Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Εγκαίνια… με ξένα κόλλυβα στο δρόμο Καλλονής – Σιγρίου!


  • Έξαλλοι με το Υπουργείο Υποδομών είναι οι 585 δικαιούχοι των αποζημιώσεων, που αναγκάστηκαν να προσφύγουν δικαστικά για να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται και ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
  • «Τα χρήματα δεν θα χαθούν, αλλά δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου όπου προσέφυγε το Ελληνικό Δημόσιο», δηλώνει ο Χ. Αθανασίου

Εγκαίνια… με ξένα κόλλυβα ετοιμάζεται να κάνει το Υπουργείο Υποδομών στο νέο οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου, αφού 10 χρόνια μετά από την έναρξη των εργασιών δεν έχουν ακόμη καταβληθεί οι νόμιμες αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις που έγιναν σε περίπου 600 ιδιοκτησίες, ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί το έργο! Το γεγονός αυτό έχει κάνει πυρ και μανία τους ιδιοκτήτες που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, προκειμένου επιτέλους να δικαιωθούν και να λάβουν τα ποσά που έχουν οριστεί σύμφωνα με πάμπολλες δικαστικές αποφάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωσαν στα “Νέα της Λέσβου”, δεν θα επιτρέψουν «να παραδοθεί κανένας δρόμος που έγινε πάνω σε καταπατημένα χωράφια».

Μπλόκο από το Ελληνικό Δημόσιο

Η υπόθεση αυτή αναδείχθηκε με παλιότερα ρεπορτάζ από τα “Ν.τ.Λ.”, αφού απασχολεί εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι σέρνονται από το 2013 στα δικαστήρια για να λάβουν τα αυτονόητα, δηλαδή τις αποζημιώσεις που δικαιούνται λόγω των απαλλοτριώσεων που έγιναν στις περιουσίες τους. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες κατέθεσαν ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς και οι Βουλευτές του Νομού μας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Μαρία Κομνηνάκα

Η απάντηση που έλαβε τον προηγούμενο μήνα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική ως προς την επίλυση του προβλήματος, αφού αναφέρει ότι “δεν έχει λάβει ακόμη από το Υπουργείο Υποδομών τους οριστικούς πίνακες παρακατάθεσης για να μπορέσει να καταβάλλει τις αποζημιώσεις”. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι δεν μπορούν να πληρωθούν μέχρι την έκδοση της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Με άλλα λόγια, οι 585 ιδιοκτήτες βρίσκονται σε ομηρία επί 10 συναπτά έτη εξαιτίας του εμπαιγμού που υφίστανται από το κράτος, στερούμενοι τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, για την αναγνώριση των οποίων μάλιστα έχουν υποβληθεί σε πολυετείς και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.

Οι αποφάσεις

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αιγαίου καθορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης ανά τ.μ. για τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα και τα επικείμενα αυτών, όμως ούτε επί της απόφασης αυτής καταβλήθηκαν οι σχετικές αποζημιώσεις. Μετά και τη σχετική αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου εκδόθηκε νέα απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με την οποία καθορίστηκε και η οριστική τιμή μονάδας. Παρότι μετά και την έκδοση των αποφάσεων για την αναγνώριση των δικαιούχων της οφειλόμενης αποζημίωσης, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όφειλε να αποδώσει στους δικαιούχους τις νόμιμες αποζημιώσεις, αφού οι αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή καταβολή.

«Εμπαιγμός»

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ένας εκ των ιδιοκτητών και μέλος της άτυπης Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί για την καταβολή των αποζημιώσεων, ο κ. Γιώργος Καμμένος, «το έργο ξεκίνησε το 2013, τα ελαιοκτήματα παραδόθηκαν στον εργολάβο και παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τις αποζημιώσεις δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε δικαστικώς και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και διέτασσε την καταβολή των αποζημιώσεων εντός 8 μηνών. Ήδη όμως έχει παρέλθει ενάμισης χρόνος και δεν έχει πληρωθεί ούτε ένας δικαιούχος».

Εκπροσωπώντας τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες, ο κ. Καμμένος ζητά να διευθετηθεί άμεσα αυτό το ζήτημα που εκκρεμεί τόσα χρόνια, τονίζοντας: «Οι αποζημιώσεις θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί εξ’ αρχής σε όλους τους ιδιοκτήτες γης, όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα. Ποτέ δεν μας εξήγησε κάποιος πώς πληρώθηκαν ορισμένοι και εμείς μείναμε εκτός. Τόσα χρόνια τρέχουμε στους δικηγόρους και στα δικαστήρια για να λάβουμε αυτά που δικαιούμαστε κι ακόμη περιμένουμε. Είναι κρίμα κι άδικο και θεωρώ ότι αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα».

Η Επιτροπή Αγώνα έχει αποφασίσει να ζητήσει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο Υπουργείο Υποδομών και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται. «Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη υπομονή και πόσο μάλλον όταν βλέπουμε ότι το Υπουργείο ετοιμάζεται να κάνει εγκαίνια σε ένα έργο που κατασκευάστηκε πάνω σε καταπατημένα χωράφια», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

«Δεν θα χαθούν»

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΝΔ στο Νομό μας, Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστήριξε: «Το έργο του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου ολοκληρώνεται κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το νησί μας, αν και προέκυψαν πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις. Ξεπεράσαμε τα προβλήματα και προσφάτως εξασφαλίστηκε νέα συμπληρωματική χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ για να παραδοθεί τον Μάρτιο. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι τα χρήματα δεν θα χαθούν, αλλά δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου όπου προσέφυγε το Ελληνικό Δημόσιο».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img