Ένα ακόμη θολό σημείο στην επικοινωνία της μεταναστευτικής της πολιτικής προστίθεται για την Κυβέρνηση, αφού όπως αποκαλύπτεται από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του μεγάλο αθηναϊκό μέσο, η Τουρκία δεν δέχεται στο έδαφός της μη αναγνωρισμένους πρόσφυγες από την χώρα μας. Με λίγα λόγια μπορεί το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου να επικοινωνεί πως οι μετανάστες – των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται – μεταφέρονται στην χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ελλάδα, δηλαδή την Τουρκία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Όπως αναφέρει η επιστολή αξιωματούχων του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, η επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Λέσβος, η οποία πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις, διατάσσεται από την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών. Οι επιχειρήσεις επανεισδοχής πραγματοποιούνται από τις Ελληνικές Αρχές, με την συνδρομή της FRONTEX, αυτές όμως ανεστάλησαν τυπικά από τις 16 Μαρτίου 2020, με αποτέλεσμα επί του παρόντος να μην υπάρχει κανένας προγραμματισμός για απελάσεις προς την Τουρκία. Πρακτικά, όμως, η εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας στην οποία βασίζεται η επανεισδοχή μεταναστών στη γειτονική χώρα έχει σταματήσει από τις αρχές του 2018, αιτία για την οποία κανένας υπήκοος τρίτης χώρας δεν έχει επιστραφεί έκτοτε στην Τουρκία.
Οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, που δημοσίευσε για τον μήνα Οκτώβριο, ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρισκόταν έως και τότε στην Ελλάδα ήταν περίπου 38.000, από τους οποίους το 9,5% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων (σε ποσοστό 8% του συνολικού μεταναστευτικού πληθυσμού στη χώρα και σε ποσοστό 86% εκείνου στα νησιά της περιφέρειας) στη Λέσβο.
Πόσοι από αυτούς έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες; Ενδεικτικά σημειώνουμε πως και πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, σε ένα σύνολο 3.750 αιτημάτων, που εξετάστηκαν κατά τον Οκτώβριο, μόλις το 23% έλαβε θετικές αποφάσεις, 2% των οποίων (μόλις 21) με αναγνωρισμένο καθεστώς πρόσφυγα και οι υπόλοιπες δικαιούχοι επικουρικής προστασίας. Για τη Μυτιλήνη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι περίπου 500 τα άτομα εντός του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι από τα 2.257 (δηλαδή ένα ποσοστό 22%) τα οποία έχουν λάβει δύο απορριπτικές αποφάσεις για τις αιτήσεις τους, κάτι που βέβαια δεν σημαίνει ότι βρίσκονται προς απέλαση καθώς μπορούν να προσφύγουν επί των αποφάσεων αυτών σε άλλο επίπεδο.
Οι αριθμοί αυτοί, ωστόσο, είναι ενδεικτικοί του μεγέθους του εγκλωβισμού των ανθρώπων αυτών στην χώρα μας, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι απορριπτικές αποφάσεις για τα αιτήματα ασύλου τους σημαίνουν πρακτικά την παύση όλων των παροχών προς αυτούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωσή τους.