- Βήμα υποχώρησης και μήνυμα ταπεινοφροσύνης από τον Μητροπολίτη Ιάκωβο απέναντι στον εγωισμό των αντιεμβολιαστών κληρικών
- Αλλάζει το κλίμα στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, καθώς εμβολιάζονται ο ένας μετά τον άλλον οι ιερείς για την αξία της ζωής έναντι της πλάνης των αντιεμβολιαστών
Κάνοντας ένα βήμα πίσω ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος, μπροστά στον εγωισμό που εκπέμπει ο πυρήνας των αντιεμβολιαστών ιερέων της Λέσβου επανέφερε στις θέσεις τους Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να λειτουργήσουν τις εκκλησίες τους και να κοινωνήσουν τους πιστούς, τους τρεις εκ των τεσσάρων κληρικών που είχε θέσει σε αργία, καθώς ο ένας εμβολιάστηκε και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι ο αγώνας του Μητροπολίτη «δεν πήγε άδικα». Ταυτόχρονα όμως με την ενέργειά του να υποχωρήσει ο Σεβασμιώτατος δίνει ευδιάκριτα το μήνυμα των ημερών στους πατέρες, όπως αναδεικνύεται από τον Ιερό Νιπτήρα των Ευαγγελίων της εκκλησίας μας όταν ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του ως υπόδειγμα ταπεινοφροσύνης.
Και αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα στους ανεμβολίαστους κληρικούς που έχουν γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη στις υποδείξεις της επιστήμης αλλά και της επίσημης Εκκλησίας, την οποία κατά τα άλλα τάχθηκαν να υπηρετήσουν, όμως κάποιοι από τους πατέρες με τη στάση τους επηρέασαν τις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται, με συνέπεια να προστεθούν θύματα της πανδημίας, ανυποψίαστοι πολίτες που έμειναν επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια, οι οποίοι νόσησαν βαρύτατα και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς έφτασαν και στο θάνατο.
Ιδιαίτερα στις κοινωνίες των χωριών, αλλά όπως αποδείχθηκε και στη Μυτιλήνη, οι πιστοί λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των ιερέων των ενοριών τους και θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει άνθρωποι αν είχαν φροντίσει εγκαίρως για τον εμβολιασμό τους. Δυστυχώς όμως χάθηκαν ακόμα και νέα ηλικιακά άτομα επηρεασμένα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο εκφράστηκε και από πατέρες της Λέσβου.
Αν και ο Σεβασμιώτατος προ ημερών είχε προειδοποιήσει τους κληρικούς που είχαν τεθεί σε αργία πως αν δεν εμβολιάζονταν μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων θα έπρεπε τη Μεγάλη Δευτέρα να αναζητούσαν άλλη ενορία και Μητρόπολη για να μετοικήσουν, η Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα ξημέρωσε με «εκεχειρία», καθώς υποχώρησε κάνοντας πρώτος το βήμα για να έρθει κοντά στους πατέρες και ανοίγοντας ταυτόχρονα την αγκαλιά του για να έρθουν και εκείνοι κοντά στον Δεσπότη τους. Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος όμως είδε να γίνονται βήματα μπροστά, καθώς από τον Φεβρουάριο που οι τέσσερις ιερείς τέθηκαν σε αργία, ο ένας σε χωριό βόρεια της Λέσβου προχώρησε στον εμβολιασμό του και επέστρεψε πίσω στην ενορία και στους πιστούς «με το σπαθί του». Για τους άλλους τρεις συνολικά που μένουν ανεμβολίαστοι ο Δεσπότης έχει δώσει προθεσμία δύο εβδομάδων να επανεξετάσουν τη στάση τους και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους, αφήνοντας να περάσουν με ηρεμία οι μέρες πριν και μετά το Πάσχα και να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν τη στάση τους.
Αυτό γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία υπάρχει σαφής στροφή στους ιερείς που τάσσονταν μέχρι πρότινος κατά των εμβολιασμών, καθώς και άλλοι εφημέριοι έχουν κάνει το εμβόλιο αποστέλλοντας τα σχετικά δικαιολογητικά στο γραφείο του Σεβασμιώτατου και δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι εκτός του ότι ακολουθούν τις κατευθύνσεις της επιστήμης και της Εκκλησίας βάζουν πάνω από όλα την αξία της ζωής, για την οποία μπροστά στον κορονοϊό το μοναδικό όπλο που έχει στα χέρια της η ανθρωπότητα είναι το εμβόλιο. Με τα όποια προβλήματα και σε ακραίες περιπτώσεις παρενέργειες θα πει κανείς, για την πλειονότητα όμως των εμβολιασμένων είναι ο δρόμος που θα τους κρατήσει πίσω από την ασπίδα, προστατευμένους ή σε κάθε περίπτωση θα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να υποστούν τις βαρύτερες των συνεπειών οι ίδιοι και ο κύκλος τους, σε σχέση με την ευάλωτη θέση όσων μένουν ανεμβολίαστοι.
Με αυτά τα δεδομένα όσοι ιερείς είχαν αμελήσει τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με πληροφορίες, φροντίζουν ο ένας μετά τον άλλον να θωρακίζονται δείχνοντας συνάμα στάση ευθύνης έναντι του ποιμνίου, καθώς το μήνυμα που θέλησε να περάσει από τον περασμένο Νοέμβριο – όταν προειδοποίησε τους πατέρες του για πρώτη φορά με αργία – ο Σεβασμιώτατος, είναι πως η Εκκλησία δεν ανήκει στους ίδιους, ανήκει στους πιστούς και οι ιερείς οφείλουν να την υπηρετούν εφαρμόζοντας τους κανόνες, βάσει των οποίων θα υπάρχει ασφάλεια στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται.
Με αυτό τον τρόπο ο δεσπότης θέλησε να κρατήσει την Εκκλησία μακριά από τις κακές γλώσσες και τα αρνητικά σχόλια, καθώς και σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο έχει ασκηθεί κριτική για τη στάση συγκεκριμένων ιερέων και τη διασπορά του κορονοϊού σε λειτουργίες και τελετές. Επί της ουσίας τώρα πλέον που τεκμηριώνεται ότι ο κορονοϊός αφήνει και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας σε ένα ποσοστό ατόμων που νοσούν, χωρίς να έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί, το αντιεμβολιαστικό κίνημα έστω και αργά αρχίζει να αντιλαμβάνεται την πλάνη.
Τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν τις θέσεις που εξέφραζε μέχρι τώρα ο Δεσπότης της Μυτιλήνης ακολουθώντας χωρίς παρεκκλίσεις τις υποδείξεις των επιστημόνων, που αποτελούν άλλωστε και την κατεύθυνση της επίσημης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την ίδια στάση άλλωστε κρατούν και άλλοι Ιεράρχες στη χώρα μας μένοντας αυστηροί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας και ζωής για το πλήρωμα της Εκκλησίας. Και ένα τέτοιο λαμπρό παράδειγμα που έχει σημασία και για τον τόπο μας είναι και ο Σεβασμιώτατος Άγιος Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος Μεσαγρινός και επί σειρά ετών ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Μυτιλήνης στο μακρινό παρελθόν, μήνυμα του οποίου θα φιλοξενήσουν τα Νέα της Λέσβου στο φύλλο της Μεγάλης Παρασκευής.