Εγκαινιάζεται η έκθεση στο “Χαλίμ Μπέη”

 

Εγκαινιάζεται σήμερα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης “Χαλίμ Μπέη” η μεγάλη έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Ελγκίζ της Κωνσταντινούπολης  με τίτλο “Γραμμές Περάσματος”.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός με διεθνείς διαστάσεις που θα προβληθεί από τουρκικά ΜΜΕ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως 11 Νοεμβρίου 2016.

Η έκθεση “Γραμμές Περάσματος” (in medias res) θα φιλοξενεί επιλεγμένα έργα του Μουσείου Ελγκίζ, του οποίου η συλλογή ξεκίνησε το 1980 από τη Σεβντά και τον Τζαν Ελγκίζ, του οποίου προπάππους ήταν ο Χαλίμ Μπέη, που γεννήθηκε και έζησε σε αυτό το αρχοντικό.

Η έκθεση θα καλύπτει ολόκληρο το κτίριο και παρουσιάζει διάφορα έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, πετώντας από τη ζωγραφική στη γλυπτική, από τις εγκαταστάσεις στα αντικείμενα, από τις φωτογραφίες στις  ταινίες και τα βίντεο.
Ανάμεσα σε αυτούς τους καλλιτέχνες βρίσκονται οι: Πινάρ Γιόλατσαν, Όλεγ Ντου, Σίντυ Σέρμαν, Αζαντέ Kιοκέρ, Μπεντρή Μπαϊκάμ, Μπενγκιού Καράντουμαν, Φερχάτ Οζγκιούρ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Χάλε Tένγκερ, Tρέση Eμίν, Λουίς Μπουρζουά, Mάτεο Mάτε, Μπουράκ Ντελίερ, Γκιουλσιούν Kαράμουσταφα, Ιχσάν Oτουρμάκ, Kέντελ Γκιρς, Kομέτ, Ναν Γόλδιν, Nιλμπάρ Γκιουρές, Οζλέμ Γκιούνγιολ, Ρεμπέκα Χορν, Tομούρ Ατάγκιοκ, Βέλζκο Ζέζακ, Χέρα Μπουγιουκταστζίγιαν και Μπενζί Μπογιάδιαν.
Με την επιμέλεια της Μπασάκ Σένοβα, ένα συνοδευτικό βιβλίο που θα εκδοθεί σε τρεις γλώσσες (Τουρκικά, Ελληνικά και Αγγλικά) και το οποίο τεκμηριώνει την εξέλιξη της έκθεσης, θα διανέμεται κατά την διάρκειά της. Το ΚΕΣΑΜ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου θα πλαισιώσει μουσικά σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης.