Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Ελληνικό σήμα – αντίδοτο στη νοθεία του μελιού


Τη δέσμευσή του ότι θα προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις αναφορικά με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού, διατύπωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκος Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Ντούρας και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελισσοκομίας Μάριος Τζιτζινάκης

Ο κ. Κεδίκογλου κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε την ανάγκη να επικρατήσει κλίμα ενότητας και αγαστής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία του ελληνικού μελιού, προκειμένου να αναδειχθεί η μοναδική ποιότητά του.  

Όπως είπε ο Υφυπουργός, πρέπει να καθιερωθεί ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί την ελληνικότητα του μελιού, να ανέβει η αξία του και να καταπολεμηθούν οι ελληνοποιήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι προωθούνται οι διαδικασίες από τα συναρμόδια Υπουργεία – και ειδικότερα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου που έχουν αναλάβει τους αγορανομικούς ελέγχους – από κοινού με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με επικεφαλής τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για την καθιέρωση του σήματος.

«Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση. Όλοι μαζί θέλουμε να δώσουμε αξία στο ελληνικό μέλι και για να έχει αξία, πρέπει να είναι πιστοποιημένα ελληνικό και να πιστοποιηθούν οι μοναδικές του ιδιότητες», επεσήμανε ο κ. Κεδίκογλου, παρατηρώντας ότι πέρα από τον επιστημονικό, θα βοηθήσει και ο αγορανομικός έλεγχος, καθώς έχουν παρατηρηθεί «παράλογα πράγματα», όπως χαρακτηριστικά είπε αναφερόμενος στις νοθείες, φέροντας ως παράδειγμα γειτονική χώρα η οποία δηλώνει ότι εξάγει στην Ελλάδα 400.000 κιλά μέλι και η Ελλάδα δηλώνει ότι εισάγει από τη χώρα αυτή 800.000 κιλά. «Αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί εξ ου και το Μητρώο είναι απαραίτητο».

Ανέφερε επίσης ότι με το Ηλεκτρονικό Μητρώο αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μελισσοκόμων και των κυψελών που δηλώθηκαν κι ότι το Μητρώο έγινε αποδεκτό παρά τις αρχικές ενστάσεις, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων προκειμένου να επεκταθούν οι δυνατότητές του. 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρουτουνιάν μίλησε για τη σημαντικότητα της πλατφόρμας πληροφοριακής βάσης δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι «θα έχουμε ένα πλήρες προφίλ των μελισσοκόμων» και συμπλήρωσε ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με αυτό το «εργαλείο» θα μπορεί να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τη διακίνηση του μελιού στην Ελλάδα. 

Όλα τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να προταθούν και να βρεθούν λύσεις με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού.