Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Εκτίναξη θετικών κρουσμάτων COVID στη Λέσβο

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 που εκτοξεύθηκαν απότομα το τελευταίο διάστημα, πολλά από τα οποία εντοπίζονται σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με 13 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σύνολο 45 κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί μόνο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, εκφράζονται φόβοι για μεγάλη εξάπλωση του ιού μέσα στο επόμενο διάστημα, με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να «παρεμβαίνουν» ζητώντας από τους Διευθυντές των σχολείων να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα, καθώς αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρους ευρύτερης διασποράς. 

Την περασμένη Παρασκευή το προσωπικό των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης… δεν προλάβαινε να καταγράφει αναφορές θετικών κρουσμάτων σε σχολεία του νησιού. Μέχρι το μεσημέρι είχαν ήδη καταγραφεί 3 περιπτώσεις μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Τρίτους, 8 περιπτώσεις μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων (ως επί το πλείστον σε χωριά) και 2 περιπτώσεις εκπαιδευτικών, ενώ και την προηγούμενη Τετάρτη πέραν των περιστατικών που καταγράφηκαν την προηγούμενη μέρα, ως είθισται λόγω των υποχρεωτικών δηλώσεων, υπήρξε αναφορά και για 3 ακόμη εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων σημείωσαν πως τα νούμερα που ανέφεραν δεν αφορούσαν την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, καθώς λόγω αργίας δεν υπήρξε καταγραφή, υπονοώντας πως δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα κρούσματα.

«Ήδη από την Τετάρτη επικοινωνήσαμε με τις Διευθύνσεις των σχολείων, όπου τους εφιστούμε την προσοχή και τους ζητήσαμε να τηρούν τα μέτρα τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και τα παιδιά και μάλιστα να υπάρξει ενημέρωση για τήρηση μέτρων και εκτός σχολείων», είπε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Τίμος Θεοφανέλλης, σχολιάζοντας πως πολλά από τα κρούσματα ουσιαστικά «εισέρχονται» στη σχολική κοινότητα από το εξωσχολικό περιβάλλον. «Είναι σαφές από την αύξηση των κρουσμάτων ότι τα μέτρα δεν τηρούνται. Και είναι κρίμα να κλείσουν τα σχολεία. Το είδαμε πρόπερσι και πέρσι, θέλουμε να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και αυτό γίνεται μόνο με ανοιχτά σχολεία», πρόσθεσε.

 

Η γενική εικόνα

Ο κ. Θεοφανέλλης ανέφερε ακροθιγώς μια σημαντική «αλήθεια» μέσα από το σχόλιό του για την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας γενικότερα. Είναι προφανές πως η επιδημιολογική εικόνα στην εκπαιδευτική κοινότητα ακολουθεί τις τάσεις του γενικού πληθυσμού, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σημαντική αλματώδης αύξηση των θετικών κρουσμάτων. Εκτός των περιπτώσεων στα σχολεία της Λέσβου ήταν συνεχής η αναφορά σε θετικά κρούσματα σε άλλες κοινωνικές ομάδες και χώρους εργασίας. Μόνο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν αναφερθεί 45 θετικά κρούσματα, που ήταν ενδεικτικά μιας απαισιόδοξης επιδημιολογικά εικόνας.

Η αλματώδης αυτή αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε κατοίκους του νησιού αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην ημερήσια έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως την 1η Οκτωβρίου στη Λέσβο είχαμε μόλις 5 θετικά κρούσματα με τον μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών να είναι στα 3,4 κρούσματα την ημέρα. Στις 17 Οκτωβρίου με 11 κρούσματα τη συγκεκριμένη μέρα ο μέσος όρος είχε ήδη ανέβει στα 8 κρούσματα ημερησίως, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα από τα 8,29 τη Δευτέρα ανεβήκαμε στα 16 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε ημέρα την περασμένη Παρασκευή

Με λίγα λόγια είχαμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πήραμε βαθιά ανάσα θεωρώντας πως επιστρέφουμε σε μια κάποια κανονικότητα και ασφάλεια, κάτι που προέκυπτε συνυπολογίζοντας τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων και το ποσοστό σχεδόν 70% των ατόμων που – σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου – είχαν εμβολιαστεί ή αναπτύξει αντισώματα έπειτα από νόσηση στη Λέσβο. Γρήγορα, όμως, η εικόνα άλλαξε και επέστρεψε ο προβληματισμός και η ανησυχία μήπως ζήσουμε έναν χειμώνα… επανάληψη του περσινού!

 

Τι φταίει;

Η απάντηση στο ερώτημα «τι φταίει» είναι μάλλον σαφής και προκύπτει εύκολα, αρκεί κανείς να παρατηρήσει τι συμβαίνει γύρω μας το τελευταίο διάστημα. Είναι παραπάνω από προφανές πως σε όλο το εύρος της κοινωνικής μας ζωής και δραστηριότητας τα μέτρα τηρούνται για τους τύπους και όχι ουσιαστικά. Η εξέλιξη των εμβολιασμών και η άρση των περισσότερων περιορισμών, παρά την αντίθετη επισήμανση σε κάθε ευκαιρία από τους ειδικούς, δημιούργησε μια αίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Αντιθέτως, όμως, η πανδημία είναι ακόμη εδώ και απειλεί και τη ζωή μας αλλά και την καθημερινότητά μας, εφόσον χαλαρώνουμε και δεν τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Η απίστευτη χαλαρότητα που επιδεικνύει ο νέος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πίσω από τη δραματική αύξηση κρουσμάτων

Δεν αναφερόμαστε στην περιβόητη ατομική ευθύνη των πολιτών, ούτε ρίχνουμε το φταίξιμο μόνο σε εμάς. Είναι εμφανής η χαλαρότητα που επιδεικνύεται και από την πλευρά της Πολιτείας και η οποία παρατηρείται χρονικά από τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και έπειτα. Πιο ξεκάθαρα φαίνεται πως ο Θάνος Πλεύρης, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Βασίλη Κικίλια, έχει απελευθερώσει τα πάντα, ενώ θα στοιχηματίζαμε ότι ελάχιστοι θυμούνται το όνομα του εν ενεργεία Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του (σε επίπεδο Υφυπουργού βέβαια), Νίκο Χαρδαλιά, που είχε σηκώσει πάνω του ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης της πανδημίας, με ό,τι όλα αυτά συνεπάγονται. 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, το ζήτημα των μαθητικών παρελάσεων όπου παρά τις σχετικές επισημάνσεις των ειδικών και ενώ πανελλαδικά σημειωνόταν αύξηση κρουσμάτων, ο κ. Πλεύρης επέμενε να πραγματοποιηθούν κανονικά, όπως και έγινε – κακά τα ψέματα – χωρίς περιορισμούς και χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο για τήρηση μέτρων προστασίας.

Στον επιδημιολογικό χάρτη η Λέσβος έχει εγκαταλείψει την κατηγορία κινδύνου 1 που παρέμενε με το πράσινο χρώμα το τελευταίο διάστημα μετά από μήνες. Πλέον η περιοχή μας έχει επανέλθει στην κατηγορία κινδύνου 3 που μαρκάρεται με το πορτοκαλί χρώμα δηλαδή βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το κόκκινο ενώ η Λήμνος παραμένει στο 1 με πράσινο χρώμα και κάτω από εμάς βρίσκεται και η Χίος με κίτρινο χρώμα στην κατηγορία 2.