Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Έπεσαν τα θεμέλια για τα Επείγοντα Περιστατικά

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την δημιουργία της δομής που περίμεναν οι κάτοικοι εδώ και 20 χρόνια

Έπεσαν τα θεμέλια για την ανέγερση της πτέρυγας όπου θα εξετάζονται τα επείγοντα περιστατικά στο Κέντρο Υγείας Μανταμάδου, που δημιουργείται στο παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο είχε καεί πριν πολλά χρόνια. Το έργο ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, με χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς με σκοπό να παραδοθεί έως το τέλος του χρόνου. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και η στελέχωση της νέας δομής που ζητούσαν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού για να αισθάνονται ασφάλεια στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. 

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής, που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των εργασιών, «η 2η Υγειονομική Περιφέρεια που υλοποιεί το έργο δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την γρήγορη εκτέλεσή του κι αυτό το διαπιστώνουμε από την πρόοδο των εργασιών μέσα σε λίγους μήνες. Ήδη έχει καθαριστεί και επισκευαστεί σε πρώτη φάση το υφιστάμενο κτίριο, ενώ πριν λίγες μέρες έπεσαν και οι κολόνες της νέας πτέρυγας όπου θα γίνεται η υποδοχή των ασθενών και η διαλογή τους. Πρώτο μέλημά μου σε αυτή την θητεία είναι η παράδοση του Κέντρου Υγείας και η λειτουργία του. Μας έχουν υποσχεθεί ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θα κινηθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τον εξοπλισμό και την προκήρυξη των θέσεων του υγειονομικού προσωπικού. Ελπίζω όλα να πάνε κατ’ ευχήν και ο Μανταμάδος να αποκτήσει αυτή την δομή που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κοινοτάρχης.

Επισκευή – συντήρηση στο παλιό σχολείο του χωριού που θα στεγάσει τα ιατρεία

Από το 2009…

Η ιστορία αυτού του σημαντικού έργου για την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης σε κατοίκους του Μανταμάδου, της Αγίας Παρασκευής και των γύρω χωριών ξεκίνησε το 2009 με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την δημιουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, του Δήμου και της πρώην Κοινωφελούς Εταιρείας Μανταμάδου για να ξεκινήσει το έργο, με προϋπολογισμό, τότε, λειτουργικών εξόδων 600.000 ευρώ για 2 χρόνια. Όλα όμως σταμάτησαν εκεί, αφού δεν δόθηκε χρηματοδότηση για την επισκευή του κτιρίου και την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ενώ στις αρχές του 2011 εκδηλώθηκε και η καταστροφική φωτιά που έκαψε το κτίριο και διέκοψε κάθε διαδικασία.

Η Δημοτική Αρχή του αείμνηστου Σπύρου Γαληνού προχώρησε στην επισκευή της στέγης, ενώ παράλληλα επεδίωκε σε κάθε ευκαιρία να θέτει την ανάγκη υλοποίησης του έργου. Στη συνέχεια, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ολοκλήρωσε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την παραχώρηση του παλιού σχολείου του Μανταμάδου στο Υπουργείο και παράλληλα παραδόθηκαν οι μελέτες και οι άδειες που απαιτούνταν για να πάρει σάρκα και οστά το σημαντικό αυτό έργο για την ευρύτερη περιοχή. 

Η σκεπή είχε επισκευαστεί επί της θητείας του αείμνηστου, Σπ. Γαληνού

Η στελέχωση

Ως περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας έχουν οριστεί 20 χωριά της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού, από την Άργενο και τον Λεπέτυμνο μέχρι την Συκαμιά και την Αγία Παρασκευή, με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και πολλαπλάσιους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με την έγκριση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, το Κέντρο Υγείας θα λειτουργήσει με 42 υπαλλήλους. Οι εννιά από αυτούς θα είναι γιατροί διάφορων ειδικοτήτων και οι υπόλοιπες θέσεις αφορούν σε παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικούς υπαλλήλους.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η στελέχωσή του με τέσσερις γιατρούς γενικής ιατρικής, έναν παιδίατρο, έναν παθολόγο, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινοδιαγνώστη, έναν οδοντίατρο, καθώς επίσης και μία θέση ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, τέσσερις θέσεις ΤΕ Νοσηλευτικής, μία θέση ΤΕ Μαιευτικής, μία θέση ΤΕ επισκέπτη υγείας, μία θέση ΤΕ φυσικοθεραπείας, δύο θέσεις ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, δύο θέσεις ΤΕ Ραδιολογίας – Ακτινολογίας, μία θέση ΤΕ Πληροφορικής, μία θέση ΤΕ επόπτη δημόσιας υγείας, μία θέση ΔΕ διοικητικού γραμματέα, τέσσερις θέσεις ΔΕ βοηθών νοσηλευτών, μία θέση ΔΕ τεχνικού, έξι θέσεις ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρων, τρεις θέσεις ΥΕ επιμελητών και τέσσερις θέσεις ΥΕ προσωπικού καθαριότητας.

spot_img

More articles

spot_img