Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα MO-TO key

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου και του γερμανικού πολιτιστικού θεσμού TONALi, εμπλουτίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» με το «ΜΟ-ΤΟ key», μία πλατφόρμα δράσης που όχι μόνο εξοικειώνει τα παιδιά με την κλασική μουσική αλλά τους δίνει τα εφόδια, ώστε με αυτενέργεια, φαντασία και δημιουργικότητα να διοργανώσουν ένα πολιτιστικό γεγονός, μία συναυλία!

Το ΜΟ-ΤΟ key αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο μέρος έχει ως στόχο την πραγματοποίηση μιας ενδοσχολικής συναυλίας για το κάθε σχολείο και το δεύτερο μέρος την πραγματοποίηση μιας τελικής συναυλίας, με στόχο να την παρακολουθήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της κοινότητας. Έτσι τα παιδιά συμβάλλουν στην πραγματοποίηση ενός σπουδαίου πολιτιστικού γεγονότος.

Φέτος, τρεις νέοι και χαρισματικοί σολίστ με σημαντικές διακρίσεις στην Ευρώπη, η Τζούλια Σμίρνοβα στο βιολί, ο Κόνσταντιν Μανάεφ στο βιολοντσέλο και ο Μόριτζ Κοχ στα κρουστά, θα «υιοθετηθούν» και θα φιλοξενηθούν από τα συμμετέχοντα σχολεία. Τα τρία σχολεία της Λέσβου που συμμετέχουν είναι το Δημοτικό Σχολείο Παπάδου Γέρας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και το Λύκειο Άντισσας. Οι μαθητές-εθελοντές με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, χωρίς άγχος, με τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικής ομάδας του ΔΙΦΕΜΜ, σχεδιάζουν και διοργανώνουν αυτόνομα από μία συναυλία στα σχολεία τους, στις 17 και 18 Μαΐου.

Έτσι, λοιπόν, αναλαμβάνουν όλα τα στάδια της διοργάνωσης μιας συναυλίας, από την οργάνωση της φιλοξενίας του καλλιτέχνη, τη διαφήμιση της συναυλίας με τη δημιουργία αφίσας και παρουσίασης του προγράμματος σε κάθε τάξη, την ενημέρωση των τοπικών μέσων επικοινωνίας, αλλά και την προετοιμασία του χώρου της εκδήλωσης, τον συντονισμό και την παρουσίαση της συναυλίας.

Επίσης, οι μαθητές και από τα τρία σχολεία σε συνεργασία με την ομάδα του Φεστιβάλ διοργανώνουν μαζί την τελική συναυλία στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στην Αγία Παρασκευή στις 20 Μαΐου, στις 8 μ.μ., με την οποία θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Στην συναυλία οι μουσικοί, ως σύνολο, θα ερμηνεύσουν έργα μουσικής δωματίου, ενώ η επιλογή του χώρου της τελικής συναυλίας μόνο τυχαία δεν είναι, αφού συνδέεται με την Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Το MOTO-key επιχειρεί να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την κλασική μουσική με έναν πιο «φρέσκο», καινοτόμο τρόπο, καθώς οι μουσικοί, ιδιαίτερα νέοι και ταλαντούχοι, είναι πολύ πιο κοντά στα παιδιά και ηλικιακά και με τη φυσική τους παρουσία στον ίδιο τον χώρο των παιδιών. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση της συναυλίας και αξιοποιούν τις ιδέες τους, την φαντασία τους και με τον τρόπο αυτό η κλασική μουσική δεν είναι κάτι απόμακρο, «παλιακό», αλλά κάτι σημερινό και σύγχρονο.