Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2022

Έγινε η αρχή για τα αντιπλημμυρικά έργα


Μετά από την απόφαση ένταξης των αντιπλημμυρικών έργων του λεκανοπεδίου Καλλονής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014 – 2020», που θα μεταφερθεί στην νέα Προγραμματική Περίοδο, βγήκε “στον αέρα” την Παρασκευή η ανοιχτή διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου που θα εκπονήσει τις σχετικές μελέτες. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ορίστηκε η 10η Φεβρουαρίου 2022.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έθεσε σε προτεραιότητα το έργο αυτό προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στα μεγάλα προβλήματα πλημμυρών και στους κινδύνους που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα τελευταία 40 χρόνια. Ο προϋπολογισμός της μελέτης που προκηρύχθηκε ανέρχεται στις 876.125 ευρώ, ενώ το ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Ταξιάρχης Βέρρος, τόνισε τη σημασία της εκκίνησης των διαδικασιών για το μεγαλόπνοο έργο του Δήμου, ευχαριστώντας θερμά την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή και τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, που το καλοκαίρι ενέταξαν την πράξη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης. 

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Στρατής Ζαφείρης, τόνισε ότι «το αντικείμενο είναι σύνθετο και υπερβαίνει τις τεχνικές και παραγωγικές δυνατότητες του Δήμου μας. Για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, συνεργαστήκαμε με εξειδικευμένους επιστήμονες. Θεωρώ ότι με την εκκίνηση αυτού του έργου, η Δημοτική μας αρχή βάζει τις βάσεις για την κατασκευή ίσως ενός εκ των πιο σημαντικών έργων του Δήμου μας, ενώ υπάρχει προετοιμασία για να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση και για τις άλλες περιοχές της Δυτικής Λέσβου που χρήζουν παρέμβασης αντιπλημμυρικής προστασίας».