Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Επανεμφανίστηκε ο καταρροϊκός πυρετός 

Πάνω που ετοιμαζόταν η Λέσβος να βγει από την καραντίνα για τον καταρροϊκό πυρετό καθώς ακόμα δεν επιτρέπεται η εξαγωγή ζώντων προβάτων για εκτροφή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και ενώ για ένα διάστημα μηνών δεν είχαμε νέο κρούσμα του καταρροϊκού πυρετού, μια νέα εστία καταγράφηκε στην περιοχή της Θερμής σε βοοειδές-μάρτυρα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Μυτιλήνης, η οποία παρακολουθεί τις εκτροφές. Ουσιαστικά το νέο κρούσμα ανιχνεύτηκε στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας σε βοοειδές – μάρτυρα καθώς η Κτηνιατρική κάνει αιμοληψίες σε συγκεκριμένα βοοειδή και κοπάδια που έχουν επιλεγεί γι’ αυτό το σκοπό σε διάφορες περιοχές της Λέσβου για την ανίχνευση της νόσου.

Άλλωστε η ίδια υπηρεσία καταφέρνοντας τον περασμένο Οκτώβριο να περιορίσει την εξαιρετικά μεταδοτική ευλογιά σε ένα κοπάδι, στα δυτικά της Λέσβου, σε ένα ζώο, με εντατικούς ελέγχους και οδηγίες στους κτηνοτρόφους πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια την άρση της καραντίνας καθώς δεν είχαμε νέα κρούσματα του καταρροϊκού στη Λέσβο. Ωστόσο καθώς η νόσος ενδημεί στην γειτονική Τουρκία στα παράλια, νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή μας την περίοδο του φθινοπώρου. Καθώς όμως το χειμώνα δεν ανιχνεύθηκαν νέα κρούσματα και λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών εξαλείφεται η σκνίπα, που αποτελεί τον ξενιστή για τη μετάδοση της νόσου, τροφοδοτήθηκε η αισιοδοξία ότι είχαμε αφήσει πίσω τον καταρροϊκό πυρετό. Αν και τώρα με το νέο κρούσμα, αυτό εν μέρει αναιρείται, δεδομένου ότι είναι και το διάστημα που διανύουμε δύσκολο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου που είναι ο ξενιστής. 

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, Αναστασία Αντωνέλη, έσπευσε να τονίσει ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων, ούτε φυσικά μεταδίδεται στον άνθρωπο, όπως αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, ενώ από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας γίνονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την εκτροφή, όπου απαγορεύονται οι μετακινήσεις των ζώων για 21 ημέρες. 

Όπως είπε η κ. Αντωνέλη «έχει ήδη δημοσιευτεί η Απόφαση με τις λεπτομέρειες για τους κτηνοτρόφους μας, οι οποίοι ενημερώνονται και από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και από τους κτηνιάτρους εκτροφής. Από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής καταβάλλονται όλες εκείνες οι προσπάθειες ώστε – παρά την έλλειψη προσωπικού, όπως έχω πει και σε προηγούμενη τοποθέτησή μου – να βρίσκονται δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, καθώς αυτό αποτελεί βασική μας προτεραιότητα».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img