Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον σπουδαίο Στράτη Μυριβήλη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα και από τους σημαντικότερους πεζογράφους, Στράτη Μυριβήλη, οργάνωσε  η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – στην οποία φυλάσσεται το αρχείο του – την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο Cotsen Hall παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου και ο πολιτευτής αντιναύαρχος ε.α. Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Από την εκδήλωση-αφιέρωμα στο μεγάλο Λέσβιο συγγραφέα Στράτη Μυριβήλη

Στην εκδήλωση εκτέθηκαν χειρόγραφα και φωτογραφίες από το αρχείο του συγγραφέα της «Ζωής εν Τάφω», της «Δασκάλας με τα χρυσά μάτια», του «Βασίλη του Αρβανίτη», της Παναγιάς της Γοργόνας» και τόσων άλλων μυθιστορημάτων και διηγημάτων, ενώ δύο νέες εκδόσεις με διηγήματα και ποιήματα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Εστία με εικονογράφηση του Μάρκου Καμπάνη: «Στη χώρα των αγαλμάτων. Διηγήματα από τα τέσσερα χρωματιστά βιβλία» (Εισαγωγή – Επιμέλεια: Παντελής Μπουκάλας) και «Μικρές φωτιές. Ποιήματα και τραγούδια (Επίμετρο: Μάριος-Κυπαρίσσης Μώρος).

Για το έργο του Μυριβήλη και τις νέες εκδόσεις μίλησαν: ο συγγραφέας- δημοσιογράφος  Παντελής Μπουκάλας, ο συγγραφέας Μάριος-Κυπαρίσσης Μώρος και ο διευθυντής Ελληνικών Σπουδών και Λέκτορας Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Yale, Γιώργος Συρίμης. Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» του Μυριβήλη διάβασε η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα. Στην  εκδήλωση παραβρέθηκε και η Χριστίνα Αγγελοπούλου-Μυριβήλη, εγγονή του συγγραφέα.

 

Ο Στράτης Μυριβήλης

Ο Στράτης Μυριβήλης γεννήθηκε στη Συκαμιά  Λέσβου το 1890. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του 1930. Ανήκει στους «Αιολείς» συγγραφείς της γενιάς αυτής, που είχαν αιολική καταγωγή και κοινή θεματολογία (Ηλίας Βενέζκης, Στρατής Δούκας κ.ά.).

Το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Κόκκινες ιστορίες», κυκλοφόρησε το 1915. Υπηρέτησε, ως στρατιώτης και τέλος ως αξιωματικός, στον ελληνικό στρατό μέχρι το 1922. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν επέστρεψε στη Λέσβο, εξέδιδε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Καμπάνα». Εκεί δημοσιεύθηκε, σε συνέχειες, το μυθιστόρημά του «Η ζωή εν τάφω», που είχε αρχίσει να γράφει ήδη από το 1917, ένα έργο που εγκαινίασε την αντιπολεμική λογοτεχνία στην Ελλάδα και το οποίο εκδόθηκε σε βιβλίο το 1930.

Άλλα έργα του: Τα μυθιστορήματα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» (1934) και «Η Παναγιά η Γοργόνα» (1949), τα διηγήματα «Το γαλάζιο βιβλίο» (1939), «Το κόκκινο βιβλίο» (1952), «Το βυσσινί βιβλίο» (1959), οι νουβέλες «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης» (1943), «Τα παγανά» (1945), «Ο Παν» (1946), τα ποιήματα «Μικρές φωτιές» (1942). Έγραψε επίσης δοκίμια και χρονογραφήματα. Ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Αντιπρόεδρος της βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, σε δήλωσή του αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές μίλησε με θερμά λόγια για την εγγονή του μεγάλου συγγραφέα με την οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει για το πολύτιμο έργο του παππού της: «Εκδηλώσεις όπως η χθεσινή αναμφισβήτητα αναδεικνύουν την αίγλη του Λεσβιακού Πολιτισμού και ανάλογες πρωτοβουλίες πρέπει να τυγχάνουν της υποστήριξης και παρουσίας όλων μας».

 

spot_img

More articles

spot_img