Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Χαρακώματα έντασης και διχόνοιας», χαρακτήρισε τις αντιδράσεις ο Νότης Μηταράκης

Στις επάλξεις βρήκε τo 2022 τους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου, προκειμένου να εμποδίσουν το ξεκίνημα των εργασιών κατασκευής των νέων ελεγχόμενων δομών στα νησιά. Οι πρώτες «μάχες» που δόθηκαν στα λιμάνια Μεστών, Χίου και Μυτιλήνης μπορεί να κερδήθηκαν από τους νησιώτες, μαρτυρούν όμως μια έκρυθμη κατάσταση, όπου οι τοπικές κοινωνίες εξαντλημένες έπειτα από μια εξαετία εξέλιξης του μεταναστευτικού δεν δείχνουν καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, με τη γενικότερη προσέγγιση της οποίας διαφωνούν έτσι κι αλλιώς. 

Αν κάτι μπορούμε να σημειώσουμε με σιγουριά είναι πως οι νησιώτες έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά. Και μπορεί στη Χίο η προετοιμασία να ήταν πιο έντονη – ή αυτό βγήκε προς τα έξω τουλάχιστον –  με βάρδιες «περιφρούρησης» της περιοχής του Θόλος όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η νέα δομή ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα, κάτι που δεν υπήρξε στην περίπτωση της Λέσβου, φάνηκε ωστόσο η άμεση αντίδραση της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, όταν την προηγούμενη Δευτέρα με το που μαθεύτηκε η εκτέλεση εργασιών στην περιοχή της Βάστριας από μηχανήματα του στρατού η κινητοποίησή της οδήγησε στην διακοπή τους. 

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και με την μεταφορά των μηχανημάτων της ΤΕΡΝΑ που σχεδιαζόταν για τη Χίο ανήμερα των Θεοφανείων. Οι Χιώτες περίμεναν το πλοίο «Πελαγίτης» τόσο στο λιμάνι των Μεστών όσο και λίγες ώρες αργότερα σε εκείνο της πόλης της Χίου, εμποδίζοντας την εκφόρτωσή τους. Τη σκυτάλη πήραν οι Λέσβιοι, καθώς το δρομολόγιο του πλοίου περιελάμβανε και το λιμάνι της Μυτιλήνης, οπότε σε σύντομο χρονικό διάστημα υπήρξε αντίστοιχη κινητοποίηση. Περισσότερα από 500 άτομα βρέθηκαν εκεί για «κάθε ενδεχόμενο», καθώς έτσι και αλλιώς δεν υπήρχε πρόθεση τα μηχανήματα της αναδόχου εταιρείας να εκφορτωθούν στην πόλη μας, καθώς όπως επισημάναμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ ο σχεδιασμός για το έργο θέλει το ξεκίνημά του να γίνεται στη Χίο και όχι ταυτόχρονα και στα δύο νησιά. Είναι ενδεικτικό, επίσης, πως… «για τον φόβο των Ιουδαίων» δεν επετράπη η εκφόρτωση ούτε ενός γερανού που μεταφερόταν στη Μυτιλήνη για άσχετο λόγο και η παρουσία του στο νησί δεν συνδεόταν με το κατασκευαστικό έργο στη Βάστρια. 

Η συγκέντρωση αυτή, όμως, έδειξε δυο πράγματα: Πως δεν υπάρχει ούτε ίχνος εμπιστοσύνης απέναντι στην Κυβέρνηση και επιπλέον πως θα υπάρξει αντίδραση, η οποία δεν περιορίζεται σε λίγα… γραφικά άτομα, αλλά σ’ ένα υπολογίσιμο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, άλλωστε, ήταν πιο εύκολο να μετράς απουσίες παρά παρουσίες, καθώς πλήθος εκπροσώπων φορέων και αυτοδιοικητικών και βέβαια απλοί κάτοικοι βρέθηκαν εκεί, ακόμα κι αν στην προβλήτα του επιβατικού λιμένα – με δεδομένο τον «προορισμό» των μηχανημάτων που ήταν η Χίος – είχαμε πρακτικά μια άσκηση ετοιμότητας.

Μάλιστα οι κάτοικοι των νησιών ανανέωσαν το ραντεβού τους και για τις επόμενες προσεγγίσεις του Πελαγίτης, καθώς αυτό αναχώρησε μεν για τη Θεσσαλονίκη αλλά μετά θα ξεκινούσε το αντίστροφο δρομολόγιο από εκεί για τον Πειραιά, με ενδιάμεσες στάσεις μεταξύ άλλων τη Μυτιλήνη και τη Χίο. Με τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ να παραμένουν φορτωμένα στο πλοίο υπήρχε πρακτικά μια δεύτερη ευκαιρία εκφόρτωσής τους, με την εταιρεία «ΑΕΙΝΑΥΤΗΣ», για να καθησυχάσει τον κόσμο και να αποφύγει εντάσεις και καθυστερήσεις στην εκτέλεση του δρομολογίου, αρχικά να βγάζει ανακοίνωση όπου σημείωνε πως όλα τα μηχανήματα του έργου θα παρέμεναν στο πλοίο και θα εκφορτώνονταν πια στο λιμάνι του Πειραιά και εν τέλει η εκφόρτωση να γίνεται στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου η εταιρεία θα τα επέστρεφε στην Αθήνα οδικώς.

Κόντρα με Μηταράκη

Όλα αυτά διαδραματίζονταν ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, όπως είναι αναμενόμενο μάλλον, έχει σαφέστατα ανοιχτή «κόντρα» με τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος μάλιστα ενώ ήταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις της περασμένης Πέμπτης, τις χαρακτήριζε ενέργειες έντασης και διχόνοιας στο πλαίσιο του μηνύματός του για τα Θεοφάνεια. «Αλλά (σ.σ. στέλνω) και ένα μήνυμα ενότητας προς συμπολίτες μας που οχυρώνονται πίσω από «χαρακώματα» έντασης και διχόνοιας. Ενώ καλούμαστε να διαχειριστούμε κρίσεις», ανέφερε ο Υπουργός, με την απάντηση από τη Λέσβο να έρχεται άμεσα.

«Οι συμπολίτες σας δεν οχυρώνονται πίσω από “χαρακώματα” διχόνοιας και έντασης. Οι συμπολίτες σας βρέθηκαν ημέρα γιορτής, στο πεζοδρόμιο επειδή το θελήσατε εσείς», σχολίασε στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Λέσβου, σχολιάζοντας πως ο Υπουργός έχει δείξει πως δεν συνδέεται κοινωνικά με τους νησιώτες και ιδίως τους συμπατριώτες του στη Χίο. «Οι λαοί της Χίου και της Λέσβου, δεν αιφνιδιάζονται, όσοι αντιπερισπασμοί και να επιχειρούνται σε βάρος τους, δεν διασπώνται, όσα ζιζάνια και να διασπείρουν και δεν εξασθενεί η αντίστασή τους, όσο καιρό και αν δέχονται πόλεμο φθοράς. Η συνειδητοποίηση από όλους αυτούς του σθένους που διακρίνει τους λαούς μας είναι η αρχή του τέλους των εις βάρος μας σχεδιασμών», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Επιτροπής.

Εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Από την άλλη πλευρά την εμπιστοσύνη της στις ενέργειες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφρασε, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας – ΔΕΕΠ (πρώην ΝΟΔΕ) Λέσβου και ο Πρόεδρός της Προκόπης Τζιμής. «Αυτή η Κυβέρνηση με  ισχυρά εθνικά και πατριωτικά αντανακλαστικά, αφού πρώτα ισχυροποίησε την  αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας και ενδυνάμωσε τις διεθνείς συμμαχίες μας, σχεδόν μηδένισε τις προσφυγικές ροές στην πατρίδα μας και δη στο νησί μας, σε αντίθεση με τις ανεξέλεγκτες και απαράδεκτες καταστάσεις, που βιώσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», σημειώνει ο κ. Τζιμής, υποστηρίζοντας πως η Κυβέρνηση της ΝΔ εγγυάται ότι η δημιουργία μιας καλά οργανωμένης δομής μακριά από τον αστικό ιστό, με τις σωστές προδιαγραφές και με τις υποδομές που θα έχει, θα θωρακίσει ακόμα περισσότερο το νησί μας βάζοντας τάξη στη διαχείριση των όποιων νέων αφίξεων και μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο η Λέσβος δεν θα επηρεαστεί ξανά από το μεταναστευτικό. 

«Είναι φανερό, πλέον, πως τα προβλήματα εκείνων, οι οποίοι οχυρώνονται πίσω από τα χαρακώματα της έντασης και της διχόνοιας, δεν είναι μόνο η μη δημιουργία της νέας κλειστής δομής, αλλά και η μη ύπαρξη των θαλασσίων συνόρων και η έλλειψη φύλαξής τους από το κράτος», δήλωσε ο κ. Τζιμής, ακολουθώντας την τοποθέτηση του κ. Μηταράκη, στην ανακοίνωσή του, όπου επιπλέον καταλογίζει κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα σε όσους ως «διοργανωτές»  ξεσηκώνουν τους πολίτες της Λέσβου, που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου τους.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img