Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Εικόνα ντροπής στον Καρά-Τεπέ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Εικόνα χωματερής και ντροπής είναι αυτή που παρουσιάζει η περιοχή του Καρά-Τεπέ στη Μυτιλήνη τόσο δίπλα στον κεντρικό ασφαλτόδρομο όσο και μέσα στα λιοχώραφα, καθώς τα σκουπίδια είναι στοίβα και η εικόνα που αντικρίζει ένας διερχόμενος πεζός ή οδηγός ρίχνοντας μία προσεκτική ματιά είναι πραγματικά άθλια.  

Εδώ πάνω από το δρόμο προς τις παλιές αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας

Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή απευθύνθηκαν στα Νέα της Λέσβου ζητώντας την παρέμβαση του Δήμου για τον καθαρισμό, καταλογίζοντάς του ότι δεν έχει ανταποκριθεί παρά τις εκκλήσεις τους. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την καθαριότητα, Παναγιώτης Ζαφειρίου, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου, η αρμοδιότητα για την καθαριότητα στην περιοχή του Καρά-Τεπέ δεν ανήκει στο Δήμο Μυτιλήνης, αλλά στην Περιφέρεια.  

Σοκάρει η εικόνα μέσα στα χωράφια, στρώμα τα σκουπίδια. Και βλέπουμε εδώ και τους αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν κάποιες ώρες έξω από τις δύσκολες συνθήκες του ΚΥΤ

Ο κ. Ζαφειρίου διευκρίνισε ότι «τα σημεία που σας υποδεικνύουν οι δημότες  είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, η οποία έχει την ευθύνη καθώς πρόκειται για εθνική οδό και για τις επισκευές, αν προκύπτουν προβλήματα και γενικότερα για την απομάκρυνση της βλάστησης και των σκουπιδιών από τις άκρες του δρόμου. Ως προς τα χωράφια πρόκειται για ιδιωτικές περιουσίες στις οποίες δεν μπορεί να παρέμβει ούτε η Περιφέρεια, αν και θα πρέπει να κάνει ενέργειες μήπως προωθήσει εθελοντικά τον καθαρισμό αυτών των κτημάτων το Υπουργείο Μετανάστευσης ή αναθέσει η διοίκηση του ΚΥΤ στους εργολάβους καθαριότητας να τα καθαρίζουν, εφόσον η ρύπανση σε αυτές τις εκτάσεις έχει προκληθεί από την διέλευση εκατοντάδων ή και χιλιάδων μεταναστών καθημερινά, που εξυπηρετούνται από το σούπερ-μάρκετ Lidl κατά κύριο λόγο και επιστρέφοντας πετούν κάποιες συσκευασίες έχοντας καταναλώσει τα προϊόντα».

Γύρω από τα διπλανά χωράφια από το σούπερ-μάρκετ

Τα Νέα της Λέσβου βρέθηκαν στην περιοχή του Καρά-Τεπέ ανταποκρινόμενα στην πρόσκληση καταστηματαρχών καταγράφοντας τις εικόνες, καθώς φαίνεται ότι οι χώροι αυτών των κτημάτων χρησιμοποιούνται από τους αλλοδαπούς, οι οποίοι κάθονται για να ξαποστάσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να περάσουν την ώρα τους έξω από το ΚΥΤ, αφήνοντας συσκευασίες από την κατανάλωση τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση η εικόνα που εμφανίζει η περιοχή του Καρά-Τεπέ, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες μας, σήμερα από τα Νέα της Λέσβου, είναι τριτοκοσμική και οφείλεται στην αδιαφορία της Περιφέρειας να συντηρεί το οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητά της και γι’ αυτό άλλωστε φέτος οι περισσότεροι δρόμοι της Λέσβου είναι πνιγμένοι στη βλάστηση. 

Ο δρόμος στον Καρά-Τεπέ από τον οποίο διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες, αν όχι και χιλιάδες αλλοδαποί

Σε ό,τι αφορά τα ελαιοκτήματα, η Περιφέρεια οφείλει να κάνει ενέργειες προς την διοίκηση του ΚΥΤ ή στο Υπουργείο Μετανάστευσης, ώστε άμεσα να προχωρήσουν σε εκτεταμένο καθαρισμό για την απομάκρυνση των σκουπιδιών μέσα από τα χωράφια. Από αυτό το δρόμο σε ετήσια βάση διέρχονται χιλιάδες επισκέπτες και Τούρκοι αλλά και του εσωτερικού τουρισμού, κατευθυνόμενοι προς το προσκύνημα του Μανταμάδου και η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή προσβάλλει το επίπεδο πολιτισμού μας παραπέμποντας σε συνθήκες τριτοκοσμικών χωρών. 

Μάλιστα ο κ. Ζαφειρίου προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά σημειώνοντας πως καθώς και οι χώροι απέναντι από το σούπερ-μάρκετ Lidl όπου παραμένουν καθημερινά αλλοδαποί περιμένοντας τη συγκοινωνία είναι σε άθλια κατάσταση από σκουπίδια, οφείλουν και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης να βάλουν κάποιους εργάτες για τον καθαρισμό εφόσον η ρύπανση προκαλείται από πελάτες τους.  «Θα πρέπει και οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ να κατανοήσουν  ότι δραστηριοποιούνται σε έναν τόπο στον οποίο οφείλουν να συνυπάρχουν, συμβάλλοντας στο πλαίσιο της δικής τους εταιρικής ευθύνης», κατέληξε ο κ. Ζαφειρίου.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img