Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ενίσχυση από αέρος για την Πυροσβεστική 

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές, έφθασαν χθες στην βάση τους, στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης, τα δύο πετζετέλ αεροσκάφη της 359 ΜΑΕΔΥ, που θα παραμείνουν στο νησί μας καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου προς ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων δασοπυρόσβεσης. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ήρθαν από την Αθήνα,  συνοδεία καναντέρ για λόγους ασφαλείας, ενώ το ελικόπτερο αναμένεται να έρθει στη Λέσβο το δεύτερο 10ήμερο του Ιουνίου. Το Κλιμάκιο της 359 ΜΑΕΔΥ είναι στελεχωμένο με έξι έμπειρους χειριστές, μηχανικούς και προσωπικό εδάφους – υποστήριξης.

Από τις αρχές του μήνα έχουν οργανωθεί οι περιπολίες της Πυροσβεστικής σε επικίνδυνα σημεία, όπως σε κάθε αντιπυρική περίοδο, μεταξύ των οποίων στον Όλυμπο της Αγιάσου, στο “Πετροβούνι” Καλλονής, στον Λεπέτυμνο και στον “Ροδίτη” στο Πλωμάρι. Σ’ αυτά τα τέσσερα σημεία βρίσκονται τα πυροφυλάκια που έχουν δημιουργηθεί στα υψηλότερα σημεία του νησιού, προκειμένου να υπάρχει διευρυμένη ορατότητα σε ό,τι αφορά την εκδήλωση και τον εντοπισμό μιας πυρκαγιάς. Εκεί βρίσκονται οι δασοπυροσβέστες που καλύπτουν δύο τουλάχιστον βάρδιες, ενώ κατά τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσης και βέβαια θα εκτελούν περιπολίες και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Επίσης περιπολικά βρίσκονται σε επτά ακόμη σταθερά σημεία (κιόσκια) που αποτελούν βάσεις για επεμβάσεις σε δασικές περιοχές του νησιού. Αυτά είναι: Η Λάρσος, η θέση “Αράπη Πέτρες” στην Καλλονή, τα Βασιλικά, η Μεγάλη Λίμνη, η χωματερή της Γέρας, η Αγιά Δούσα στα Παράκοιλα και η Αμαλή. Όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 2 – 3 θα υπάρχουν εκεί οχήματα με προσωπικό 16 ώρες την μέρα, ενώ όταν “σκαρφαλώνει” στο 4άρι θα λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Από δω και πέρα, μπαίνοντας και τυπικά στο καλοκαίρι, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου, να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter και να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των υποχρεωτικών μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Όπως είναι γνωστό, η μη τήρηση των παραπάνω μέτρων, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img