Ψηφίστηκε χθες το βράδυ κατά πλειοψηφία από τη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει μια σειρά από αλλαγές και τροποποιήσεις στις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις, θέτοντας παραμέτρους και για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με την επιβολή του τεκμαρτού εισοδήματος στα 10.920 ευρώ. Παρά τις πανελλαδικές αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών εδώ και ένα μήνα περίπου, με κινητοποιήσεις, διαβήματα και διαμαρτυρίες, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδακής, δεν υποχώρησε, ενώ παρά τις υποσχέσεις για επιμέρους βελτιώσεις αυτές που προωθήθηκαν τελικά δεν ικανοποιούν σχεδόν κανένα κλάδο, καθώς υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως τα ταξί, που φαίνεται ότι κάπως καλύφθηκαν.
Μετά τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου μένει να εκδοθούν οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι, ώστε να φανεί πλέον η πλήρης εικόνα ως προς το τι αλλάζει στα φορολογικά, δεδομένου ότι έγιναν και κάποιες προσθήκες της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο.
Οι εκπρόσωποι των ελευθεροεπαγγελματιών
Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, των ελεύθερων επαγγελματιών για την εξέλιξη που είχε το νομοσχέδιο, καθώς περίμεναν ότι θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη με το Υπουργείο, ώστε το νέο νομοσχέδιο να είναι περισσότερο αποδεκτό από την πλευρά τους. Αυτό τελικά δεν έγινε και τώρα πλέον αυτό που μένει είναι να εκτιμήσουν από σήμερα τα νέα δεδομένα για το αν θα βρουν κάποια μορφή κινητοποίησης, που να φέρει σε δύσκολη θέση το Υπουργείο Οικονομικών επί του ψηφισθέντος νομοσχεδίου. Πάντως η κυβέρνηση, όπως φάνηκε κατά τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, κάθε άλλο παρά πιεσμένη δείχνει, δεδομένου ότι έχει μια ολόκληρη τετραετία μπροστά της με ισχυρή πλειοψηφία από τις εκλογές του Ιουνίου. Και αυτό είναι που απογοητεύει τους εκπροσώπους των φορέων που μιλούν για αποφάσεις που πάρθηκαν μονομερώς, χωρίς να εξαντληθεί ο διάλογος με τους εκπροσώπους των φορέων, πολλώ δε μάλλον να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο οι παρατηρήσεις που έγιναν στη διαβούλευση στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε.
Οι δικηγόροι ήταν οι πρώτοι που εντατικοποίησαν τις κινητοποιήσεις και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που υπογράφηκε θα επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο τους και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους, πολλοί από τους οποίους ενδέχεται να μείνουν χωρίς δουλειά λόγω της φορολογίας που θα υπάρξει. Πλέον μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου τα βλέμματα των δικηγόρων είναι στραμμένα στη σημερινή ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, όπου και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των δικηγορικών συλλόγων. Πάντως διάθεση για υποχώρηση δεν υπάρχει. Η σημερινή συνάντηση θα καθορίσει τη συνέχεια.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης, ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επηρεάζει και εμάς και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Είμαστε κατά του νέου φορολογικού γιατί κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους και θα είναι καταστροφή και για εμάς τους δικηγόρους, αλλά και για τους μικρομεσαίους. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με το νέο νομοσχέδιο είναι πολύ άσχημα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασιστεί σήμερα στην Ολομέλεια που γίνεται στην Αθήνα και αναλόγως θα πράξουμε. Είμαστε ήδη τρεις βδομάδες σε απεργία και αν αποφασιστεί και από την Αθήνα θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα».
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Λέσβου, Νίκος Μπουλμπούλης, μας είπε: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επηρεάσει αρκετά τον κλάδο μας, όπως θα το κάνει και στους υπόλοιπους κλάδους. Είναι ένα άδικο νομοσχέδιο που θα καταστρέψει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους. Μπει, δεν μπει πελάτης η φορολογία που θα έχουμε ως επαγγελματίες θα είναι η ίδια. Θα πληρώνουμε φόρους χωρίς να έχουμε έσοδα εμείς. Αυτό θα αναγκάσει πολλούς να αποχωρήσουν από το επάγγελμα. Επίσης εμείς ζητάμε το αφορολόγητο να είναι 12.000 ευρώ. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε όλους».