Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Ένας κόσμος γεμάτος ιδέες…

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Της Βάσως Κουρσουμπά

Βρέθηκα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο κοινό αυτού του… πώς το λένε; TEX; TED; TE….TEDx ναι, που έγινε στη Λέσβο μας το Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Εντάξει. Είναι κάποιοι που μιλάνε. Λένε τα δικά τους. Είμαστε και εμείς οι θεατές που τους ακούμε. Και αυτό είναι όλο. Αμ, δε, που είναι αυτό όλο. Αν εσύ δεν έχεις βρεθεί σε κανένα TEDx που έχει πραγματοποιηθεί στο όμορφο νησί μας, δεν ξέρεις τι έχεις χάσει.

Πάντα με ενδιέφεραν βιντεάκια στο ίντερνετ που κάποιος ομιλητής μιλούσε για ψυχολογικά, κοινωνικά και άλλα τέτοιου περιεχομένου ζητήματα και θέματα πετυχημένων εμπειριών ζωής. Ώσπου μια μέρα ανακάλυψα μια σελίδα στο διαδίκτυο με το όνομα «TED- IDEAS WORTH SPREADING». Ένα ρήμα περιγράφει το πώς ένιωσα εκείνη τη στιγμή. ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ. Κατέληξα να παρακολουθώ μανιωδώς ό,τι καινούργιο ανέβαινε στη σελίδα αυτή. Μην τα πολυλογώ. Το 2016 μαθαίνω πως το διάσημο TEDx που παρακολουθούσα διαδικτυακά θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Θέατρο την τάδε ημερομηνία και τάδε ώρα. Μέχρι τότε πίστευα πως όλες οι ωραίες εκδηλώσεις και αυτές που αξίζει να πας γίνονται στο εξωτερικό. Φτωχό μου μυαλουδάκι! Παράλληλα μαθαίνω πως αυτός δεν ήταν ο πρώτος χρόνος εμφάνισής του και πως το TEDx συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό και στην χώρα μας. Φυσικά το TEDx είχε ήδη ένα χρόνο προϋπηρεσίας στο νησί μας. Και εγώ πού ήμουν; Έχασα έναν χρόνο ιδεών. Και μπαίνω στο θέμα.

Ελπίζω και εύχομαι να διοργανώνεται κάθε χρόνο γιατί έχω πολλά αποθέματα διάθεσης να βρίσκομαι εκεί. Το TEDx, λοιπόν, δεν είναι ένα απλό σεμινάριο. Δεν είναι μια απλή διοργάνωση. Είναι ιδέες και εμπειρίες ανθρώπων που έχουν πετύχει. Είναι ομιλίες ανθρώπων με όνειρα. Ανθρώπων σαν εσένα. Σαν εμένα. Σαν όλους εμάς. Είναι προτάσεις έμπνευσης που σκοπό έχουν να κάνουν τον κόσμο μας ακόμα ομορφότερο. Οι ομιλητές μπορεί να λένε τα δικά τους, αλλά κάνουν και κάτι ακόμα. Σε αγγίζουν στην ψυχή. Με μερικούς θα ταυτιστείς. Όλους, όμως, αξίζει να τους ακούσεις. Όλοι έχουν κάτι σημαντικό να σου πουν.

Εννοώ, πως αν βρεθείς  στο κοινό του TEDx θα δεις ανθρώπους αληθινούς να μιλάνε σε εκείνο το στρογγυλό κόκκινο χαλί, θα νιώσεις συναισθήματα και θα πιστέψεις πιο βαθιά σε σένα. Θα δεις πόσο όμορφοι είναι οι άνθρωποι όταν μιλούν για αυτό που αγαπούν. Θα δεις πόσο λάμπουν, όταν αυτό που έχουν στο μυαλό τους πραγματοποιείται και το μοιράζονται με εμάς. Θα φανταστείς, ίσως, τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση ή θα λάβεις συμβουλές και παροτρύνσεις για θέματα που σε απασχολούν. Και πίστεψέ με. Θα σε γεμίσει τόσο πολύ, που θα βρεις το θάρρος και το κουράγιο να κάνεις πράγματα που μέχρι τώρα φοβόσουν. Γιατί σε αυτό το σεμινάριο, όπως είπα, μιλάνε άνθρωποι για πράγματα που νιώθουν και βιώνουν καθημερινά.

Αν πραγματικά θέλεις να δεις όλα αυτά τα φανταστικά και εκπληκτικά πράγματα που τόση ώρα σου εξηγώ, να συμβαίνουν μπροστά σου, τότε πρέπει να με ακούσεις. Εκεί πρέπει να πας.

Και για να αναφέρω και λίγο την ίδια την διοργάνωση, το ΤEDx είναι μια κοινότητα ανθρώπων από όλο τον κόσμο που μοιράζεται απόψεις, συναισθήματα και ιδέες με όλους εμάς. Το TED διοργανώνεται σε όλο τον κόσμο με συμμετέχοντες εθελοντές που θέλουν να χτίσουν ένα ακόμη σκαλοπάτι στην μεγάλη σκάλα της ζωής. Είναι αυτό το «έχω κάτι καλύτερο να κάνω σήμερα» και μιας που είναι αυτός ο τίτλος της στήλης μας, θέλω να ξέρεις πως αν αποφασίσεις του χρόνου να βρεθείς στο TEDxLesvos σίγουρα δεν θα έχεις χάσει το χρόνο σου.

Ίσως αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή να σου φαίνεται σαν μία διαφήμιση της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ίσως όχι, δεν ξέρω. Αισθάνομαι πως οι καλές ιδέες πρέπει να σκορπίζονται. Αν πιστεύεις και εσύ το ίδιο, θα σου συνιστούσα να περάσεις μία φορά από εκεί, όπου οι ιδέες ασφυκτιούν. Είναι σαν μικρά συννεφάκια πάνω από τα κεφάλια μας. Μπορεί να μην έχεις αρκετά, αλλά μέσω αυτού του σεμιναρίου, σου υπόσχομαι πως θα αποκτήσεις περισσότερα.

spot_img
- Advertisement -

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img