Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Εγκαταστάθηκαν στην Παγανή οι Ρομά της Γέρας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Παρά τις αντιδράσεις των στελεχών της υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το κτίριο της Κτηνιατρικής και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην Παγανή, εγκαταστάθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στους  χώρους του παλιού δημοτικού καταυλισμού οι Ρομά που είχαν μεταφερθεί την προηγούμενη μέρα, είχαν όμως διαδηλώσει διαμαρτυρόμενοι και αρνούμενοι να εγκατασταθούν σε αυτόν τον χώρο. Κατά το χρόνο που μεσολάβησε από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, οι Ρομά είχαν επιστρέψει στην περιοχή της Γέρας και περιφέρονταν προσωρινά βρίσκοντας προσωρινό κατάλυμα στους γύρω χώρους του παλιού εργοστασίου Σουρλάγκα στο Πέραμα.  

Τα χωματουργικά μηχανήματα έπιασαν δουλειά για τον καθαρισμό και την διαμόρφωση των χώρων στην Παγανή από το πρωί της Παρασκευής

Μπροστά στο ενδεχόμενο της επανόδου των Ρομά και της στρατοπέδευσής τους στις παραλίες της Γέρας, ο Αντιδήμαρχος Παράσχος Μανούσος μετέβη στην Μυτιλήνη και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη, μετά την οποία οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στην Παγανή και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες στον δημοτικό καταυλισμό. Ουσιαστικά με τις οδηγίες του κ. Κύτελη ανέλαβε χωματουργικό μηχάνημα να καθαρίσει τους χώρους, στον παλιό καταυλισμό των Ρομά πίσω από το κτηνιατρείο, από τους όγκους των σκουπιδιών και στη συνέχεια με τη συμβολή του προέδρου των Εφέδρων Καταδρομέων, Σταύρου Μυρογιάννη, εξασφαλίστηκαν κάποιες σκηνές των δύο-τριών ατόμων οι οποίες εγκαταστάθηκαν από εργάτες του Δήμου. Κατόπιν κλήθηκαν οι Ρομά στους οποίους έγινε ενημέρωση για την διαμόρφωση των χώρων, ώστε τελικά να δεχθούν την εγκατάστασή τους στην Παγανή.  

Με τα σημερινά δεδομένα οι Ρομά στεγάζονται σε απλές σκηνές camping, όπως οι ίδιοι ζήτησαν, των δύο-τριών ατόμων και όχι μεγαλύτερες, ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί η εγκατάσταση χημικών τουαλετών και άλλες παρεμβάσεις εξωραϊσμού και βελτίωσης των χώρων που θα γίνουν από αυτήν την εβδομάδα στο σημείο που έχει επιλεγεί για να εγκατασταθούν οι Ρομά της Γέρας. Το βάρος για την τακτοποίηση των χώρων ανέλαβε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης και ο προϊστάμενος, Γιώργος Αλεξίου, που είχε ολοκληρώσει το δύσκολο έργο νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής. Όπως σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ο κ. Αλεξίου «ήταν μία δύσκολη προσπάθεια γιατί έπρεπε να απομακρύνουμε τους όγκους των σκουπιδιών και να διαμορφώσουμε καθαρό χώρο για να εγκατασταθούν οι σκηνές που μας ζήτησαν και εκκρεμεί τώρα να φτιάξουμε και κάποια κατασκευή για τη σκίαση που θέλουν, καθώς και χημικών τουαλετών για τις ανάγκες τους, ενώ ήδη έχουμε μεταφέρει και παροχή νερού για να έχουν συνεχώς τρεχούμενο νερό.  Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της υπηρεσίας μας και του Δήμου για την προσπάθεια που κατέβαλαν και το αποτέλεσμα που είχαμε ώστε να σταματήσει η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην Παγανή από το πρωί της Πέμπτης».

Το προσωπικό του Δήμου που προσπάθησε σε δύσκολες συνθήκες

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε στα Νέα της Λέσβου ότι ο Δήμος Μυτιλήνης είχε τη δυνατότητα εγκατάστασης ανθεκτικών σκηνών των 10 ατόμων. «Έχουμε σκηνές κατά κάποιο τρόπο να της πω βαρέος τύπου για να καταλάβουν οι αναγνώστες σας και εννοώ τις μεγάλες και ανθεκτικές, αλλά δεν θέλησαν να εγκαταστήσουμε τέτοιες. Οι ίδιοι ζήτησαν σκηνές των δύο ή τριών ατόμων και αυτό κάναμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Αλεξίου.

Η εγκατάσταση σκηνών camping στην Παγανή ουσιαστικά αφορά την περίοδο του καλοκαιριού και το ερώτημα είναι τι θα γίνει κατά την περίοδο του χειμώνα. Το πιθανότερο είναι ότι οι ίδιοι από μόνοι τους θα προχωρήσουν στην κατασκευή κάποιων παραπηγμάτων, όπως έχουν κάνει άλλοι, εκτός κι αν δεχθούν τη μεταφορά μεγάλων σκηνών από το Δήμο ή ενδεχομένως ο Δήμος να προχωρήσει στη μεταφορά οικίσκων για να αναβιώσει τον παλιό καταυλισμό των Ρομά.

Θυμίζουμε πως ο παλιός καταυλισμός κάηκε από συνεχείς εμπρησμούς, ενώ είχαν προηγηθεί οι κλοπές των κουφωμάτων, λεηλασίες και δολιοφθορές. Ούτως ή άλλως οι φωτιές συνεχίζονται ακόμα στην περιοχή, καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης αρκετά συχνά ανεβαίνει το συγκεκριμένο δρόμο για να σβήνει φωτιές και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι πυροσβέστες φτάνοντας με το αυτοκίνητο για να σβήσουν τις φλόγες δέχονται και επιθέσεις με πέτρες.

Αυτή δυστυχώς είναι η εικόνα της Παγανής για την οποία ζητείται διέξοδος με λύσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, καθώς η εικόνα της υγειονομικής βόμβας που βλέπει κανείς στις μέρες μας δεν τιμά κανέναν.

Στη Γέρα χαίρονται! 

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Αντιδήμαρχος Γέρας, Παράσχος Μανούσος, τόνισε ότι «με την πρωτοβουλία μας που στήριξε ο Δήμαρχος κ. Κύτελης τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο που στήριξε την απόφαση, δώσαμε ως Δημοτική Αρχή μία λύση στο πρόβλημα του Παπάδου και εκκενώθηκε η δημοτική έκταση. Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν έχουν μεταφερθεί όλες οι οικογένειες της Γέρας στη Μυτιλήνη καθώς υπάρχουν νοικοκυριά που έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια στη Γέρα και αυτό είναι μία καλή αρχή, ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία, κάτι που επιδιώκουμε», είπε ο Αντιδήμαρχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης, που σημείωσε ότι «ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτές τις οικογένειες να μπορέσει η καθεμία να φύγει από τα παραπήγματα και τις σκηνές ώστε να ενταχθούν σε σπίτια. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, να είστε βέβαιοι, όμως καταβάλλουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες στην κατεύθυνση που πρέπει. Όσοι μείνουν στην περιοχή της Παγανής, που πιστεύω ότι θα είναι οι λιγότεροι, φροντίζουμε διά των υπηρεσιών μας να έχουν όσο το δυνατόν πιο καλές συνθήκες από πλευράς καθαριότητας και όχι μόνο, κάτι που δεν είναι εύκολο όπως γνωρίζετε. Έχετε άλλωστε και εσείς από την εφημερίδα αναδείξει μέσα από τα ρεπορτάζ τις δυσκολίες και τις πρωτοβουλίες της Αντιδημάρχου μας, Δήμητρας Αλεξανδρή, το τι αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σε αυτήν την προσπάθεια. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε τη βούληση και το δείξαμε για την περιοχή της Γέρας, όπου μετά από τόσα χρόνια δώσαμε λύση και προσπαθούμε τώρα και για την Παγανή να βοηθήσουμε τους περισσότερους από αυτούς τους συμπολίτες μας να βρουν σπίτια και να εγκατασταθούν σε καλύτερες συνθήκες», είπε ο Δήμαρχος.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img