Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Εμπαιγμός με τις αποζημιώσεις! 


  • Προεκλογικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αποδείχτηκαν οι δεσμεύσεις του Υφυπουργού Υποδομών, Ν. Ταχιάου για άμεση καταβολή των χρημάτων μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια του έργου, παρουσία του πρωθυπουργού

Ούτε φωνή – ούτε ακρόαση από το Υπουργείο Υποδομών εδώ και 2 μήνες σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις που έγιναν σε περίπου 600 ιδιοκτησίες, ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί ο νέος οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου, που – κατά τ’ άλλα – εγκαινιάστηκε (ημιτελής) τον περασμένο Απρίλιο, παρουσία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της περιοδείας του για τις Ευρωεκλογές. 

Παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού, Νίκου Ταχιάου – μια ημέρα πριν τα εγκαίνια του έργου – σε διαδικτυακή σύσκεψη που είχε με αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ που αφορά στις αποζημιώσεις και θα καταβληθεί άμεσα, οι δικαιούχοι δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς! Αυτονόητη, λοιπόν, είναι η έντονη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο, μιλώντας για «εμπαιγμό άνευ προηγουμένου, εδώ και μια 10ετία».

 

Από το 2013…

Η υπόθεση αυτή απασχολεί εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι σέρνονται από το 2013 στα δικαστήρια για να λάβουν τα αυτονόητα, δηλαδή τις αποζημιώσεις που δικαιούνται λόγω των απαλλοτριώσεων που έγιναν στις περιουσίες τους. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες κατέθεσαν ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς και οι Βουλευτές του Νομού μας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Μαρία Κομνηνάκα, πιέζοντας για να βρεθεί λύση.

Οι ιδιοκτήτες έχουν διαμαρτυρηθεί κατ’ επανάληψη έντονα για την πολυετή καθυστέρηση, καθώς και για το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις, κάτι που σήμαινε ότι οι δικαιούχοι δεν μπορούσαν να πληρωθούν μέχρι την έκδοση της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αιγαίου καθορίστηκε η προσωρινή τιμή μονάδας αποζημίωσης ανά τ.μ. για τα απαλλοτριωθέντα ακίνητα και τα επικείμενα αυτών, όμως ούτε επ’ αυτής της απόφασης καταβλήθηκαν οι σχετικές αποζημιώσεις. Μετά και τη σχετική αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου εκδόθηκε νέα απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με την οποία καθορίστηκε και η οριστική τιμή μονάδας. 

Παρότι μετά και την έκδοση των αποφάσεων για την αναγνώριση της οφειλόμενης αποζημίωσης στους δικαιούχους, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όφειλε να τους αποδώσει τις νόμιμες αποζημιώσεις, αφού οι αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή καταβολή.

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, δεσμεύτηκε μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια του έργου ότι το ποσό των αποζημιώσεων είναι εξασφαλισμένο και θα καταβληθεί άμεσα, παρ’ ότι εκκρεμεί η απόφαση του Αρείου Πάγου όπου προσέφυγε το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά μέχρι σήμερα τα λόγια δεν μετουσιώθηκαν σε πράξεις.

 

Επί της διαδικασίας

Η δικηγόρος, Ρ. Κυρατζή

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” η δικηγόρος των ιδιοκτητών, Ρέα Κυρατζή, από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά οι διαδικασίες καθυστερούν και δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν από τον Σεπτέμβριο. «Σε συνεργασία με τον Υφυπουργό, Τ. Ταχιάο και το αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου υπέβαλλα την αίτηση και προσκόμισα τα επιπλέον έγγραφα που μου ζητήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της πράξης αναγνώρισης ότι διατηρείται η απαλλοτρίωση στον οδικό άξονα. Κατόπιν, θα πρέπει να συνταχθούν οι πίνακες παρακατάθεσης για να προχωρήσουν οι πληρωμές από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εκτιμώ ότι όλες οι παραπάνω διαδικασίες θα έχουν διεκπεραιωθεί το φθινόπωρο», σημείωσε η ίδια.

 

«Δεν πιστεύουμε τίποτα»

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες κρατούν “μικρό καλάθι”, αφού έχουν συμπληρωθεί 11 χρόνια από το 2013 που θα έπρεπε να είχαν πάρει τις αποζημιώσεις τους, το έργο παραδόθηκε κι ακόμη δεν έχουν βρει το δίκιο τους. 

Όπως μας είπε ένας εκ των ιδιοκτητών και μέλος της άτυπης Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί για την καταβολή των αποζημιώσεων, ο κ. Γιώργος Καμμένος, «ήμασταν εξ’ αρχής επιφυλακτικοί με τις υποσχέσεις του κ. Ταχιάου, μέσα στην προεκλογική περίοδο και μια ημέρα πριν από τα εγκαίνια του δρόμου και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Αυτή την ημέρα προγραμματίζαμε να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία ενώπιον του πρωθυπουργού, αλλά δεν το κάναμε και προσωπικά το έχω μετανιώσει. Μιλάμε για ένα έργο που ξεκίνησε το 2013, τα ελαιοκτήματα παραδόθηκαν στον εργολάβο και παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών όλα αυτά τα χρόνια για τις αποζημιώσεις δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε δικαστικώς και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και διέτασσε την καταβολή των αποζημιώσεων εντός 8 μηνών. Οι αποζημιώσεις θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί εξ’ αρχής σε όλους τους ιδιοκτήτες γης, όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα. Ποτέ δεν μας εξήγησε κάποιος πώς πληρώθηκαν ορισμένοι και εμείς μείναμε εκτός. Τόσα χρόνια τρέχουμε στους δικηγόρους και στα δικαστήρια για να λάβουμε αυτά που δικαιούμαστε κι ακόμη περιμένουμε. Είναι κρίμα κι άδικο και θεωρώ ότι αυτή η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα», σημείωσε ο ίδιος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img