Ένατο το Βόρειο Αιγαίο στην κατανομή!

Spread the love


Μικρό το ποσό της κατανομής από τον κουμπαρά των 180 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς μόλις 9.940.000 ευρώ καλούνται να μοιραστούν σε πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι θα μπει βαθύ μαχαίρι στους δικαιούχους καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν για να καλυφθούν. 

Τα Νέα της Λέσβου από το φύλλο τους της Δευτέρας με ανάλυσή τους αναφέρθηκαν στα δεδομένα που έχουν μπροστά τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, τα οποία δεν είναι ευοίωνα και παρά την ελπίδα που είχαμε διατυπώσει για έστω και την τελευταία στιγμή κατανομή αυξημένων πόρων, αυτό δεν επιβεβαιώνεται, καθώς το Βόρειο Αιγαίο έρχεται στην 9η θέση και ουσιαστικά πίσω μας έχουμε την Αττική και το Νότιο Αιγαίο, που είναι περιοχές στις οποίες ούτως ή άλλως δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις, ενώ μετά από μας με μικρή διαφορά βρίσκεται και η περιφέρεια Ηπείρου. 

Αναλυτικά η κατανομή ανά περιφέρεια φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύουμε

Η αντιμετώπιση που έχει το Βόρειο Αιγαίο από την κατανομή των πόρων είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αντικειμενικές ανάγκες της περιοχής μας, καθώς ενώ υστερούμε στον τουρισμό και υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις και ένταξη στα αγροτικά προγράμματα, αντί να ρίξει το απαιτούμενο βάρος η κεντρική εξουσία κατανέμοντας πόρους ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να κλείσει έστω από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα την ψαλίδα της υστέρησης που έχουν τα νησιά μας στην επενδυτική δραστηριότητα, αυτό δεν συμβαίνει. Αντίθετα αφήνουν το Βόρειο Αιγαίο στις τελευταίες θέσεις της κατανομής με περιοχές όπως η Αττική, τα Ιόνια νησιά και το Νότιο Αιγαίο, που είναι περιοχές προσανατολισμένες στις τουριστικές επενδύσεις.

Η προθεσμία υποβολής των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους είναι από σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου έως τις 16 Μαΐου (αίτηση στήριξης, ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr). 

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στόχος του προγράμματος είναι η επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει.

Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). 

Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων πληρωμής θα κατανεμηθεί επιπλέον ποσό 50.000.000 ευρώ ως υπερδέσμευση, έτσι ώστε η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης να ανέλθει στα 230.000.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. 

Οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των φυσικών προσώπων είναι:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 18ο και να μην έχουν υπερβεί το 63ο έτος της ηλικίας τους.
  • Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
  • Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι. 
  • Να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι) ή να είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο.
  • Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Αντίστοιχα για τα νομικά πρόσωπα οι βασικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας είναι:

  • Να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας και τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση της γεωργίας.
  • Να έχουν υποβάλει παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022.
  • Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
  • Να έχουν διάρκεια κατ’ ελάχιστο μέχρι τις 31/12/2033. 
  • Να είναι δικαστικά φερέγγυα. 

Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούργια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό. 

Ενδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι τα κτίρια, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, η εγκατάσταση φυτειών, οι επενδύσεις που συμβάλλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ, η αγορά γης όμορης προς ιδιόκτητη γη. 

Οι αρχές των κριτηρίων επιλογής είναι:

  • Ο προσανατολισμός της εκμετάλλευσης.
  • Το οικονομικό μέγεθος της εκμετάλλευσης.
  • Η δυναμική της εκμετάλλευσης.
  • Οι επενδυτικές δαπάνες που καθιστούν ανθεκτική την εκμετάλλευση στους εξωγενείς κινδύνους. 
  • Η εισαγωγή/χρήση καινοτομίας με  προτεραιότητα σε αυτές που αφορούν σε γεωργία ακριβείας και έξυπνη γεωργία.
  • Η συμμετοχή σε κλάδους που αναδεικνύονται στο πλαίσιο των ιδιαιτεροτήτων και αναγκών της κάθε Περιφέρειας.
  • Οι επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις πυρόπληκτων περιοχών.

Για όλες τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ως όριο αιτούμενου προϋπολογισμού που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης, ορίζονται τα 150.000 ευρώ. Ωστόσο ο ανώτατος αιτούμενος προϋπολογισμός δύναται να αυξηθεί έως και τις 250.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι η τυπική απόδοση της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του έτους 2022, ανέρχεται τουλάχιστον στο 20% του αιτούμενου προϋπολογισμού

Η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται έως 80% του αιτούμενου προϋπολογισμού ανάλογα με την κατηγοριοποίηση των δικαιούχων και των Περιφερειών.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση