Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Εικόνες ντροπής στην Πολεοδομία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Τουλάχιστον ντροπή προκαλούν οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στο αρχείο της Πολεοδομίας, όπου όπως φαίνεται από το αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό, φάκελοι με οικοδομικές άδειες είναι κυριολεκτικά πεταμένοι στο πάτωμα. Στην έλλειψη χώρου και προσωπικού αποδίδεται από τον Δήμο Μυτιλήνης η τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί και την οποία λίγο-πολύ γνωρίζει το σύνολο των μηχανικών, σε κάθε περίπτωση όμως είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα παρέμβαση όχι απλά για τη βελτίωση της εικόνας, αλλά επί της ουσίας και για να προστατευθεί το σημαντικό υλικό που φυλάσσεται στον χώρο.

«Η κατάσταση αυτή είναι παλιά, επικρατεί στην πολεοδομία εδώ και 70 χρόνια. Γίνεται μια προσπάθεια να τακτοποιήσουμε σιγά-σιγά, αλλά δεν υπάρχει χώρος ούτε προσωπικό. Ένας υπάλληλος απασχολείται στο αρχείο, με μπλοκάκι, και μάλιστα μια μέρα την εβδομάδα κάθε Τετάρτη, δεν εξυπηρετείται το κοινό για να γίνονται εργασίες τακτοποίησης», δηλώνει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο αρμόδιος για θέματα πολεοδομίας Αντιδήμαρχος Στρατής Δαγκλής

Οι – χθεσινές σημειωτέον – εικόνες, ωστόσο, τον διαψεύδουν. Φάκελοι και έγγραφα δεν είναι απλά τοποθετημένα στο πάτωμα τακτοποιημένα έστω, αλλά κυριολεκτικά πεταμένα σε αυτό, σχηματίζοντας στοίβες-βουνό στις οποίες πρέπει να… πατήσει κανείς προκειμένου να πλησιάσει το αρχείο στα ράφια. Σε αυτές τις συνθήκες μαλιστα, είναι σίγουρα άστοχο να το συζητήσει κανείς για αρχειοθέτηση και είναι αμφίβολο ότι μέσα στα βουνά φακέλων και εγγράφων μπορεί πραγματικά να εντοπιστεί εκεί κάποιο έγγραφο που θα αναζητήσει οποιοσδήποτε πολίτης, που πιθανόν χρειαστεί για την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

«Δεν έχει χαθεί καμία άδεια, η διαχείριση του αρχείου γίνεται με προσοχή, το χειρίζεται μόνο ο υπάλληλος. Πρόκειται για ευαίσθητα αρχεία, που αν τα βάλουμε στα “σταντ” θα διαλυθούν», ήταν το σχόλιο του κ. Δαγκλή επ’ αυτού, σημειώνοντας αφενός πως δεν έχει γίνει κανένα βήμα στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης όλου αυτού του αρχείου, καθώς αναμενόταν σχετική χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση, η οποία όμως πάγωσε, αφετέρου πως έχει ζητηθεί η συνδρομή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, χωρίς να υπάρξει όμως ανταπόκριση. «Το 60% των αδειών αφορά τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Οι φάκελοι και τα έγγραφα που βλέπετε κάτω είναι από τον άλλο δήμο, δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτά. Έχω ζητήσει από τον κ. Βέρρο αλλά και από τον κ. Ελευθερίου παλιότερα να υπάρχει βοήθεια για το αρχείο, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση», υποστήριξε ο Αντιδήμαρχος.

«Δεν έχουμε προσωπικό»

Πλήρη γνώση για την κατάσταση που επικρατεί στο αρχείο της Πολεοδομίας στη Μυτιλήνη φάνηκε πως έχει και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. Σχολίασε, ωστόσο, πως δεν είναι δυνατή η συμβολή του Δήμου του σε εκείνον της Μυτιλήνης λόγω ελλείψεων προσωπικού και στη δική του υπηρεσία. «Πώς να βοηθήσουμε; Στην Πολεοδομία του Δήμου Δυτικής Λέσβου απασχολούνται 3 άτομα όλα κι όλα, ενώ στη Μυτιλήνη 15» ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσε να υπάρξει από εκεί κάποια συνδρομή στον έναν υπάλληλο που απασχολείται στο αρχείο. Σχολίασε, επίσης, πως ως Δήμος έχει ζητήσει να πάρει το αρχείο που αφορά τα δικά του διοικητικά όρια, ωστόσο αυτό πρακτικά δεν είναι εύκολο. «Δυστυχώς η αρχειοθέτηση γίνεται ανά έτος και όχι ανά περιοχή και ξεκινά από το 1950. Είναι πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ο διαχωρισμός του ανά Δήμο αυτή τη στιγμή», υποστήριξε ο κ. Βέρρος.

Απαιτούνται ενέργειες

Είναι σαφές από τα παραπάνω πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και απαιτούνται άμεσα ενέργειες για να προστατευτούν τα αρχεία της Πολεοδομίας, τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα στη φθορά. «Ζητάμε ενίσχυση του προσωπικού στην Πολεοδομία γιατί υπολειτουργεί, αλλά και βοήθεια από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου» δηλώνει ο κ. Δαγκλής, που προσθέτει πως η περίοδος του κορονοϊού τους «έκοψε τα πόδια». Δυστυχώς, όμως, οι εικόνες μαρτυρούν μια κατάσταση η οποία δύσκολα αποδίδεται μόνο στην πανδημία και στις ελλείψεις χώρου και ανθρώπινου δυναμικού.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις