Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Εκδικάστηκε η ένσταση για τα δίκτυα αποχέτευσης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων για τον βιολογικό καθαρισμό της νότιας Μυτιλήνης, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δίκτυα αποχέτευσης που πρέπει να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου και “κόλλησαν” στην ένσταση που κατέθεσε μία από τις τρεις εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. 

Η ένσταση εξετάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά τυπικές διαδικασίες της δημοπράτησης και μπορεί να καθυστερήσει το έργο σημαντικά, αν και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ επεδίωκε να προχωρήσει παράλληλα με την δημιουργία της Μ.Ε.Λ. στη θέση Κουτσουκίδι για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Η χρηματοδότηση για τα δίκτυα, ύψους 12 εκατ. ευρώ περίπου, εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης την περασμένη άνοιξη. Σύμφωνα με την μελέτη, αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις νότιες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης για τη συλλογή και μεταφορά των αστικών λυμάτων στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή ‘’Κουτσουκίδι”, που βρίσκεται νότια της Αγριλιάς Κρατήγου, αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς Λουτρά, σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. 

Ειδικότερα, το έργο περιλαμβάνει τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Κοινότητες της Αγίας Μαρίνας και των Ταξιαρχών, στους πέντε οικισμούς Βαρειάς – Ακρωτηρίου, Νεάπολης, Κουμκό, Πληγωνίου και Αγριλιάς Κρατήγου, καθώς και τα έργα μεταφοράς των ακαθάρτων από τις ως παραπάνω περιοχές στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε αντλιοστασίων ακαθάρτων και ο υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων. Ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός θα έχει μήκος 3,5 χλμ. και τα δίκτυα αποχέτευσης 27 χλμ.. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «μέχρι και την τελευταία ημέρα της θητείας μας θα πασχίζουμε να εκτελεστεί ενιαία το έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης, όπως επιδιώκαμε από την αρχή, παρ’ ότι υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μόνο για την μονάδα. Τα χρήματα βρέθηκαν και για τα δίκτυα, ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα σε χρόνο – ρεκόρ, αλλά τώρα προέκυψε η ένσταση που μας καθυστερεί. Ευελπιστώ ότι θα βγει σύντομα η απόφαση και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε κι αυτό το έργο, ώστε σε 2 χρόνια να παραδοθούν ολοκληρωμένες όλες οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού».

spot_img

More articles

spot_img