Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Έμπλεξε στις προσφυγές!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αφού έγινε δεκτή η ένσταση της τρίτης κατά σειρά εταιρείας, ο προσωρινός μειοδότης βάσει των πρακτικών του διαγωνισμού προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο που θα συνεδριάσει τον Ιούνιο

“Από σαράντα κύματα” συνεχίζει να περνά το μεγάλο και πολυσυζητημένο έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης, παρά τις ελπίδες που τροφοδότησε η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού στις αρχές της χρονιάς για την ανάθεση του έργου σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο νησί μας. Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε, κατατέθηκε ένσταση από κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία ήταν τρίτη κατά σειρά στον διαγωνισμό, και έγινε δεκτή από την Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών. Ακολούθησε έφεση από την πρώτη εταιρεία, η οποία θα εκδικαστεί τον Ιούνιο και, όπως γίνεται αντιληπτό, θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων.

Υπό κανονικές συνθήκες, κι αν το έργο δεν είχε μπλέξει στις ενστάσεις και στις προσφυγές, η κατασκευή της Μονάδας στην τοποθεσία “Κουτσουκίδι”, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι, αφού ο διαγωνισμός διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, η αποχή των μηχανικών από τις δημοπρασίες επί 4 μήνες, καθώς και οι αναβολές στις συνεδριάσεις της Επιτροπής καθυστέρησαν σημαντικά την υπογραφή της σύμβασης. Ένας επιπλέον λόγος που υπήρξε καθυστέρηση στις διαδικασίες της δημοπράτησης είναι το γεγονός ότι το έργο θα εκτελεστεί με το σύστημα μελέτη – κατασκευή που απαιτεί, βάσει της νομοθεσίας, επιπλέον στοιχεία και αναλύσεις στην κατάθεση των προσφορών.

Από το 2019

Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα είναι 5 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” όπου εντάχθηκε τον Μάιο του 2019 από τον τότε Υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Στο ποσό αυτό όμως θα πρέπει άμεσα να προστεθούν άλλα 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να εκτελεστεί συνολικά το έργο της αποχέτευσης των οικισμών της νότιας πόλης με την κατασκευή και των δικτύων.

Για την ώρα, το έργο θα ξεκινήσει με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, προϋπολογισμού 3.320.000 ευρώ και μαζί με την έκπτωση που θα προσφέρει ο τελικός ανάδοχος, το υπόλοιπο ποσό έως τα 5 εκατ. θα διατεθεί για την κατασκευή τμήματος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που θα περνάει από τους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας, το Καγιάνι και το Πληγώνι, αφήνοντας εκτός, σε πρώτη φάση τη Βαρειά, την Κράτηγο, τη Βίγλα, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι και το Κουμκό. Η Μ.Ε.Λ. θα κατασκευαστεί αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς τα Λουτρά και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με το σύστημα ενεργού ιλύος, παρατεταμένο αερισμό, ταυτόχρονη πλήρη σταθεροποίηση ιλύος, βιολογική επεξεργασία αζώτου και τριτοβάθμια επεξεργασία, ισοδύναμου πληθυσμού 9.500 κατοίκων για τα έργα της Α΄ φάσης (20ετία). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται, επίσης, η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο. Η διάρκεια των εργασιών θα είναι 30 μήνες.

Ο Γ. Φλώρος

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «δυστυχώς, μπλέξαμε στις ενστάσεις και στις προσφυγές και έχουμε νέα καθυστέρηση σε αυτό το σημαντικό έργο για τη Μυτιλήνη. Εξ’ αρχής χάθηκε χρόνος λόγω της αποχής των μηχανικών, μετά είχαμε προβλήματα με τις συνεδριάσεις της Επιτροπής και από τον Ιανουάριο κολλήσαμε στα δικαστήρια μεταξύ των εταιρειών. Η Διοίκηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι’ αυτά και αναγκαστικά θα περιμένουμε την απόφαση επί της έφεσης. Εν τω μεταξύ βέβαια, πιέζουμε για την εξασφάλιση της πρόσθετης χρηματοδότησης για τα δίκτυα, ώστε να εκτελεστεί ενιαία και ολοκληρωμένα ο βιολογικός καθαρισμός της νότιας πόλης».

- Advertisement -

More articles

spot_img