Επανεκδίδεται για το 2020 η “Φιλολογική Πρωτοχρονιά”

Ο λογοτέχνης, ποιητής, μουσικοσυνθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός του λογοτεχνικού πολιτιστικού WEB ραδιοφώνου witradio.gr, Αντώνης Θαλασσέλης, με καταγωγή από τον Μπορό (σημερινό Νεοχώρι) Λέσβου, επανεκδίδει τη “Φιλολογική Πρωτοχρονιά”.

Η “Φιλολογική Πρωτοχρονιά”, ήταν ένας φιλολογικός τόμος 500 σελίδων και εκδίδονταν από τον εκδοτικό οίκο ΜΑΥΡΙΔΗ που ιδρύθηκε το 1929 και ήταν ετήσια λογοτεχνική και καλλιτεχνική έκδοση με έδρα την Αθήνα. Ήταν ο πρώτος εκδοτικός οίκος που είχε εκδώσει τον “Καπετάν Μιχάλη” του σπουδαίου Καζαντζάκη.

Η έκδοση είχε  σκοπό να φιλοξενεί  αξιόλογους δημιουργούς από τους χώρους της ποίησης, της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας, γλυπτικής αλλά και από άλλους χώρους επίσης.
Στις σελίδες της έχουν καταχωρηθεί κείμενα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών και εικαστικών και στο τυπογραφείο του ιδρυτή Αριστείδη Μαυρίδη (1903 – 1997) σύχναζαν μεγάλα πνευματικά ονόματα, όπως ο Νικηφόρος Βρεττάκος και πολλοί άλλοι. Αυτά τα αναφέρει στο βιβλίο του “Άφθαρτοι εν φθορά” ο βραβευμένος Λέσβιος συγγραφέας Δημήτρης Νικορέτζος.

Αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών ήταν να τιμηθεί η έκδοση με πολλές διακρίσεις, με σημαντικότερες το Βραβείο ακαδημίας Αθηνών το 1991, έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών το 1988 και βραβείο ‘’ΙΠΕΚΤΣΙ’’ το 1988.

Η αρχική έκδοση έγινε τον Δεκέμβριο του 1942 και  αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα επιτεύγματα της Ελληνικής πνευματικής δημιουργίας, σε μια εποχή αβάσταχτης δυστυχίας και στερήσεων (έβγαινε ακόμα και στην κατοχή).
Φυσικά ο απώτερος σκοπός της έκδοσης ήταν ο Έλληνας να διατηρήσει την πνευματική αντίστασή του στον κατακτητή, προβάλλοντας την ελληνική πνευματική δημιουργία.
Αυτό το τεράστιο έργο για τα Ελληνικά γράμματα μετά από 70 χρόνια συνεχούς έκδοσης σταμάτησε το 2011 και τώρα το 2019 επανεκδίδεται η Νέα Φιλολογική Πρωτοχρονιά από τον Αντώνη Θαλασσέλη, ο οποίος πέραν όλων των προαναφερόμενων ιδιοτήτων του, είναι και πρόεδρος του Συλλόγου Νεοχωριτών Λέσβου Αττικής «Ο Μπορός», με συνεχή δράση πολλών ετών και στα Δ.Σ. και στην έκδοση του περιοδικού “Ο Μπουρός” http://www.mporos.gr/neoxori/index.php

Συγκεντρώνεται το υλικό και μπορεί να συμμετέχει κάθε δημιουργός με τα έργα του. Μετά την ολοκλήρωση του Λογοτεχνικού τόμου της Νέας Φιλολογικής Πρωτοχρονιάς θα γίνει η παρουσίασή της στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στις αρχές του 2020, με τη στήριξη και της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.) όπου και θα μοιραστούν τα τεύχη.