Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

«Εγκληματικά επικίνδυνες οι ελλείψεις»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μία εβδομάδα μετά τη διαμαρτυρία των κατοίκων και των φορέων του Πολιχνίτου για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας της περιοχής τους, η Βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έφερε το ζήτημα στη βουλή με αναλυτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Θανάση Πλεύρη. Η κ. Κομνηνάκα μιλά για  τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις που αναδείχθηκαν για ακόμα μια φορά όταν ένα βρέφος μεταφέρθηκε νεκρό με ιδιωτικό μέσο στη μονάδα από τους γονείς του, καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο στην περιοχή και το ΕΚΑΒ έπρεπε να πάει από τη Μυτιλήνη.

«Επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η αναγκαιότητα της πλήρους στελέχωσης με οδηγούς και διασώστες στα ασθενοφόρα, ώστε να μπορούν να καλύπτονται με επάρκεια και ασφάλεια όλες οι βάρδιες», σημειώνει η Βουλευτής. Και συνεχίζει: «Οι 5 συνολικά οδηγοί που υπηρετούν, από τους οποίους μόνο ένας είναι μόνιμος και ένας έχει έρθει με μετακίνηση από το Κ.Υ. Πλωμαρίου, δεν επαρκούν για την 24ωρη κάλυψη των βαρδιών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σταθερά ακάλυπτες βάρδιες κάθε μήνα και να έχουν συσσωρευτεί αδιάθετες άδειες 2 ετών για τους εργαζόμενους. Επίσης δεν υπάρχουν διασώστες ώστε να μπορούν άμεσα να συνδράμουν στα περιστατικά». 

Η κ. Κομνηνάκα επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι κάτοικοι είναι τεράστιοι, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Κ.Υ. Πολιχνίτου εξυπηρετεί και τα 5 χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου, μίας περιοχής άνω των 4.500 κατοίκων, που διπλασιάζονται σχεδόν το καλοκαίρι. 

Επίσης αναφέρει ότι σε μια περιοχή όπου λειτουργούν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία καθώς και γυμνάσιο-λύκειο, με αντίστοιχες αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τα παιδιά, μεταξύ πολλών άλλων ελλείψεων ειδικοτήτων, κενή παραμένει και η θέση παιδιάτρου, με το τεράστιο αυτό κενό ανεπαρκώς να μπαλώνεται με επίσκεψη παιδιάτρου από το Κ.Υ. Πλωμαρίου μία μόνο φορά το μήνα. 

Μια μόνο φορά το μήνα επισκέπτεται το Κ.Υ. επίσης γυναικολόγος και ορθοπεδικός. Επίσης σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στους παθολόγους, αφού με το υπάρχον προσωπικό δεν καλύπτονται πλήρως και με ασφάλεια οι βάρδιες. Ταυτόχρονα σε αχρησία παραμένουν τα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα λόγω της έλλειψης ακτινολόγου, ενώ τραγικά υποστελεχωμένο είναι και το μικροβιολογικό.

Η βουλευτής του ΚΚΕ καταλογίζει στην κυβέρνηση πως τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της υγείας, με την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Τέλος, ζητά από τον Υπουργό Υγείας να την ενημερώσει ποια μέτρα είναι διατεθειμένος να λάβει για να καλύψει τα κενά.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img