Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Έπεσαν οι υπογραφές για το πρώην ΚΥΤ Μόριας!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, για την υπογραφή συμφωνητικού για την εξαγορά της έκτασης 55 στρεμμάτων του πρώην ΚΥΤ Μόριας, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, καθώς και του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου. Το οικόπεδο αγοράστηκε έναντι 187.000 από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση γι’ αυτό  από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Μυτιλήνης: «Η έκταση αυτή που πριν μερικά χρόνια ήταν αντικείμενο δυσφήμισης του νησιού μας, πρόκειται να αξιοποιηθεί, για τη δημιουργία εκπαιδευτικών υποδομών και άλλων χρήσεων, με στόχο την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που τόσο είχε ταλαιπωρηθεί κατά την περίοδο έντασης του μεταναστευτικού, που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια».

Υπενθυμίζεται πως ο χώρος αναμένεται να αξιοποιηθεί για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος κτιρίων που θα στεγάσουν το νέο σύγχρονο Μουσικό Σχολείο και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες, ενώ ένα μέρος της έκτασης πρόκειται να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών και για άλλες υποδομές του Πανεπιστημίου, ανάμεσα σε αυτές αίθουσα συνεδρίων. 

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η μεταβίβαση του πρώην ΚΥΤ της Μόριας στο Δήμο Μυτιλήνης σηματοδοτεί μια άλλη εποχή για την περιοχή, και ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση του χώρου. Εντάσσεται ακόμη στην στοχευόμενη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να «γυρίσει σελίδα», αποκαθιστώντας την εικόνα της περιοχής που ταλανίστηκε τα τελευταία χρόνια. Μετά το κλείσιμο του πρώην ΠΙΚΠΑ και του δημοτικού καταυλισμού του Καρά-Τεπέ, που η αξιοποίησή τους έχει δρομολογηθεί, η αξιοποίηση του οικοπέδου του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια είναι η συνέχεια αυτών των κοινωφελών έργων»

 

Το επόμενο βήμα

Το επόμενο στάδιο μετά την αγορά του οικοπέδου περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την έναρξη των εργασιών απομάκρυνσης των μπάζων από την παλιά δομή του ΚΥΤ, ώστε να ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου για να μπορεί να προχωρήσει η ανέγερση των κτιρίων. Το σύνολο των εργασιών αυτών θα γίνει με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Μετανάστευσης. 

Ωστόσο, για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των νέων σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε αναμονή του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ που αναμένεται να ξεκινήσει την νέα χρονιά. 

Από την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης πρόκειται να ωφεληθούν πρώτα απ’ όλα εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολείων, η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και η τοπική κοινωνία. 

 

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img