Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ενεργειακή αναβάθμιση στο γήπεδο της Θερμής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • 31.000 ευρώ κατάφερε να εξασφαλίσει η ΕΠΣΛ από πρόγραμμα του Υπουργείου Αθλητισμού

Στο μεγάλο πρόγραμμα του Υπουργείου Αθλητισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση  ποδοσφαιρικών γηπέδων σε όλη τη χώρα εντάχθηκε και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου, με το ενωσιακό γήπεδο της Θερμής. Ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Λέσβου, Παντελής Βερρής και ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Καραθανάσης συμμετείχαν την Τρίτη σε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, παρουσία εκπροσώπων και από άλλες Ενώσεις της χώρας, κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 32 γήπεδα ποδοσφαίρου σε όλη τη χώρα, στα οποία φιλοξενούνται Σωματεία των κατά τόπους Ενώσεων. Η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου, συνολικού ποσού 806.263,57 ευρώ μέσω έκτακτης επιχορήγησης των 19 Ενώσεων στις οποίες ανήκουν τα εν λόγω γήπεδα και διεξάγονται τοπικά πρωταθλήματα, αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρικών φορτίων από αυτοπαραγωγό (Netmetering) σύστημα. Η δράση εντάσσεται στον νέο οδηγό του Υπουργείου για την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και μέτρων στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και έχει μεγάλη περιβαλλοντική σημασία.

Η ενεργειακή αναβάθμιση με αυτοπαραγωγή ρεύματος με Φ/Β Netmetering παρουσιάζει σημαντική μείωση (μέχρι και μηδενισμό) στο κόστος ρεύματος, επένδυση με πολύ μικρό μέσο όρο απόσβεσης και περιβαλλοντικό όφελος. Έτσι, έχει ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των οικονομικών υποχρεώσεων των ΕΠΣ από τις σημαντικές χρεώσεις τους για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών τους. Μάλιστα, η εκτέλεση των έργων αναβάθμισης πραγματοποιείται εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, καθώς υπήρξε άμεση συνεργασία του Υπουργείου με τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, που ακολουθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα χωρίς αποκλίσεις. Ήδη, στην Πάτρα και την Ξάνθη η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών έχει ολοκληρωθεί, ενώ εκτιμάται ότι στα περισσότερα γήπεδα οι απαραίτητες εργασίες θα έχουν αποπερατωθεί μέσα στο προσεχές δίμηνο.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 19 Ενώσεις και συγκεκριμένα από τις ΕΠΣ: Αχαΐας, Ηλείας, Θράκης, Αρκαδίας, Λακωνίας, Πιερίας, Ζακύνθου, Σερρών, Κυκλάδων, Ευβοίας, Δράμας, Λέσβου, Καβάλας, Ξάνθης, Γρεβενών, Ηπείρου, Μεσσηνίας, Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός μετά το τέλος της συνάντησης, «με κοινή προσπάθεια ενώσαμε τις δυνάμεις μας στο αξιακό πλαίσιο του αθλητισμού αλλά και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Τα αποτελέσματα, εκτός από τις οικονομίες κλίμακος που λειτουργούν υπέρ των Ενώσεων, καθώς πρόκειται για μία μόνιμη έμμεση χρηματοδότηση σε ετήσια βάση, δίδουν και ένα πολύ ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα, κάτι που είναι τόσο επίκαιρο και τόσο αναγκαίο στην περίοδο που ζούμε. Με τέτοιες ενέργειες και δράσεις ισχυροποιούμε τους δεσμούς και τη συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας και των αθλητικών φορέων, ισχυροποιούμε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη, απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουμε στο αύριο, με έμπρακτη αγάπη για τον αθλητισμό».

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Λέσβου, Γ. Καραθανάσης, σημείωσε ότι «είναι σημαντικό αυτό το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο γήπεδο της Θερμής και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε μέσα στις Ενώσεις που εντάχθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι εργασίες θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα από την στιγμή που εξασφαλίστηκε το ποσό των 31.000 ευρώ και η διαφορά θα είναι αισθητή τόσο για τις ομάδες όσο και για την ΕΠΣΛ σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες».

Τέλος, να υπογραμμιστεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν στα Ερασιτεχνικά Σωματεία του νησιού μας.

spot_img

More articles

spot_img