Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Εντυπωσιάζει το αεροπλάνο που αποτρέπει τις δασικές πυρκαγιές

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Πρόκειται για ένα εγχείρημα που μπορεί να αποβεί σωτήριο τόσο για τις δασικές εκτάσεις του τόπου μας όσο και για τις περιουσίες των κατοίκων της. Αναφερόμαστε στο αεροπλάνο που κατασκεύασαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Μυτιλήνης και συγκεκριμένα ο μαθητής της Β’ Λυκείου Νίκος Ευστρατίου και ο μαθητής της Α’ Λυκείου, Βαγγέλης Ιορδάνου, το οποίο εκτελώντας προκαθορισμένες πτήσεις χάρη στον έξυπνο ‘’εγκέφαλό’’ του, μπορεί να ελέγξει και άρα να αποτρέψει το ενδεχόμενο δασικής πυρκαγιάς. 

Η ιδέα του ‘’θαυματουργού’’ αεροπλάνου προέκυψε στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Vodafone Generation Next στον οποίο έλαβαν μέρος οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ με την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Μανιάτη. Μάλιστα, όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο ένας εκ των δυο μαθητών, ο Νίκος Ευστρατίου, το εν λόγω project έχει πολλές πιθανότητες να καταλάβει υψηλή θέση στο διαγωνισμό, καθώς αντίστοιχη συμμετοχή του ίδιου την περσινή χρονιά στο Vodafone Generation Next, με το ’’έξυπνο’’ μπαστούνι για τυφλούς, κατέλαβε την 4η θέση πανελλαδικά! 

Το αεροπλάνο 1,5 περίπου μέτρου που κατασκεύασαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, αφού μεταξύ άλλων το κόστος του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς επίσης είναι εξαιρετικά ελαφρύ λόγω της επιλογής του θερμομονωτικού υλικού depron. Παράλληλα, οι ακριβείς συντεταγμένες που αποστέλλονται στους πυροσβέστες σε περίπτωση ανίχνευσης δασικής πυρκαγιάς, μέσω κάμερας υπερύθρων και μικροϋπολογιστή Raspberry P, συμπληρώνουν ένα πλήρως λειτουργικό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιήσει μελλοντικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Το αεροπλάνο χαρακτηρίστηκε υλοποιήσιμο λαμβάνοντας πολύ καλά σχόλια από το Πυροσβεστικό Τμήμα Μυτιλήνης

«Δεχτήκαμε πολύ ενθαρρυντικά σχόλια για το εγχείρημά μας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης στην οποία παρουσιάσαμε το αεροπλάνο», δηλώνει ο μαθητής Νίκος Ευστρατίου, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε ενθουσιασμένοι με τον Βαγγέλη Ιορδάνου, με την προοπτική ότι η ιδέα μας μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον και να αποτρέπει εγκαίρως την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος». 

Η ενασχόληση των δυο μαθητών με τις έξυπνες κατασκευές δεν θα μπορούσε να είναι ασύμβατη με τους ακαδημαϊκούς τους στόχους: «Τόσο εγώ όσο και ο Βαγγέλης φιλοδοξούμε να εισαχθούμε στο Πολυτεχνείο», δηλώνει ο Νίκος Ευστρατίου και προσθέτει: «Εμένα με ενδιαφέρει κυρίως ο τομέας του προγραμματισμού, γι’ αυτό και ανέλαβα αυτό το κομμάτι του project, κι έτσι θα ήθελα να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο. Αντίστοιχα ο Βαγγέλης ανέλαβε το κατασκευαστικό κομμάτι του αεροπλάνου και θέλει να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός». 

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της Vodafone Generation Next αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούνιο. Στους ταλαντούχους μαθητές από την Λέσβο ευχόμαστε καλή επιτυχία!

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img