Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Επί ποδός για το νέο ΕΣΠΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ξεκινά η διαβούλευση για τα έργα που θα προταθούν από τον Δήμο Μυτιλήνης και τους τοπικούς φορείς

“Στα σκαριά” βρίσκεται η νέα Αστική Αρχή που θα αναλάβει δράση για την συγκέντρωση και κατάθεση προτάσεων έργων και παρεμβάσεων στο νέο ΕΣΠΑ που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα. Οι τρεις βασικοί εταίροι της νέας αυτής Αρχής είναι ο Δήμος Μυτιλήνης, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ενώ στις συνεδριάσεις που θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα μπορούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι κι άλλων τοπικών φορέων, όπως του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Αστικού ΚΤΕΛ και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που θα κληθούν σε διαβούλευση για τις προσκλήσεις και τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι ο συγκερασμός των προτάσεων με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, με έργα που αφορούν στην ασφαλή κίνηση πεζών και οχημάτων, την αναβάθμιση των συγκοινωνιών, κλπ..

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, «εμείς προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών πακέτων. Έχουμε ενημερωθεί για τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και για τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της πόλης μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για να καταλήξουμε στις προτάσεις που θα καταθέσουμε στην Διαχειριστική Αρχή».

Ενεργό ρόλο σε αυτή την διαδικασία θα έχει και ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης που ήδη έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για την στήριξη του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το κεντρικό νευρικό σύστημα της οικονομίας. Η Διοίκηση του Συλλόγου θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης σε όλους τους τομείς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να καταστεί ο Δήμος Μυτιλήνης ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός που θα ενισχύσει κυκλικά την τοπική οικονομία. 

Οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι έμποροι και θα εμπλουτιστούν το επόμενο διάστημα αφορούν αισθητικές παρεμβάσεις και υποδομές εξυπηρέτησης στην Ερμού και σε άλλους εμπορικούς δρόμους και σημεία που θα ήταν εφικτό, καθώς και έργα αναβάθμισης, όπως:

  • Να ενισχυθεί ο φωτισμός
  • Να υπογειοποιηθούν οι κάδοι απορριμμάτων
  • Να δημιουργηθεί πάρκινγκ κοντά στο παλιό ΣΤΕΠ (έναντι ΔΕΗ), και να γίνεται κυκλική, δωρεάν μεταφορά των πολιτών με δημοτικά minibus στο κέντρο της πόλης. Το σημείο αυτό διευκολύνει και τα διερχόμενα οχήματα από την Παγανή ώστε να σταθμεύουν όσοι έρχονται στην πόλη και να εξυπηρετούνται επίσης με τα minibus. Επίσης μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου προτείνεται η δημιουργία δικτύου κοινόχρηστων ποδηλάτων, ώστε να δοθεί και αυτή η δυνατότητα μετακίνησης τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και στους τουρίστες
  • Να ενισχυθεί το πράσινο με κάθε τρόπο και να τοποθετηθούν παγκάκια ξεκούρασης.
  • Να εγκατασταθούν πληροφοριακές οθόνες σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε εμπορικούς δρόμους.
  • Να υπάρχει δωρεάν Wi – fi στους εμπορικούς δρόμους, με δυνατότητα πρόσβασης στο internet και εξεύρεσης πληροφοριών που αφορούν καταστήματα.
  • Να αναρτηθούν σε σημεία της αγοράς φωτογραφίες – πίνακες με τα παλιά καταστήματα. Σαν παραλληλισμός του χθες και του σήμερα. Και να φωτίζονται τις βραδινές ώρες.
  • Να μπουν συστήματα σκίασης εντός της Ερμού
  • Να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα με τη δράση Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (Ανανέωση των όψεων των καταστημάτων διατηρώντας το παραδοσιακό ύφος αλλά με ενιαία αισθητική).

spot_img

More articles

spot_img
spot_img