Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στην Αγία Παρασκευή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Την έκθεση σύγχρονης τέχνης ICARUS παρουσιάζει η Κ-Gold Temporary Gallery στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 5 Μαρτίου 2023. Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο Νικόλας Βαμβουκλής, ενώ θα συμμετάσχουν με τα έργα τους εννέα καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Τα εγκαίνια της εν λόγω έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 19.00, στην Κ-Gold Temporary Gallery. Μάλιστα, για τα εγκαίνια της έκθεσης, θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο μετ’ επιστροφής από τη Μυτιλήνη προς την γκαλερί. Η αναχώρηση θα γίνει από το σταθμό υπεραστικών λεωφορείων, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 18:00. Για κρατήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6942202222.

 

Η έκθεση

Η έκθεση ICARUS είναι μια έκθεση η οποία αναπτύσσεται σε ένα αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας… πτήσης(!). Οι καλλιτέχνες, ως επιβάτες, παραθέτουν το έργο τους σε ένα ακραίο περιβάλλον παρατεταμένης αιώρησης, διερευνώντας το πώς η ανθρώπινη επινοητικότητα σχετίζεται με το φυσικό και το νοητικό ταξίδι. Τι μπορούμε να μάθουμε από τις διαπολιτισμικές περιπλανήσεις στο (καλλιτεχνικό) σύμπαν; Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι μας σε αυτήν τη διαδικασία μεταμόρφωσης;

Πώς μπορούν οι διαδρομές αυτές να λειτουργήσουν ως θεραπευτική δύναμη και να συμβάλλουν στην κοινωνική αλλαγή;

Οι καλλιτέχνες Absalon, Bas Jan Ader, Γιάννης Βούλγαρης, Daniel Everett, Felix Gonzalez-Torres, Κατερίνα Κομιανού, Γιώργος Κόντης, Mark Wallinger και Άγγελος Φρέντζος μοιράζονται προσωπικές ιστορίες γύρω από την προσδοκία, τον έρωτα, την απώλεια και την πτώση με αναφορές στην επικαιρότητα. Ο μυθικός Ίκαρος κατορθώνει, μέσα από τις αναζητήσεις της κάθε εποχής, να εκφράσει την αρχέγονη επιθυμία του ανθρώπου για υπέρβαση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, τα έργα-μαρτυρίες τους (φωτογραφίες, βίντεο, γλυπτά και εγκαταστάσεις) αποτυπώνουν τη σχέση μεταξύ κοινωνίας, πολιτισμού και τεχνολογίας σε διευρυμένες γεωγραφίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια παράλληλη έκθεση στον δεύτερο όροφο της Κ-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει επιλεγμένα έργα από τη συλλογή της, που συνδέονται με σημαντικές στιγμές της πορείας της ως νομαδική πλατφόρμα. Μεταξύ άλλων, μια φωτογραφία του Christian Michael Filardo και ένα γλυπτό της Virginia Russolo εξετάζουν θέματα χαρτογράφησης και πνευματικότητας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης ICARUS πραγματοποιείται σε συνεργασία με το βιωματικό πολυχώρο τέχνης Λευκό Χαρτί στη Μυτιλήνη. Περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια και προβολές για μικρούς και μεγάλους (επιμέλεια: Μαρί Μουσταϊζή και Μιχάλης Μεϊμάρογλου).

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Τέλος, κυκλοφορεί ένας κατάλογος (ελληνικά/αγγλικά) με συνεισφορές από τους Alain de Botton και Every Ocean Hughes που τεκμηριώνει όλες τις δράσεις και τις συνέργειες που πραγματοποίησε η Gallery το 2022.

Ωράριο λειτουργίας: Σάββατο-Κυριακή, 15:00-20:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Η γκαλερί

Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό. Έχει παρουσιάσει το έργο καλλιτεχνών, όπως Joan Jonas, Erwin Wurm, Lucy+Jorge Orta, Lynda Benglis, Jonathas de Andrade, Ana Mendieta, Cosima von Bonin και John Baldessari. Επί του παρόντος, συνεργάζεται με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελεί το ελληνικό μέλος του Μεσογειακού δικτύου Miramar. Διακρίθηκε ως καινοτόμος ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles