“Έφυγες όρθιος… αυτό ήθελες

Η ευστροφία και η διορατικότητα σου εκτόξευσε την κτηνοτροφία. Κι η παραγωγή του τυριού ανήλθε από την εποχιακή τυροκόμηση στον εργοστασιακό επαγγελματισμό. Προέδρευσες κι οργάνωσες τον κλάδο κι έτσι το τυρί του τόπου μας πήγε στα πέρατα του κόσμου. Όμως, δεν ξέχασες τον τόπο που γεννήθηκες. Κι όντας η ζωή κι η ψυχή των Χυδήρων, μπόρεσες σε δύσκολα χρόνια να στρώσεις άσφαλτο στο δρόμο και να βάλεις τηλεφωνία, αποχέτευση κι ύδρευση στο χωριό. Δύο δεκαετίες πριν πολλά άλλα μέρη του νησιού μας.

Πάνω απ΄ όλα αυτά όμως, ήσουν καλός άνθρωπος κι οικογενειάρχης.

Την Κυριακή στις 12 σου λέμε αντίο. Παιδιά, εγγόνια, αδελφός, φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες κι όσοι σε εκτίμησαν κι εκτίμησες θα είμαστε εκεί στο χωριό.

Προσέφερες σε όλους πολλά και δε θα ξεχαστείς!”

spot_img

More articles

spot_img