Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Ενοικιάζονται θέσεις στο πάρκινγκ!

  • Η ΕΤΑΔ άρχισε να εκμισθώνει θέσεις στάθμευσης στο κεντρικό πάρκινγκ της Μυτιλήνης, την ώρα που διεκδικεί ενοίκια από τον Δήμο για την παραχώρηση του χώρου

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου” την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το ενοίκιο που ζητά από τον Δήμο Μυτιλήνης η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για την λειτουργία του κεντρικού πάρκινγκ της πόλης και φαίνεται πως η Ανώνυμη Εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο το ακίνητο με τον έναν ή άλλο τρόπο, εκμισθώνοντας ήδη θέσεις στάθμευσης σε ιδιώτες! 

Απέναντι από το Δημαρχείο, ανάμεσα στις θέσεις που παρκάρουν τα αγοραία ταξί

Η δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο και τους δημότες του αποτελεί “όνειρο θερινής νυκτός” και μάλιστα η ΕΤΑΔ άρχισε να δεσμεύει τις ελεύθερες μέχρι σήμερα θέσεις με την σύναψη συμβάσεων με όποιον επιθυμεί να σταθμεύει στο πάρκινγκ. Αυτό αποδεικνύεται από την αυτοσχέδια πινακίδα που έχει κρεμαστεί από ιδιώτη σε δέντρο στο χώρο που σταθμεύουν τα αγοραία ταξί, απέναντι ακριβώς από το Δημαρχείο, που γράφει ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε οποιοδήποτε όχημα πλην του ιδίου.

 

Στην Αθήνα

Αυτή η ιστορία με την παραχώρηση, εκμίσθωση ή ακόμη και πώληση (όπως συζητιόταν παλιότερα) του κεντρικού πάρκινγκ της Μυτιλήνης στο Δήμο και τους δημότες του θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί οριστικά αφού, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, η ΕΤΑΔ έχει σκοπό να εκποιήσει το ακίνητο – φιλέτο με κάθε τρόπο. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Αθήνα ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, οι οποίοι προγραμματίζουν συνάντηση με την Διοίκηση της Εταιρείας, αποφασισμένοι να πάρουν μια οριστική απάντηση στο χρόνιο αίτημα για την διαχείριση του χώρου. 

 

Με σύμβαση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου”, η συγκεκριμένη θέση στάθμευσης (βλ. φωτό) είναι η πρώτη που εκμισθώθηκε από την ΕΤΑΔ σε ιδιώτη μετά από αίτημα του ίδιου, ο οποίος είναι πλανόδιος παραγωγός που διαθέτει προς πώληση τα προϊόντα του από αυτό το σημείο. Ο παραγωγός υπέγραψε διετή σύμβαση με την Εταιρεία για να σταθμεύει στην συγκεκριμένη θέση σε καθημερινή βάση και όλο το 24ωρο, εφόσον το επιθυμεί, αποκλείοντας έτσι οποιονδήποτε άλλο οδηγό. Μάλιστα, αν κάποιος δεν προσέξει την πινακίδα και παρκάρει στην θέση αυτή θα λάβει το προβλεπόμενο πρόστιμο από την Τροχαία για παράνομη στάθμευση. 

Μέχρι σήμερα, τόσο ο Δήμος όσο και οι πολίτες γνώριζαν ότι οι μοναδικές θέσεις που είναι δεσμευμένες είναι αυτές απέναντι από το σούπερ – μάρκετ “My market” στα μηχανήματα ΑΤΜ και του Αστικού ΚΤΕΛ ακριβώς από πίσω. Πλέον, τα δεδομένα αλλάζουν και αν συνεχιστεί αυτή η τακτική οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης θα μειώνονται συνεχώς, υποχρεώνοντας τους πολίτες να καταβάλλουν ετήσιο μίσθωμα για να παρκάρουν στο κέντρο! 

 

Από το “Carrefour…”

Μπορεί αυτή η διαδικασία να είναι απολύτως νόμιμη, δεν είναι όμως ηθική από πλευράς κράτους απέναντι σε μια κοινωνία που χρησιμοποιεί εδώ και 10ετίες το πάρκινγκ για τις ανάγκες της και που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς πώς θα λειτουργήσει μια ολόκληρη πόλη χωρίς αυτό το χώρο. Η μοναδική φορά στο παρελθόν που είχε επιχειρήσει η τότε Κτηματική Υπηρεσία να εκμισθώσει θέσεις στάθμευσης ήταν επί δημαρχίας Άρη Χατζηκομνηνού στην εταιρεία “Carrefour Μαρινόπουλος” για να συμπληρώσει τις απαιτούμενες από το νόμο θέσεις και να αδειοδοτηθεί πολεοδομικά για το κτίριο της οδού Μάνου Κατράκη, εκεί που σήμερα στεγάζεται το κινέζικο πολυκατάστημα. 

Η αποκάλυψη της πρόσκλησης της Κτηματικής από τις εφημερίδες “Αιολικά Νέα” και “Κυριακάτικα Αιολικά” είχε προκαλέσει την παρέμβαση του τότε Δημάρχου, με αποτέλεσμα ο πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας, Σπύρος Καρδακάρης, να ανακαλέσει την διαδικασία εκμίσθωσης. Ήταν η πρώτη φορά τότε που ο Άρης Χατζηκομνηνός έθεσε την ανάγκη να περάσει το πάρκινγκ στο Δήμο για να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα ξεκινώντας τις πρώτες επαφές, αλλά με την πάροδο του χρόνου η προσπάθεια αυτή ατόνησε.

Επί δημαρχίας Βουνάτσου έγιναν και πάλι κάποιες επαφές, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ και ο Σπύρος Γαληνός είχε επισκεφθεί πολλές φορές τα γραφεία της ΕΤΑΔ για το ίδιο θέμα. Πριν μερικούς μήνες η σημερινή Δημοτική Αρχή, βιάστηκε, όπως αποδείχθηκε την πορεία, να ανακοινώσει ότι ο χώρος θα παραχωρηθεί και μάλιστα δωρεάν στο Δήμο και πλέον βρισκόμαστε και πάλι στο “σημείο μηδέν”.