Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Επανέρχεται η μωβ μέδουσα

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Από νωρίς έκαναν την επανεμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες που προκάλεσαν “πονοκέφαλο” σε ειδικούς και λουόμενους πέρυσι στις παραλίες της χώρας μας. Παρά το γεγονός ότι είναι ακόμη Απρίλιος και ο κόσμος δεν έχει αρχίσει ακόμη τα μπάνια, υπάρχουν ήδη οι πρώτες καταγραφές για το 2023 που προκαλούν ανησυχία.

Το 2022 ήταν για το Αιγαίο το δεύτερο καλοκαίρι που είχε να αντιμετωπίσει τις μωβ μέδουσες, ενώ για το Ιόνιο ήταν το πρώτο καλοκαίρι κατά το οποίο παρουσιάστηκε αυτή η έξαρση. Για φέτος προβλέπεται πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών. Όπως αναφέρεται πάντως από τους ειδικούς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τώρα, γιατί όλα εξαρτώνται από τον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα.

Το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Είναι αναγνωρίσιμη από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο “καπέλο” και μωβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6 – 10 εκατοστά. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό – μωβ χρώμα.

 

Συμπτώματα

Οι νηματοκύστες που περιέχει παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο, όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα. Συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα: Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματός σας του αποτυπώματος της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων και δύσπνοια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης. Τότε επιβάλλεται η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

spot_img

More articles

spot_img