Ένα μουσικό οδοιπορικό στα βιομηχανικά κτίρια της Γέρας

Από τα γυρίσματα των βίντεο-κλιπ σε βιομηχανικά κτίρια της Γέρας

Ένα πρωτότυπο πρότζεκτ υλοποίησε ο Λέσβιος μουσικός, Μανώλης Μπρίμπος, που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από το δημοφιλές τηλεοπτικό μουσικό διαγωνισμό “Voice”. Με στόχο την ανάδειξη των παλιών βιομηχανικών κτιρίων του τόπου του, στην περιοχή της Γέρας, ο Μανώλης παρουσιάζει ένα μουσικό οδοιπορικό με τέσσερα βίντεο-κλιπ που έχουν γυριστεί τόσο στο «Μουσείο Βρανά» όσο και σε άλλα τέσσερα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής στο Πέραμα, στο Σκόπελο κ.ά. θέλοντας να δείξει την ανάγκη και αυτά τα κτίρια – στο πρότυπο του Μουσείου Βρανά – να ζωντανέψουν και ν’ αξιοποιηθούν. 

Στόχος είναι ν’ αφυπνίσει και να προβάλλει την ανάγκη για να αναβίωση αυτών των παλιών βιομηχανικών κτιρίων μέσα από τα τραγούδια του. Το πρώτο βίντεο προβλήθηκε χθες μέσα από τη σελίδα του στο youtube και θ’ ακολουθήσουν και άλλα βίντεο μέσα σε διάστημα ενός μήνα. 

«…Είναι σαν αυτοτελής ιστορία με στοιχεία, όπως τη μηχανή, το νερό, την εύφορη γη, το μόχθο. Το πρώτο βίντεο-κλιπ εστιάζει στη μηχανή, μέσα από ένα νέο τραγούδι μου με τίτλο «Η σιωπή». Κατά κάποιο τρόπο στέλνει το μήνυμα ότι θα πρέπει η σιωπή αυτών των κτιρίων να σπάσει», λέει στα «Νέα της Λέσβου» ο Μανώλης Μπρίμπος. 

Ο ίδιος, μιλώντας για το όλο εγχείρημα, τονίζει: «Είναι μία μουσική προσέγγιση ενός προσωπικού εγχειρήματος στη βιομηχανική σιωπή του τόπου μου, που στόχο έχει την ανάδειξη των μοναδικών βιομηχανικών κτιρίων μιας άλλης εποχής που με τα χρόνια ερήμωσαν, σε μία περιοχή που αφουγκράζεται τη φωνή, τη δημιουργία και τη δοτικότητα νέων ανήσυχων καλλιτεχνών». 

Το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας της όλης προσπάθειας έγινε την περίοδο της καραντίνας. Όπως μας αναφέρει: «Χρησιμοποίησα δημιουργικά την καραντίνα. Έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι οι καλλιτέχνες, όχι άλλη μιζέρια. Ήθελα να υποστηρίξω τον τόπο μου και το επιχείρησα μέσα από τη δουλειά μου». 

Αυτές τις ημέρες ο Μανώλης βρίσκεται στην Αθήνα όπου γίνεται το μοντάζ της δουλειάς που έχει βιντεοσκοπηθεί και φέτος το χειμώνα θα μοιράσει το μουσικό χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και στη Μυτιλήνη. Περιγράφοντας τη δουλειά που θα παρουσιάσει κάνει λόγο «για “ιστορίες βίου και μηχανών”, όπως ονομάζουν οι συντοπίτες μου τα ελαιοτριβεία».

Τα τέσσερα στοιχεία (video clip), η μηχανή, το νερό, Η εύφορη Γη, Ο μόχθος αναμειγνύουν το παρόν με το παρελθόν, και αναπαράγουν ένα άρωμα λησμονιάς.

Τέσσερις αυτοτελείς μουσικές ιστορίες με συλλογική δράση και τοπικό χαρακτήρα δημιουργώντας νέες οπτικές για τον πολιτισμό, την ιστορία και το χώρο της τέχνης.

Πρώτο στοιχείο (video clip) «Η Μηχανή» με τίτλο τραγουδιού «Η Σιωπή», σε μουσική Μανώλη Μπρίμπου και στίχους Γιάννη Σίννη.