Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Εκδήλωση για την Αιγοπροβατοτροφία στο Βόρειο Αιγαίο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Συνοπτική παρουσίαση και του απολογισμού δράσεων της διοίκησης του Περιφερειακού Παραρτήματος από το 2018

Ημερίδα για την αιγοπροβατοτροφία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με σημαντικούς καλεσμένους-εισηγητές διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαΐου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, το Περιφερειακό Παράρτημα Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στην εκδήλωση αναφέρθηκε λεπτομερώς ο Πρόεδρος του παραρτήματος, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, κατά την οποία έκανε μια εκτενή αναφορά και στο αναμφισβήτητα πλούσιο σε δράσεις έργο του ΓΕΩΤΕΕ τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, η εκδήλωση που διοργανώνει το ΓΕΩΤΕΕ στην Αγία Παρασκευή, έχει ως σκοπό την παρουσίαση επιστημονικών προσεγγίσεων από τους εισηγητές, αναφορικά με την αιγοπροβατοτροφία και ειδικότερα την ασκούμενη υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας. «Κατά την ημερίδα θα έχουμε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων προς όφελος της κτηνοτροφίας, που είναι ένας δυναμικότατος κλάδος του πρωτογενούς τομέα στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα στη Λέσβο» τόνισε ο κ. Κατσαβέλλης για την ημερίδα, όπου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για θέματα ζωοτεχνίας, γενετικής βελτίωσης, ζωονόσων και αντιμετώπισής τους, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία και πολιτικές.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτριος Μελάς, οι Καθηγητές Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρσένος και Νεκτάριος Γιαδίνης, ο Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Ζώων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Ιωσήφ Μπιζέλης και ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ του Υπουργείου, Ευθύμιος Τσιατούρας

Πλούσιος ο απολογισμός

Στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κατσαβέλλης προχώρησε σε έναν συνοπτικό απολογισμό της πλούσιας σε δράσεις θητείας της τρέχουσας διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, που θα ήταν ακόμη περισσότερες αν δεν μεσολαβούσε τα τελευταία χρόνια η περίοδος της πανδημίας. Και αυτό, καθώς αρκετές δράσεις «πήγαν πίσω», η υλοποίησή τους ωστόσο επιταχύνεται για το επόμενο διάστημα. 

Οι δράσεις, αυτές, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας γενικότερης εξωστρέφειας του ΓΕΩΤΕΕ, που έχει σαν στόχο την διεύρυνση και την προώθηση της επιστημονικής γνώσης στους τομείς της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας, της Δασολογίας, της Γεωλογίας και της Ιχθυολογίας, ως μοναδικός νομοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της υπαίθρου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τον παράγοντα του περιβάλλοντος και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του.

Στις δράσεις, που έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα το Περιφερειακό Τμήμα του ΓΕΩΤΕΕ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • -Ημερίδες ενημέρωσης και καταγραφή προβλημάτων των παραγωγικών τάξεων, όπως για παράδειγμα η συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στη Μυτιλήνη τον Ιανουάριο του 2020.
  • -Συναντήσεις με Γεωτεχνικούς όλων των κλάδων.
  • -Γνωμοδοτικές παρεμβάσεις για ζητήματα των κλάδων κ.ά.

Στο παραπάνω πλαίσιο, διοργανώθηκε, για παράδειγμα, η ημερίδα για τον γαλακτοκομικό τομέα τον Αύγουστο του 2021 και αντίστοιχη ημερίδα για τον ελαιοκομικό. Ο κ. Κατσαβέλλης υπενθύμισε πως το Περιφερειακό Τμήμα του ΓΕΩΤΕΕ πρωτοστάτησε για τη δημιουργία γαλακτοκομικής σχολής στη Λέσβο, ενώ παρά το γεγονός ότι δεν κλήθηκε επίσημα να το κάνει αυτό, συμμετείχε στις ενημερώσεις για τη δακοκτονία, με καίριες παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, είχε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα κατά τόπους Επιμελητήρια για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ παρεμβάσεις έκανε και για άλλα ζητήματα των κλάδων αρμοδιοτήτων του, όπως οι σημαντικές ελλείψεις σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες στα νησιά του Αιγαίου.

Η ημερίδα «Η Αιγοπροβατοτροφία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου» πραγματοποιείται την Παρασκευή από τις 10:30 έως τις 14:30 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή και θα μεταδοθεί ζωντανά και από το κανάλι του ΓΕΩΤΕΕ στο YouTube.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις