- Τις προτάσεις της για τη διάσωση και αξιοποίηση του εμβληματικού κτιρίου στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα καταθέσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας η Δημοτική Αρχή
Έφθασε η ώρα για την επισκευή και αξιοποίηση του παλιού Κολυμβητηρίου της Μυτιλήνης, στο λιμάνι, που ρημάζει εδώ και πολλά χρόνια, αν και αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο στην πύλη εισόδου του νησιού. Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2025, προκειμένου να εντάξει σε αυτό τις μελέτες που απαιτούνται, με πρωταρχικό στόχο τη διάσωση του κτιρίου. Παράλληλα θα καταθέσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας τις προτάσεις της για τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο Κλειστό Αθλητικό – Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο θα πρέπει να προβλεφθεί και στα σχέδια του master plan του λιμανιού, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Χριστόφας, «στόχος μας σε πρώτη φάση, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά, είναι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την ανάθεση των μελετών επισκευής και στατικής ενίσχυσης του παλιού Κολυμβητηρίου, ώστε να διασωθεί και να αξιοποιηθεί. Από κει και πέρα η χρήση του θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα λάβουμε από το Υπουργείο και τις εγκρίσεις που θα έχουμε στα χέρια μας για τη μετατροπή του σε ένα χώρο που θα χαίρονται οι δημότες, όπως τα προηγούμενα χρόνια».
Η αυτοψία Σπυράκου
Η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί τη διατήρηση και αξιοποίηση του κτιρίου, όπως έχει συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρά τις απόψεις που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς για τη στατική του επάρκεια. Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τον οποίο σφραγίστηκε το 2013, μετά από έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης, ήταν τα προβλήματα στατικότητας που αντιμετωπίζει κι αυτή είναι η πρώτη μελέτη (στατικής επάρκειας και ενίσχυσης), που θα πρέπει να εκπονηθεί.
Κατά την τελευταία αυτοψία που πραγματοποίησε ο καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Σπυράκος, επί δημαρχίας του Στρατή Κύτελη (ο οποίος είχε κληθεί και παλιότερα από το Δήμο για τον ίδιο λόγο), αποφάνθηκε ότι επιδέχεται επισκευαστικές εργασίες προκειμένου να αξιοποιηθεί. Μάλιστα, τότε είχε εξαγγελθεί από τον πρώην Δήμαρχο η πρωτοβουλία να μετατραπεί σε Παλέ ντε σπορ για τη φιλοξενία αθλημάτων σάλας, καθώς και για τη δημιουργία αίθουσας εκδηλώσεων.
Οι μελέτες
Για να προχωρήσει αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο έστω και τώρα, ο Δήμος θα πρέπει να αναθέσει τη σύνταξη τριών μελετών, της στατικής που είναι και η βασικότερη δεδομένων των προβλημάτων που παρουσιάζει το κτίριο, της αρχιτεκτονικής και της μηχανολογικής. Το κόστος των μελετών αναμένεται να ανέλθει στις 300.000 ευρώ και γι’ αυτό εξετάζεται η δυνατότητα να προχωρήσουν με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, όπως έγινε και με την ανέγερση του νέου Δημαρχείου, στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα η Δημοτική Αρχή να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου και κατόπιν να προχωρήσει στις μελέτες και την υλοποίησή του. Αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για προϋπολογισμούς, μηχανικοί του Δήμου εκτιμούν ότι το κόστος για τη μετατροπή του παλιού Κολυμβητηρίου σε ένα σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο θα φθάσει και πιθανώς θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ.
Κτίριο – τοπόσημο
Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 2.100 τ.μ. και δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός κλειστού χώρου για τα αθλήματα σάλας, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ξιφασκία, πινγκ – πονγκ που λειτουργούσαν και παλιότερα, με την κατασκευή κερκίδων αμφιθεατρικά. Οι χώροι κάτω από τις κερκίδες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση αιθουσών συνεδρίων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να κατασκευαστούν όλοι οι βοηθητικοί χώροι, γραφεία, αποδυτήρια, wc, κλπ..
Ωστόσο, πριν από οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το master plan του λιμανιού διότι έχει άμεση σχέση και με τα έργα που έχουν προταθεί στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης. Βασική προϋπόθεση για να πέσουν οι τελικές υπογραφές είναι να ξεκαθαριστούν και οι προθέσεις της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου σε ό,τι αφορά το χρόνιο αίτημα για την παραχώρηση του πάρκινγκ στο εμπορικό λιμάνι. Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή εξετάζει την προοπτική αγοράς των παλιών αποθηκών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, πάνω από το παλιό Κολυμβητήριο, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις.