Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ενημερωτική δράση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης από τον οργανισμό φροντίδας των πρόωρων νεογνών «Ηλιτόμηνον», με την συμμετοχή γονέων και παιδιών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εθελοντικά περισσότεροι από 100 γονείς και παιδιά όλων των ηλικιών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και φέτος στο κάλεσμα του Ηλιτόμηνου

Όλοι μαζί έφτιαξαν μικρές καρδούλες που αγκαλιάζουν τη φιγούρα ενός νεογέννητου μωρού, για να δηλώσουν πως είναι η αγάπη και η αγκαλιά που βοηθούν να γυρίσουν τα μωρά γρηγορότερα στο σπίτι, όταν η ζωή τα έχει πάει σε αναπάντεχα μέρη. Στο τέλος, κάθε οικογένεια έβγαλε μια φωτογραφία με θέμα τη γονική αγκαλιά, προωθώντας το μήνυμα της αναγκαιότητας της γονικής αγκαλιάς στο ξεκίνημα της ζωής κάθε μωρού. 

Ήταν μία πολύ όμορφη μέρα, που γέμισε με παιδικά χαμόγελα και δημιουργικότητα. Μικροί και μεγάλοι ενημερώθηκαν για τις προκλήσεις της προωρότητας και κατανόησαν την σπουδαιότητα της γονικής αγκαλιάς. Μέσω της καρδιάς που κατασκεύασαν, έστειλαν την αγάπη τους και μια τεράστια αγκαλιά από καρδιάς, σε όλα τα πρόωρα μωρά! Οι καρδιές που κατασκευάστηκαν θα δοθούν στο προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Βοστάνειου και στους γονείς των νοσηλευόμενων μωρών, με την ευχή κάθε μωρό να έχει σύντομα τη δυνατότητα να βρεθεί στην αγκαλιά της οικογένειάς του. 

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI), η Παγκόσμια Συμμαχία για τη Νεογνική Υγεία (GLANCE) και οι γονείς του δικτύου των οργανώσεών τους, εστίασαν στα οφέλη της φροντίδας Καγκουρό (KMC, ή αλλιώς, επαφή δέρμα-με-δέρμα), με τη σύμφωνη τοποθέτηση και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία φροντίδα αποτελείται από τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

  • Συνεχής επαφή δέρμα με δέρμα μεταξύ του μωρού και του γονέα για τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα
  • Αποκλειστικός θηλασμός ή σίτιση με μητρικό γάλα
  • Έγκαιρη έξοδος από την υγειονομική μονάδα.

Για μωρά που γεννήθηκαν πολύ νωρίς ή με χαμηλό βάρος γέννησης και που έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας, η φροντίδα Καγκουρό μπορεί να είναι μια πρακτική που σώζει ζωές. Για τους γονείς και τις οικογένειες, η φροντίδα Καγκουρό τους επιτρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα του μωρού τους. Πρόκειται για μια έντονη, πολύ σημαντική εμπειρία δεσμού. Όταν ένα μωρό ακουμπάει στο στήθος της μητέρας του, αισθάνεται τον ανακουφιστικό ρυθμό των χτύπων της καρδιάς της, ο οποίος του δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας. Βοηθά επίσης στην ενθάρρυνση του θηλασμού, καθιστώντας την πρακτική αυτή ευεργετική τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. 

spot_img

More articles

spot_img