Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022

Ενισχυμένη η Λέσβος στο νέο Εξοικονομώ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Σε ικανοποιητικά επίπεδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ η κατανομή για τις κατοικίες που θα ενταχθούν από τη Λέσβο

Ενισχυμένη βγαίνει οικονομικά η Λέσβος με το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, ο οδηγός του οποίου δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να αρχίσουν σταδιακά να υποβάλλονται οι αιτήσεις. Σημειώνουμε τη λέξη «σταδιακά», καθώς πλέον διορθώνεται η αδικία των προηγούμενων προκηρύξεων να εντάσσονται με σειρά προτεραιότητας όσοι υποβάλλουν πρώτοι αιτήσεις και όχι βάσει κριτηρίων. Πλέον η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για 50 μέρες ώστε η κάθε αίτηση να παίρνει έγκριση ανάλογα με τη βαθμολογία του κάθε δικαιούχου, η οποία θα διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο βαθμός της ενεργειακής επάρκειας του προς ένταξη κτιρίου, αν υπάρχουν στην οικογένεια ΑΜΕΑ, τα εισοδηματικά κριτήρια κ.ά..

 

Επιτέλους και δίκαιη κατανομή 

Από την κατανομή των κονδυλίων για την νέα προκήρυξη, για πρώτη φορά βγαίνει ενισχυμένη η Λέσβος συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας και εδώ φαίνεται πως το Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ο πρόεδρος του φορέα, Στρατής Μανωλακέλλης, που εξάντλησαν το προηγούμενο διάστημα κάθε περιθώριο με παρεμβάσεις τους στην Αθήνα και εν προκειμένω στο Υπουργείο Οικονομικών, στον Υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, όπως και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος επί εποχής ακόμα Κωστή Χατζηδάκη, κατάφεραν να πείσουν κάνοντας λόγο για ανάγκη διόρθωσης των αδικιών της προηγούμενης κατανομής. Η Λέσβος έχει κατανομή στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ ως νησί, ενώ για παράδειγμα η Ρόδος υπολείπεται κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ στον δικό της κουμπαρά από ό,τι εμείς, με 4 εκατ. ευρώ.

Στη νέα προκήρυξη προβλέπεται και η αναπροσαρμογή των τιμών σε σχέση με αυτές που είχαν προβλεφθεί στον αρχικό οδηγό για τα υλικά λόγω των ανατιμήσεων. Ωστόσο οι αυξήσεις εκτιμάται ότι δεν θα καλύψουν το ράλι ανόδου στις τιμές των οικοδομικών υλικών της χαλυβουργίας και αλουμινίου.

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Ένα ακόμα ενδιαφέρον δεδομένο του νέου προγράμματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα είναι πλέον ότι παρέχεται η δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης όχι μόνο των πρώτων κατοικιών, αλλά και για κατοικίες που χρησιμοποιούνται για μίσθωση ή για φιλοξενία, με μικρότερο όμως ποσοστό επιδότησης.

Το νέο πρόγραμμα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για 50 ημέρες από την έναρξη και θα είναι ταυτόχρονη για όλη την Επικράτεια.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

 

Τι περιλαμβάνει ο τελικός οδηγός

Τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70% στα ιδιοκατοικούμενα και 60% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% επίσης στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο. Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης για αιτήσεις πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της πολυκατοικίας.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί βάσει Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2020), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών), προβλέπεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Κατά την ολοκλήρωση του έργου και βάσει του δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα γίνουν έλεγχοι επίτευξης τόσο για τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: Κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home) και αναβάθμιση φωτισμού.

Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και η πλατφόρμα ανοίξει στις 13 Δεκεμβρίου, τότε θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου περίπου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης, σχολίασε πως «καταρχάς μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τα συναρμόδια Υπουργεία έλαβαν υπόψη τα διαβήματά μας ώστε η κατανομή για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, συγκριτικά πάντα με τις αδικίες του παρελθόντος. Ωστόσο θα διαφωνήσουμε με την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων σε λίγες ημέρες. Η θέση μας είναι ότι εφόσον φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, το πρόγραμμα έπρεπε να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο για να προλάβουν να προετοιμαστούν οι συνάδελφοι, να ενημερωθούν και να ενημερώσουν τους πολίτες.  Ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούν. Δεν έχει νόημα να χαθούν 15 μέρες μέσα στις γιορτές, ενώ αυτό μπορεί να γίνει από τον Ιανουάριο».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img