Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Ενημέρωση Επιτροπής της Βουλής για τις νέες δομές


Την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Τάξης και Δικαιοσύνης της Ελληνικής Βουλής ενημέρωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μεταξύ άλλων σχετικά με τις συμβάσεις για τα έργα κατασκευής των νέων δομών σε Χίο αλλά και Λέσβο και την αναβάθμιση της δομής του Φυλακίου στον Έβρο. Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Κομνηνάκα, και κατά τη συνεδρίαση της οποίας δεν προέκυψε οτιδήποτε νεότερο σχετικά με τις δομές, παρά επανάληψη όλων όσων κατά καιρούς έχει επικοινωνήσει η Κυβέρνηση.

Ειδικά όσον αφορά το νησί μας, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πρακτικά πως η εγκατάσταση στη Βάστρια θα περιλαμβάνει 41 στρέμματα δόμησης για τη φιλοξενία 3.000 ατόμων για γενικό πληθυσμό και ευάλωτες ομάδες, με τη συνολική έκταση της δομής εντός περίφραξης να φτάνει τα 240 στρέμματα. Στη δομή θα υπάρχουν 29 κτίρια διαμονής, 25 εστιατόρια, 57 κτίρια διοίκησης, 2 κτίρια φρουράς, 18 κτίρια για αναρρωτήριο και ιατρεία, 28 κτίρια δραστηριοτήτων, 20 κτίρια καταστημάτων και 3 κτίρια για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ο, δε, συνολικός τελικός προϋπολογισμός του έργου θα είναι 87.533.962,34 ευρώ, ενώ επανέλαβε πως με την δομή της Βάστριας θα κλείσει η προσωρινή, που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο Μαυροβούνι.

Βέλη αντιπολίτευσης

Οι Βουλευτές αντιπολίτευσης, μέλη της επιτροπής, έστρεψαν τα βέλη τους στην πολιτική του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, θίγοντας μια σειρά ζητημάτων, από τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τις αιχμές που υπάρχουν από διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως τις χωρητικότητες και το χαρακτήρα των νέων ελεγχόμενων δομών, αλλά και την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών στους σχεδιασμούς αυτών.

Στη δευτερολογία του, ο Υπουργός επιχείρησε να απαντήσει στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ξανά τους δύο βασικούς άξονες της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής, που είναι η μείωση των ροών και η μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στις τοπικές κοινωνίες. Αναφέρθηκε στην αποσυμφόρηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα τρέχοντα στοιχεία για το μέγεθος του μεταναστευτικού πληθυσμού και στη μετακίνηση των δομών εκτός αστικού ιστού, το οποίο αποτελεί σύμφωνα με τον Υπουργό αίτημα των τοπικών κοινωνιών.

Επικαλέστηκε, δε, την απόφαση σύσκεψης μεταξύ του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, και των Δημάρχων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Στρατή Κύτελη και Ταξιάρχη Βέρρου, από τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη μεταξύ άλλων απέρριπταν την ιδέα δημιουργίας άλλης νέας δομής, αλλά ζητούσαν τη μεταφορά των δομών εκτός αστικού ιστού. Αιτήματα, που όπως αναφέρει ο Υπουργός, υλοποιεί.