Ενημέρωση και δωρεάν τεστ σακχάρου


Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού για τον σακχαρώδη διαβήτη ξεκινά σήμερα και αύριο το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα, έχοντας και τη συμμετοχή των στελεχών της Τοπικής Μονάδας Υγείας που στεγάζεται στον ίδιο χώρο.

Η καμπάνια ξεκινά από σήμερα με κλιμάκιο του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, το οποίο θα βρεθεί στο ΚΑΠΗ του Δήμου και θα κάνει μετρήσεις στα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενημερώνοντάς τους για τις τιμές του σακχάρου ώστε όσοι διαπιστωθούν με πρόβλημα να απευθυνθούν στο γιατρό τους. Αύριο Τρίτη, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, θα γίνονται γρήγορες μετρήσεις σακχάρου σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται και απευθυνθούν γι’ αυτό το σκοπό στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα. Παράλληλα θα συμπληρώνουν και ερωτηματολόγια από τα οποία οι αρμόδιοι του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης και της Τοπικής Μονάδας Υγείας θα μπορούν να διακρίνουν αν κάποιος πολίτης, βάσει του ιστορικού του που θα αναφέρει, έχει κίνδυνο να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη τα επόμενα 10 χρόνια.

Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνεται στη σημασία της γνώσης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, ώστε να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη της νόσου.

Ο διαβήτης είναι το τίμημα της ευημερίας των καιρών μας, καθώς ευνοείται από την πολυφαγία, την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία, ενώ υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες κληρονομικότητας.  Ένας στους 10 ενήλικες παγκοσμίως ζει με τον διαβήτη και οι περισσότεροι από το 90% των διαβητικών έχουν διαβήτη τύπου 2. Οι μισοί περίπου παραμένουν αδιάγνωστοι, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή μη εμφανή.

Η δράση στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης επικεντρώνεται στον “Προσυμπτωματικό Έλεγχο για Σακχαρώδη Διαβήτη”, ενώ όπως είπε στα Νέα της Λέσβου η Συντονίστρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, Ελεονόρα Μανιάτη «για τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) τα στελέχη μας θα βρίσκονται στο ΚΑΠΗ για να μιλήσουν με τα άτομα της τρίτης ηλικίας, να τους κάνουν μέτρηση σακχάρου και να τους ενημερώσουν για τα όσα πρέπει να προσέχουν. Την Τρίτη (σ.σ. αύριο) από το πρωί θα είμαστε εδώ και θα κάνουμε μετρήσεις σε όσους έρχονται στο Κέντρο Υγείας. Πρόκειται για γρήγορα τεστ όπου θα έχει ο καθένας τη δυνατότητα να βλέπει το αποτέλεσμα άμεσα και να ενημερώνεται και μ’ αυτές τις δράσεις συμμετέχουμε από την πλευρά μας στην παγκόσμια εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση έναντι του διαβήτη. Η ενημέρωση είναι το μεγαλύτερο όπλο για την αποφυγή του διαβήτη και γνωρίζουμε περιπτώσεις ασθενών με διαβήτη, που κατάφεραν μετά τη διάγνωση και τη λήψη των μέτρων από πλευράς τους να μειώσουν και τις δοσολογίες των χαπιών ή της ινσουλίνης». 

«Οι διαβητικοί έχουν την πιο σωστή διατροφή» 

Και συνέχισε η κ. Μανιάτη: «Έχουμε και περιπτώσεις διαβητικών που έπαιρναν χάπια για το σάκχαρο και να σας το πω απλά, έχοντας το πείσμα να αντιμετωπίσουν τη νόσο χάνοντας κιλά, προσέχοντας τη διατροφή τους και βάζοντας στη ζωή τους την άσκηση κατάφεραν να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να αφήσουν τα χάπια. Αυτό που θέλω να πω με απλά λόγια είναι ότι πολλές περιπτώσεις διαβήτη έχουν αντιμετωπιστεί μέσα από την άσκηση, την απώλεια βάρους και την σωστή διατροφή γιατί ο διαβητικός δεν στερείται κάτι, είναι λανθασμένη αυτή η αντίληψη. Οι διαβητικοί έχουν την πιο σωστή διατροφή την οποία θα πρέπει να την κάνουμε όλοι και όσοι δεν είμαστε διαβητικοί», είπε η ίδια καλώντας τους πολίτες να απευθυνθούν αύριο Τρίτη στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης από το πρωί, να ενημερωθούν για το διαβήτη και να κάνουν τα γρήγορα τεστ.