Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

“Έπεσαν οι υπογραφές” για τις αυξήσεις στο νερό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Οργισμένη ανακοίνωση Κουφέλου για την λήψη της σχετικής απόφασης από τη Δημοτική Επιτροπή αντί να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως ζήτησε η παράταξή του, καθώς και η Λαϊκή Συσπείρωση

“Έπεσαν οι υπογραφές” και από τον Δήμο Μυτιλήνης για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής. Αν και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, μέσω των εκπροσώπων της Παναγιώτη Κατσαβέλλη, Παναγιώτη Κουνέλλη και Κώστα Φραγκόπουλου, όπως και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με ανακοίνωσή της, ζήτησαν να τεθεί το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφία επέμεινε στην έγκριση του νέου τιμολογίου από την Δημοτική Επιτροπή, όπως και έγινε. 

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, όπου το θέμα αυτό συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που έγινε την Δευτέρα, κατά την οποία τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης, Απόστολος Αλατζάς και Απόστολος Βαρελτζής εξέφρασαν την διαφωνία τους και ζήτησαν να παραπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Μυτιλήνης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης και ο Διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Επιχείρησης, Μιχάλης Μαραμπούτης, οι οποίοι παρουσίασαν στοιχεία της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΥΑΛ, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του παγίου κατά 2,50€ οριζοντίως σε όλους τους καταναλωτές του νησιού και η αναπροσαρμογή των χρεώσεων κατανάλωσης, ανάλογα με τα κυβικά νερού, είναι επιβεβλημένη για την συνέχιση της λειτουργίας της Επιχείρησης. 

«Αυξήσεις “εν κρυπτώ”»

Όπως προαναφέραμε, τα μέλη της παράταξης Κουφέλου απείχαν από την ψηφοφορία, ζητώντας την απόσυρση του θέματος και την συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ το απόγευμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση για την στάση της πλειοψηφίας μιλώντας για “Δημοτική Αρχή των αυξήσεων και της αποσιώπησης της πραγματικότητας”. 

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «λίγες μόνο ώρες από τη λογοδοσία – παρωδία την οποία συγκάλεσε η Δημοτική Αρχή και ήδη επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο όσα επισημάναμε ότι “εν κρυπτώ” αποφασίζει ο κ. Χριστόφας με την ομάδα του! Απτή απόδειξη η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής – απ’ όπου η παράταξή μας απείχε – με την οποία αποφασίστηκε τελικά η αύξηση των τιμών στη Δ.Ε.Υ.Α.Λ.». 

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με το αρθρ. 73 παρ. 4 του ν. 3852/2010 ορίζεται ότι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του. 

«Τα 6 μέλη της Δημοτικής Αρχής Χριστόφα όμως που μετέχουν στη Δημοτική Επιτροπή και αποτελούν την πλειοψηφία είχαν διαφορετική άποψη αναφορικά με τη σοβαρότητα του ζητήματος και το υπερψήφισαν. Ήταν επαρκείς για εκείνους οι εξηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων και οι όποιες διαφωνίες δεν έπρεπε κατά τη γνώμη τους να ακουστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς, πιστοί στις θέσεις μας, έντιμοι και ευθείς απέναντι στους συνδημότες μας, απείχαμε της ψηφοφορίας και ζητήσαμε την παραπομπή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε οι δημότες του Δήμου μας να γνωρίζουν. Αναρωτιόμαστε εύλογα όμως ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μέσα σε 4 μόλις μήνες κι αφού ανέλαβαν την εξουσία, όπως επεδίωκαν, μετέβαλαν πλήρως θέσεις και ιδεολογίες; Ποιοι είναι αυτοί που θεωρούν πως μπορούν να “κρύβονται” πίσω από Επιτροπές και να μην ενημερώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο; Μεγαλύτερη απαξίωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του Δήμου Μυτιλήνης», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης “Νέα δράση, νέος Δήμος”.

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής είχε εκδώσει ανακοίνωση για το ίδιο θέμα και η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης: «Δεδομένου ότι στη Δημοτική Επιτροπή δεν εκπροσωπούνται με δικαίωμα ψήφου όλες οι παρατάξεις και εξαιτίας του γεγονότος ότι η έγκριση ή καλύτερα η αύξηση των τιμών ύδρευσης – αποχέτευσης για το έτος 2024 αποτελεί σημαντικό θέμα που αφορά όλο το λαό της Λέσβου, ιδίως όταν αυτό συζητείται μία μέρα πριν την απεργία της 28ης-2-2024 που οι εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν ζητώντας αυξήσεις σε μισθούς, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και μέτρα προστασίας της υγείας, το θέμα της επικείμενης αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΥΑΛ να έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να δοθεί σε όλες τις παρατάξεις και στους Δημοτικούς Συμβούλους η δυνατότητα να τοποθετηθούν δημόσια και να ψηφίσουν».

spot_img

More articles

spot_img