Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Είναι απίστευτο να κάνεις τα χόμπι που έχεις, δουλειά»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Τον Χρήστο Βαλασέλλη τον γνώρισα για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όταν μετά το στρατό θέλησα να κάνω ένα βραχύβιο comeback στο ραδιόφωνο για ένα συγκεκριμένο μουσικό αφιέρωμα και αυτό έμελλε τελικά να είναι κομβικό, καθώς στο Ράδιο Αίολος μείναμε για κάποιους μήνες παρουσιάζοντας μία σειρά εκπομπών, που είχαν και το στοιχείο της έρευνας και αυτός ήταν και ο προθάλαμος, ώστε στη μετά Αίολος εποχή να ακολουθήσω τον ανηφορικό δρόμο της δημοσιογραφίας από άλλο ραδιοφωνικό σταθμό. 

Για όσο μείναμε στον Αίολο, στο πρόσωπο του Χρήστου βλέπαμε έναν μικρό θαυματοποιό της τότε “αρχαίας” για τα σημερινά δεδομένα τεχνολογίας, ο οποίος με τις φρέσκες ιδέες και τα τεχνολογικά του επιτεύγματα κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη των μετόχων, ώστε να του αναθέσουν να διευθύνει  έναν από τους μεγαλύτερους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στον οποίο και ο ίδιος στη συνέχεια έγινε βασικός μέτοχος. 

Γεννημένος στην Αυστραλία ο Χρήστος, παιδί ομογενών, είχε επιστρέψει  πίσω στη Λέσβο από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Αθήνα στην ΑΚΤΟ computer graphics & animation, τα παράτησε όμως και επέστρεψε στον τόπο μας, καθώς γρήγορα διαπίστωσε ότι έπληττε στα μαθήματα μιας και γνώριζε ήδη τη διδακτέα ύλη!

Από την περίοδο που βρεθήκαμε για πρώτη φορά στο Ράδιο Αίολος μεσολάβησαν σχεδόν τρεις δεκαετίες και σε αυτό το ποτάμι της ζωής, μπορεί όταν σπάνια συναντιόμασταν στο δρόμο να λέγαμε μία τυπική καλημέρα ή και να μην λέγαμε από… κεκτημένη ταχύτητα, μάθαινα όμως νέα του καθώς ο Χρήστος καταπιάστηκε με τη δημιουργία ενός μουσικού τηλεοπτικού σταθμού για τη νεολαία του Rage, ο οποίος δεν προχώρησε, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμες συχνότητες για να (προ)αδειοδοτηθεί, ενώ έχει ξεχωρίσει και εκτός συνόρων για το λογισμικό jazler του οποίου είναι ο δημιουργός.

Σήμερα συναντόμαστε ξανά, σε αυτή τη συνέντευξη, όπου ο Χρήστος Βαλασέλλης από τη θέση πια του μετόχου και διευθυντή της τοπικής Τηλεόρασης, όπως μετεξελίχθηκε η Τηλεόραση Μυτιλήνης σε Αίολος Τηλεόραση, μιλάει για το νέο εγχείρημα και τα σχέδιά του.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ 

-Όταν επαναλειτούργησες τον τηλεοπτικό σταθμό Rage την άνοιξη του 2020 – αν δεν κάνω λάθος για να μεταδίδεις τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τον Covid 19  – αυτό που σκέφτηκα τότε, μιας και θυμάμαι και παλαιότερα την προσπάθεια, είναι πως νομοτελειακά κάποια μέρα θα λειτουργούσες δικό σου κανάλι. Τελικά αυτό έγινε πολύ πιο γρήγορα από όσο μπορούσα να φανταστώ!

«Ναι ούτε εγώ περίμενα να το κάνω τόσο γρήγορα, αλλά εμφανίστηκε η ευκαιρία και την έπιασα από τα μαλλιά. Δεν πουλιέται ένα κανάλι κάθε μέρα». 

-Πριν πάμε στα του Αίολος Τηλεόραση, να πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή και να μιλήσουμε για το Αίολος Ραδιόφωνο, ένα σταθμό από τον οποίο πέρασε πολύς κόσμος και μεσουράνησε τη χρυσή εποχή του ραδιοφώνου, συνεχίζοντας και σήμερα να αποτελεί μία σταθερή αξία.

«Ναι, και μάλιστα όταν ξεκίνησε ο Αίολος, το 1989, ήταν ραδιόφωνο με βασικό ενημερωτικό χαρακτήρα. Ακόμα και εγώ όταν ξεκίνησα εκεί, είχα μαθητική ενημερωτική εκπομπή, αφού πήγαινα ακόμα γυμνάσιο. Με τα χρόνια όμως όταν εξελίχθηκε σε μουσικό ραδιόφωνο, βρήκα την ευκαιρία και πήρα εγώ το πιλοτήριο».

-Αν και η πορεία σου είναι συνυφασμένη με το μουσικό ραδιόφωνο και την τηλεόραση για τη νεολαία, αν κρίνουμε από το εγχείρημα με το Rage, βλέπουμε τώρα Χρήστο ότι στα 47 σου χρόνια μπαίνεις δυναμικά σε ένα άλλο μοντέλο, αυτό της ενημέρωσης, παράλληλα με την ψυχαγωγία. Θέλω λοιπόν να μας πεις δυο λόγια για την απόφασή σου να ασχοληθείς με την Τηλεόραση Μυτιλήνης και ουσιαστικά να την μετεξελίξεις σε Αίολος Τηλεόραση.

«Καταρχάς είμαι μεγάλος φαν τις ενημέρωσης. Όχι τις τις ενημέρωσης που περιέχει λαϊκισμό. Τις καθαρής ενημέρωσης που σου δίνει τα γεγονότα από τις τις πλευρές και θα κρίνεις εσύ. Η μουσική παραγωγή τις, δηλαδή τα μουσικά ραδιόφωνα και η μουσική τηλεόραση έχουν λιγότερες έγνοιες, λιγότερες ευθύνες και λιγότερο προσωπικό. Τώρα που παρουσιάστηκε η ευκαιρία να πάρω το TV Μυτιλήνη, είπα να το δοκιμάσω. Έχω τις γνώσεις μιας και έχω βοηθήσει λόγω Jazler πολλά κανάλια να «στηθούν» στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο».

-Να μπω στον πειρασμό να σε ρωτήσω, γιατί Αίολος Τηλεόραση όταν και το Τηλεόραση Μυτιλήνης είναι ένα brand;

«Όχι απλά είναι brand, είναι καθιερωμένο και ποτισμένο μέχρι το κόκκαλο του Μυτιληνιού. Αλλά ταυτόχρονα αυτό είναι και το πρόβλημα. Η άδεια του σταθμού είναι περιφερειακή. Αν δεν άλλαζε όνομα, κανένα άλλο νησί δεν θα το έπαιρνε στα σοβαρά. Δεν θα άλλαζα όνομα στο κανάλι κάτω από άλλες συνθήκες. Μόνο λογότυπο (γελώντας)… Το Αίολος είναι φυσικό επακόλουθο. Έχει κάτι από Μυτιλήνη ναι μεν, αλλά δεν το φωνάζει».

-Σε ποιον τομέα επιδιώκεις να δώσετε έμφαση στο κανάλι και τι είναι αυτό που θέλεις να συνδεθεί μέσα από το πρόγραμμα του σταθμού με το δικό σου αποτύπωμα, παρότι θα βρίσκεσαι ουσιαστικά πίσω από όλα! 

«Δεν είμαστε ούτε AΝΤ1, ούτε Mega. Ούτε θα είμαστε ποτέ. Θα λειτουργεί με το budget που θα μπορεί να συντηρήσει μια τοπική κοινωνία. Θα προσπαθήσω λοιπόν να το εκμεταλλευτώ αυτό στο έπακρο. Και δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια. Αν έχω κάτι καλό να δείξω, θα το δείξω».

-Να μιλήσουμε λίγο για το πρόγραμμα του σταθμού, τα δελτία ειδήσεων, τις εκπομπές. Θα έχει μουσική για τη νεολαία; Πες μας δυο λόγια γενικότερα.

«Ναι και τα δύο. Ειδήσεις, ενημέρωση και μουσική. Με τον καιρό θα μπαίνουν όλο και περισσότερες εκπομπές. Αλλά αυτή θα είναι η βάση για αρχή. Έχω πολλά στο μυαλό μου, αλλά δεν θέλω να τα πω, είναι γρουσουζιά».

-Να σταθούμε και λίγο στο στελεχιακό δυναμικό του καναλιού, όπου την αρχισυνταξία στην ενημέρωση έχει η Πέλλη Γιακουμή. Πες μας και για τους άλλους συνεργάτες σου.

«Είναι πολύ σημαντικό να πω ότι επειδή θα είμαι διευθυντής του καναλιού, δεν θα αποφασίζω εγώ τις ειδήσεις και τη βαρύτητα του κάθε θέματος. Αυτό το έχω αναθέσει στην Πέλλη που της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Από κει και πέρα, έχουμε δώσει την ευκαιρία και σε νέους δημοσιογράφους να «σπάσουν» το καθιερωμένο τοπικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Όπως και με ολόκληρο το δελτίο. Ελπίζω να φανεί η διαφορά». 

-Θέλω με την ευκαιρία να δούμε και τη γενικότερη πορεία σου εδώ στον τόπο μας.  Επέλεξες να περάσεις τη ζωή σου στη Λέσβο, παρότι είχες ευκαιρίες που σε έσπρωχναν να εργαστείς και εκτός νησιού. Έχεις χτίσει ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το jazler. Να μιλήσουμε γενικότερα γι’ αυτό το κεφάλαιο που απ’ ό,τι βλέπω έχει μία ξεχωριστή θέση στις εγκαταστάσεις του Αίολος Τηλεόραση. 

«Παρόλο που θα έχω την τηλεόραση, δεν θα πάψει να λειτουργεί η εταιρεία λογισμικού που έχω δημιουργήσει. Και στόχος μου, να σου πω την αλήθεια, είναι κάποια στιγμή και τα δύο να τα επιβλέπω να τρέχουν από μόνα τους, και εγώ να συνεισφέρω μόνο όταν παρουσιάζεται μια καινούργια ιδέα. Δεν ήμουν ποτέ φαν της ρουτίνας. Και ευτυχώς επίσης που αυτά τα δύο (Jazler & τηλεόραση) είναι αλληλένδετα. Το ένα βοηθάει το άλλο, και τα δύο βοηθάνε εμένα. Είναι απίστευτο να κάνεις και τα δύο χόμπι που έχεις, δουλειά».

 

spot_img

More articles

spot_img