Το ποτάμι του Ευεργέτουλα και τα χωριά του είναι το θέμα του Ημερολογίου-Ατζέντα που επιμελήθηκε και εξέδωσε το Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Τρίτους σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Το ημερολόγιο είναι χωρισμένο σε 12 μήνες, ο καθένας από τους οποίους είναι αφιερωμένος σε έναν οικισμό ή χωριό της περιοχής.
Στις σελίδες του φιλοξενείται πλούσιο φωτογραφικό και ιστορικό υλικό για τα ακόλουθα 12 εμβληματικά σημεία της περιοχής: ο Ευεργέτουλας και τα νερά του, ο κάμπος του Ιππείου και τα σύκα του, η περιοχή των Αγίων Αναργύρων, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στους Λάμπου Μύλους, η Μονή του Ταξιάρχη στο Κάτω Τρίτος, το σπήλαιο ή (η Φούσα) της Μυχούς, τα Πηγαδάκια, το εκκλησάκι του Άη Γιάννη Θεολόγου στη Μυχού, το επίνειο των χωριών του Ευεργέτουλα – το Ντίπι, το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στα Κεραμειά (με τις αλογοδρομίες του), ο Κουμαντάτης της Συκούντας και το Φιρμάνι της Ασυδοσίας (που έδωσε το αφορολόγητο στους κατοίκους της Αγιάσου) και ο υγροβιότοπος «Λάρσος-Ντίπι» (ένας από τους σημαντικότερους του νησιού, ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000).
Το ημερολόγιο προέκυψε από το μάθημα της Μελέτης του Περιβάλλοντος, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το σχολείο. «Στο μάθημα καταφεύγουμε συχνά-πυκνά σε παραδείγματα από την περιοχή μας προκειμένου οι μαθητές να εμπεδώσουν καλύτερα αυτά που διδάσκονται. Έτσι τα παιδιά έχουν ακούσει αρκετές φορές για το σπήλαιο της Μυχούς, για τον υγροβιότοπο της Λάρσου, για το ρωμαϊκό υδραγωγείο στους Λάμπου Μύλους. Έχοντας όλη αυτή την ενασχόληση μας προέκυψε σχεδόν αυτόματα το θέμα του ημερολογίου που κρατάτε στα χέρια σας: Τι άλλο από το ποτάμι του Ευεργέτουλα, που αρδεύει τον κάμπο της περιοχής και αποτελεί τη ζωογόνο δύναμη για την οικονομία της», διαβάζουμε στο εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου.
Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το ημερολόγιο μπορούν να απευθύνονται στο σχολείο στο τηλέφωνο 2251093473 ή στο Σύλλογο Γονέων στο τηλέφωνο 6933206982 (κα Κατακουζηνού).