Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Το debate των Γραμματέων

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Με το debate των Γραμματέων σήμερα τα Νέα της Λέσβου επιχειρούν να δώσουν μέσα σε δύο σελίδες τις σύντομες, αλλά περιεκτικές απόψεις των επικεφαλής σε επίπεδο Λέσβου, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε εσείς οι αναγνώστες μας να διαβάσετε και να συγκρίνετε τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα….

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»
[/timed-content-server]

Με το debate των Γραμματέων σήμερα τα Νέα της Λέσβου επιχειρούν να δώσουν μέσα σε δύο σελίδες τις σύντομες, αλλά περιεκτικές απόψεις των επικεφαλής σε επίπεδο Λέσβου, της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε εσείς οι αναγνώστες μας να διαβάσετε και να συγκρίνετε τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Αφήσαμε ελεύθερη τη θεματολογία στους τέσσερις Γραμματείς λέγοντάς τους ότι ο καθένας σε ένα σύντομο κείμενο θα πρέπει να αναπτύξει τα επιχειρήματά του γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν το δικό του κόμμα και όχι τα άλλα.

Από τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν καταφέραμε να έχουμε εμπρόθεσμα άρθρο τοπικού στελέχους του κόμματος Ελληνική Λύση, καθώς φαίνεται πως δεν λειτουργεί κομματική οργάνωση στη Λέσβο, ενώ για το Μέρα25 φιλοξενούμε αύριο τελευταία μέρα  άρθρο του υποψήφιου Βουλευτή, Γιάννη Ζερδελή, ο οποίος αναφέρεται ειδικά στον τομέα της υγείας που γνωρίζει πολύ καλά.

Του Προκόπη Τζιμή, Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας

«Κρατήσαμε όρθια τη χώρα και την κοινωνία»

Στο ερώτημα «γιατί πάλι Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης;» η απάντησή μας είναι σαφής: Διεκδικούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και την αυτοδυναμία ακριβώς επειδή δοκιμαστήκαμε. Δοκιμαστήκαμε και κρατήσαμε όρθια τη χώρα και την κοινωνία, μάλιστα, σε μια τετραετία αλλεπάλληλων κρίσεων. Δοκιμαστήκαμε και αποδείξαμε ότι είμαστε αυτοί που μπορούν να εγγυηθούν τη διατήρηση της χώρας σε πορεία ανάπτυξης, προόδου και σταθερότητας.

Δοκιμαστήκαμε, όμως, και από τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τα λάθη και τις παραλείψεις της θητείας μας. Και δείξαμε γενναιότητα, εντιμότητα και, κυρίως, αποφασιστικότητα να διορθώσουμε τάχιστα τις αστοχίες και να αμβλύνουμε τις συνέπειές τους. Αποδείξαμε ότι σηκώνουμε μανίκια και αναλαμβάνουμε να διορθώσουμε όχι μόνο τις δικές μας «ανορθογραφίες», αλλά και χρόνιες παθογένειες που κρατούν τη χώρα πίσω.

Οι πολίτες μπορούν με σιγουριά να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί, μέσα σε τέσσερα χρόνια αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, μετέτρεψε την Ελλάδα από επαίτη σε διαμορφωτή των διεθνών εξελίξεων. 1) Την ισχυροποίησε στο παγκόσμιο στερέωμα, 2) τη θωράκισε αμυντικά, 3)δημιούργησε 300.000 θέσεις εργασίας, 4)ένα Εθνικό Σχέδιο για τους νέους, 5) μείωσε πάνω από 50 φόρους, 6)μείωσε τις μεταναστευτικές ροές, 7)προστάτευσε αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, 8) προσέλκυσε ξένες επενδύσεις.

Η ΝΔ παρουσίασε ένα πολύ κοστολογημένο, συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την Ελλάδα του 2027.

Και γιατί θα καταφέρουμε για παράδειγμα, να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ; Γιατί τον παραλάβαμε από τα 1.046 Ευρώ και τον φθάσαμε στα 1.176 Ευρώ. Γιατί θα καταφέρουμε ο κατώτατος μισθός να πάει από τα 650 Ευρώ στα 950 Ευρώ; Γιατί τον πήγαμε ήδη στα 780 Ευρώ. Γιατί θα μειώσουμε την ανεργία στο 8%; Γιατί τη μειώσαμε από το 17% στο 11,5%.

Γιατί θα καταργηθεί πλήρως το τέλος επιτηδεύματος σταδιακά, για τους αγρότες άμεσα; Γιατί μειώσαμε πάνω από 50 φόρους. Γιατί θα προχωρήσουνε όλα τα μεγάλα έργα; Γιατί από 850 εκατ. Ευρώ δημοπρατημένα έργα, έχουμε φτάσει στα 3,5 δισ. Ευρώ. Γιατί θα συνεχίσουμε να βάζουμε τάξη στο κράτος; Γιατί πήραμε 500 ψηφιακές υπηρεσίες και τις πήγαμε 1.500 για όλους τους πολίτες.

Εν ολίγοις, η αυτοδυναμία της ΝΔ δεν είναι απλώς η βέλτιστη λύση στο ερώτημα τι κυβέρνηση χρειαζόμαστε. Αποδεικνύεται και η μόνη λύση. Τόσο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης όσο και για το πρόγραμμα και τη στόχευσή της την επόμενη τετραετία. Και αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο σε όλους, υπό την πίεση των εκλογών που έρχονται.

Της Αναστασίας Δαούση,  Αν. Συντονίστριας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

«Για να ανοίξει ο δρόμος της δικαιοσύνης για την πατρίδα μας»

Μια ανάσα πριν τις εκλογές, το ερώτημά σας δεν απαντάται με την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής, δηλαδή με αριθμούς, οικονομικούς όρους, μετρήσεις δεικτών, κατηγορητήριο στους αντιπάλους και παρουσίαση προγραμμάτων. Η απάντησή μου θα δοθεί με την καρδιά και το μυαλό και θα καλέσω τον καθένα και την κάθε μία να πάει να ψηφίσει με τα κριτήρια που βάζει:

Σαν πολίτης που θέλει η χώρα του να γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

-Που δεν ανέχεται την αλαζονεία της εξουσίας από τους πολιτικούς, που μας αντιμετωπίζουν ως άλλους υποτακτικούς, γιατί αυτοί είναι οι κληρονόμοι του χρίσματος.

-Που δεν αποδέχεται να μην έχει αξιοπρέπεια στην αρρώστια του, παρακαλώντας για ένα κρεβάτι ή ένα ραντεβού στο νοσοκομείο και που χάνει το δικό του άνθρωπο γιατί δεν βρέθηκε μία θέση στην εντατική.

-Που επαναστατεί στη σκέψη ότι δεν μπορεί να μιλάει ελεύθερα στο τηλέφωνο γιατί φοβάται την ΚΥΠ, ότι δεν μπορεί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη με εμπιστοσύνη, γιατί θα επέμβει ο Υπουργός, ότι δεν μπορεί να ενημερωθεί από τα ΜΜΕ και δη τα δημόσια, γιατί είναι πληρωμένα.

Σαν γονιός που ενδιαφέρεται για το μέλλον των παιδιών του.

-Που δεν αντέχει το παιδί, που με τόσο κόπο μεγάλωσε και σπούδασε, να ψάχνει ευκαιρίες για σταδιοδρομία στο εξωτερικό.

-Που δεν αντέχει να στέλνει το παιδί του με το τρένο να σπουδάσει και «Πάμε και όπου βγει».

Σαν εργαζόμενος/η που θέλει να έχει μία αξιοπρεπή εργασία που του επιτρέπει να επιβιώνει.

-Που δεν αντέχει την αντεργατική πολιτική, που του στέρησε κεκτημένα με αγώνες.

Σαν επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας που θέλει ένα ασφαλές περιβάλλον για να δραστηριοποιηθεί.

-Που δεν μπορεί να βλέπει το μαγαζί του να κλείνει εξαιτίας των φόρων και των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σαν αγρότης/σα που θέλει να πληρώνεται τον κόπο του και να μείνει στο επάγγελμα.

-Που δεν μπορεί να ανεχθεί τη νοθεία, την κερδοσκοπία και το αυξημένο κόστος παραγωγής που οδηγεί στην ερήμωση του χωριού του.

Σαν συνταξιούχος που θέλει να έχει περήφανα γηρατειά.

-Που δεν αντέχει να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και να μην μπορεί τα Χριστούγεννα να πάρει ένα δώρο στα εγγόνια του.

Σαν νέος άνθρωπος που θέλει να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. 

-Που δεν ανέχεται να κάνει δουλειές του ποδαριού και να ζει στο πατρικό γιατί δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι και δεν μπορεί να σκεφτεί καν να κάνει οικογένεια.

Σαν μαθητής που θέλει να σπουδάσει.

Που δεν θέλει ένα απαρχαιωμένο σύστημα εξετάσεων με κόφτες και πανεπιστήμια που διαθέτουν αστυνομικούς και όχι καθηγητές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. με έγνοια για τον άνθρωπο και την καθημερινότητά του, όλα αυτά τα είπε με δύο λέξεις: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ.

Γι’ αυτό την Κυριακή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για να ανοίξει ο δρόμος της δικαιοσύνης για την πατρίδα μας.

Του Γιώργου Μήλιου, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι η επιλογή σταθερότητας προς όφελος της πατρίδας και του πολίτη»

Την Κυριακή 21 Μαΐου, οι Ελληνίδες και Έλληνες, συμμετέχοντας στις βουλευτικές εκλογές, καλούνται να κάνουν με την ψήφο τους μια επιλογή: Ανάμεσα σε πολιτικές που έχουν δοκιμαστεί και απέτυχαν και σε πολιτικές που μπορούν να βάλουν ξανά τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης, διασφαλίζοντας την κοινωνική προστασία, τη θεσμική θωράκιση, την ευρωπαϊκή κανονικότητα. Φορέας εγγύησης αυτής της πορείας, όπως διαχρονικά συνέβαινε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Σε αντίθεση με τα ψευδεπίγραφα διλήμματα που θέτουν στον ελληνικό λαό οι πολιτικοί αντίπαλοι της παράταξής μας, παρουσιάζοντάς την απλά ως… μετεκλογικό κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποτελεί μια ρεαλιστική επιλογή. Και αυτό δεν προκύπτει μέσα από λαϊκίστικες υποσχέσεις, ούτε μέσα από μέτρα της τελευταίας στιγμής για την υφαρπαγή ψήφων. Προκύπτει μέσα από πρόγραμμα του κόμματος, που δεν έχει ως στόχο μια συντηρητική διαχείριση ή έναν ανταγωνισμό παροχών, αλλά να διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο ευημερίας, με σειρά μέτρων που δεν είναι μόνο κοστολογημένα, αλλά και είναι και σαφές από πού πρόκειται να αντληθούν οι πόροι για να αξιοποιηθεί.

Οι προγραμματικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής παρουσιάστηκαν πολύ πρόσφατα από τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη:

  • Αφορούν τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους με διαφάνεια, αξιοκρατία, λογοδοσία και αποκέντρωση. 
  • Αφορούν την Εργασία με κανόνες αλλά και αξιοπρέπεια και την Υγεία με την αναγέννηση του ΕΣΥ. 
  • Θέτουν ως ζωτικής σημασίας την επένδυση στη Δημόσια Εκπαίδευση και ως βασική στόχευση τις αξιοπρεπείς συντάξεις. 
  • Αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε αδύναμους δανειολήπτες και κυρίως προστατεύοντας – ξανά – την πρώτη κατοικία των πολιτών.
  • Διαμορφώνουν ένα δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
  • Οδηγούν σε μια ανθεκτική και βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Θέτουν ψηλά ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων με έναν δίκαιο τρόπο.
  • Στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή και τους ανθρώπους της.
  • Αντιμετωπίζουν το δημογραφικό και βάζουν ξανά τη Νέα Γενιά στην πρώτη γραμμή.

Είναι σύνολο προτεραιοτήτων, που σκιαγραφεί το όραμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το μέλλον, με ανάπτυξη συνδεδεμένη με τον άνθρωπο, με πολιτικές που στηρίζουν την ελληνική οικογένεια και προσφέρουν στους νέους και τις νέες μας δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για να ζήσουν και να εξελιχθούν στον τόπο τους, σε μια ανοιχτή κοινωνία, χωρίς διακρίσεις. 

Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμπορευτούμε, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Λέσβο και πανελλαδικά, σηματοδοτώντας την επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης, την επιστροφή της πραγματικής Αλλαγής στη χώρα μας.

Του  Κώστα Ρήγα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

«Mε κριτήριο τις ζωές μας, η λύση στην πράξη είναι με το ΚΚΕ»

Οι εκλογές, την 21η Μάη θα αποτελέσουν όπλο μας ή θα χαριστούμε στους δήμιους μας; Θα ψηφίσουμε με κριτήριο όσα ζούμε ή με βάση ψευδοδιλήμματα; Θα επιλέξουμε την ανέχεια που η ΝΔ ονομάζει σταθερότητα ή θα επιλέξουμε την ανέχεια του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να εξαπατά;

Επειδή τα λόγια είναι τσάμπα, ας θυμηθούμε πράξεις και γεγονότα:

Στις 9 του Μάη αποτράπηκε άλλος ένας πλειστηριασμός από το εργατικό κέντρο και άλλους φορείς. Πού ήταν το ΚΚΕ; Μα φυσικά εκεί. Γιατί το εργατικό κέντρο έχει αυτή τη δράση και τον προσανατολισμό, ακριβώς επειδή οι κομμουνιστές είναι πλειοψηφία. Πού ήταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Θεσμοθέτησαν και υλοποίησαν τους πλειστηριασμούς και δεσμεύονται να υλοποιήσουν και τους υπόλοιπους.

Μετά το έγκλημα των Τεμπών, εκατομμύρια στη χώρα και χιλιάδες στο νησί, έδωσαν την ετυμηγορία τους στους δρόμους: ‘’Είμαστε με τις ζωές μας, και όχι με τα κέρδη τους’’. Πού ήταν το ΚΚΕ; Μα φυσικά παντού, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Για να γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών. Για να έχουμε πραγματική Υγεία και Ασφάλεια σε Μέσα και Υποδομές. Πού ήταν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ; Καλούσαν σε ησυχία για να κρυφτεί η ενοχή τους, αφού διαδοχικά απέλυσαν εργαζόμενους, ιδιωτικοποίησαν τον ΟΣΕ, κατακερμάτισαν τις λειτουργίες των σιδηροδρόμων, εμπορευματοποίησαν την υγεία, για τα κέρδη των λίγων.

Στις 12 Μάη ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις από την άδεια Μόρια. Δεν είπε ότι το κολαστήριο στήθηκε επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και γιγαντώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ούτε ότι είναι σε ισχύ η φυλακή προσφύγων στο Μαυροβούνι και μάλιστα με αυξανόμενο αριθμό εγκλωβισμένων τους τελευταίους μήνες. Ούτε ότι έστειλε τα ΜΑΤ το Φλεβάρη του ‘20. Ούτε ότι συνεχίζεται το αίσχος της Βάστριας. Ούτε ότι γίνεται προσπάθεια δίωξης αιρετών και αγωνιστών, ανάμεσά τους στο Γιάννη Ζαφειρίου και το Στρατή Κόμβο, στελέχη του ΚΚΕ και του κινήματος, επειδή ήταν οργανωτές κινητοποιήσεων. Μάλιστα για το ίδιο συμβάν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τέλος του εφιάλτη, αλλά με τον εφιάλτη ψήφισε μνημόνια και πάνω από τους μισούς νόμους του. Αυτό θέλουν να κρύψουν, γι’ αυτό υποψήφιοί του διαδίδουν ότι το ΚΚΕ έχει σίγουρη την έδρα – ΜΗΝ ΤΟ ΨΗΦΙΖΕΤΕ, για να εξαπατήσουν με την κλάψα λαϊκό κόσμο που τους εγκαταλείπει.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει ότι παρθενογεννήθηκε αλλά θα πάει με όλους αν χρειαστεί, όπως έκανε και στο παρελθόν, ενώ ψήφισε το 70% των νόμων της κυβέρνησης. Θέλει την έδρα του ΚΚΕ για να την κάνει δώρο στο επόμενο ‘’ταίρι του’’.

ΌΛΟΙ ΜΑΣ γνωρίζουμε ποιος θα είναι στις 22 Μάη μαζί με το λαό των νησιών και τον αγώνα του. 

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, θα μαγειρεύουν την κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων, μαζί με κόμματα μιας χρήσης.

Μόνο το δυνάμωμα του ΚΚΕ με επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή θα τους χαλάσει τα σχέδια.

- Advertisement -

More articles

spot_img